L'Institut Català de les dones i la Diputació de Barcelona promouen la participació de les dones en la vida política municipal

Les dones electes de tot el territori podran reforçar la seva capacitat directiva a través d'una formació especialitzada

query_builder   6 març 2013 13:59

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les dones i la Diputació de Barcelona promouen la participació de les dones en la vida política municipal

Les dones electes de tot el territori podran reforçar la seva capacitat directiva a través d'una formació especialitzada


La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la vicepresidenta segona i diputada d'Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han presentat un programa de formació especialitzada adreçat a les dones electes del món local de tot el territori de Catalunya.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la vicepresidenta segona i diputada d’Atenció a les Persones, de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han presentat aquest matí un programa de formació especialitzada adreçat a les dones electes del món local de tot el territori de Catalunya. La formació s’imparteix a través de l’Institut de Formació Política per a Dones, que va ser creat l’any 2008 per la Diputació de Barcelona per formar responsables polítiques de la demarcació de Barcelona. La incorporació de l’Institut Català de les Dones a aquest programa fa que dones electes de municipis de la resta de demarcacions puguin accedir a aquests cursos.
 
L’objectiu d’aquesta formació és  reforçar les competències directives i la capacitat de lideratge i comunicació de les electes, i així promoure les aportacions de les dones a la política local, la seva permanència en els càrrecs i el seu accés a qualsevol àrea política. L’Institut de Formació Política per a Dones és també un espai d’apoderament de les polítiques i un lloc on es creen xarxes de col·laboració i es comparteixen bones pràctiques i experiències.
 
Enguany, l’Institut de Formació Política per a Dones es veu reforçat per la participació de l’Institut Català de les Dones, ampliant-se a les quatre demarcacions les electes que podran accedir a aquesta formació especialitzada. Ambdues institucions incrementen amb aquest programa formatiu la seva col·laboració per fomentar el talent femení en la política local, i alhora, millorar la resposta de proximitat davant els nous reptes i demandes ciutadanes.
 
L’obertura del curs de l’Institut de Formació per Dones ha tingut lloc a aquest matí en el marc de l’acte institucional de la Diputació de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones, dedicat al reconeixement de la tasca de les dones a la política local i on s’ha recordat la figura de Natividad Yarza, primera alcaldessa de Catalunya (any 1934).
 
Formació en lideratge, gestió estratègica i comunicació. El programa 2013 de l’Institut de Formació per Dones aborda les següents temàtiques: lideratge femení per a la pràctica política, gestió estratègica, comunicació, i  participació política en la societat 2.0. La metodologia de l’itinerari formatiu proposa diferents tallers, conferències i espais per compartir experiències com ara l’espai de mentoring, en el qual s’aprofundeix en les matèries a partir de l’experiència de persones destacades.          
 
Participació de les dones a la política local. En els darrers 30 anys de democràcia la participació de les dones a la política ha augmentat considerablement. Tot i així, a Catalunya, les dones alcaldesses no superen el 15% i les dones regidores el 35%. Una altra dada significativa és que mentre el 93,8% dels homes alcaldes romanen en la seva responsabilitat política fins a sis legislatures, el 19,7% de les dones alcaldesses ho fan durant una legislatura o menys. Per més dades, veure document annex.

1  

Fitxers adjunts

Dades estadístiques sobre electes al món local

Dades estadístiques sobre electes al món local
PDF | 116