La delegació del Govern a Madrid i l'Institut Ramon Llull organitzen la segona Jornada de Formació de Professors de Català d'arreu d'Espanya i Portugal

Ensenyar català a Espanya i Portugal des de Madrid. Aquest és l'objectiu marcat per la trobada que ha tingut lloc avui, divendres 8 de març de 2013, al Centre Cultural Blanquerna.

query_builder   8 març 2013 18:18

event_note Nota de premsa

La delegació del Govern a Madrid i l'Institut Ramon Llull organitzen la segona Jornada de Formació de Professors de Català d'arreu d'Espanya i Portugal

Ensenyar català a Espanya i Portugal des de Madrid. Aquest és l'objectiu marcat per la trobada que ha tingut lloc avui, divendres 8 de març de 2013, al Centre Cultural Blanquerna.

Anna Nin i Andreu Bosch. Trobada de professors de català a Madrid
Durant tota la jornada, els professors de català s’han reunit a Madrid en aquesta segona edició d’un curs de formació organitzat per la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de les seves Aules de Català, i l’Institut Ramon Llull.
 
Aquest curs de formació s’adreça al professorat d’estudis catalans, a universitats i centres de la península Ibèrica. S’emmarca en el programa de formació continuada de l’Institut Ramon Llull per al professorat de fora del domini lingüístic de la llengua catalana, en col·laboració amb universitats i altres institucions de l’exterior. Pretén contribuir a la formació del professorat i, alhora, crear un espai de trobada i d’intercanvi entre els participants. El programa s’inicià l’any 2010 a la Universitat de Manchester, amb el Workshop for UK based Catalan tutors, que reuní el professorat del Regne Unit i d’Irlanda, va tenir continuïtat el 2011 a la Universitat de Birmingham, amb una segona edició del Workshop for UK based Catalan tutors, i a la Universitat Federico II de Nàpols amb el Corso de formazione per professori de lingua catalana. L’any 2012 va ser la primera vegada que es van reunir a Madrid. Per veure més informació de la formació continuada de l’Institut Ramon Llull:  http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/formacio_professorat.cfm
 
A l’Estat espanyol, fora dels territoris de parla catalana, hi ha onze universitats que ofereixen estudis catalans en els seus plans d’estudi, la majoria de les quals mantenen una col·laboració amb l’Institut Ramon Llull per mitjà d’algun dels seus programes d’actuació (ajuts per a la docència, ajuts per a activitats acadèmiques i culturals, exàmens per a la certificació dels coneixements, etc.). 
 
Una jornada amb conferències i intercanvis d’idees
 
La jornada que ha tingut lloc fins la tarda d’avui al Centre Cultural Blanquerna, seu cultural de la delegació del Govern a Madrid, ha constat de diversos tallers pràctics sobre avenços en didàctica de la llengua i els seus recursos, així com de la presentació d’experiències del professorat a l’exterior.
 
Han donat la benvinguda Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull i Anna Nin, coordinadora dels cursos de llengua de les Aules de la Generalitat a Madrid.
 
La trobada ha comptat amb l’assistència de 24 professors, traductors i intèrprets d’arreu d’Espanya –Santiago de Compostel·la, Sevilla, Saragossa, País Basc, Granada, Madrid- i de Portugal, concretament de Lisboa.
 
Han impartit conferències les professores: Ana M. Cestero, de la Universitat Alcalá de Henares; Maria del Mar Vanrell, Universitat Autònoma de Madrid; Maria Lluïsa Serra, Aules de Català de la Delegació a Madrid, Rosana Acquaroni, Universitat Complutense Madrid.
  
Delegació del Govern a Madrid: Aules de Català amb 340 alumnes inscrits
 
A més d’aquesta trobada hi ha altres actes que s’organitzen a Madrid en català. Concretament, des de l’any 1993 la delegació del Govern a Madrid imparteix cursos de català per a tots els nivells. Actualment hi ha més de 300 alumnes inscrits al curs 2012-2013, amb una majoria de no catalanoparlants, principalment entre els més joves i els nens.  
 
Les edats dels inscrits als cursos oscil·len entre els 20 i els 70 anys, però també s’organitzen classes per als infants i adolescents, entre els 5 i els 15 anys. La tipologia d’alumnat és molt divers i integra a aquells que estudien perquè els agrada la llengua catalana, els que s’inscriuen per motius familiars, per vincles personals, per motius de treball, o per trasllats de feina a Catalunya.
 
A Madrid, la Delegació ha organitzat i ha administrat, des de l’any 1994, els exàmens de Política Lingüística dels cinc nivells existents. Posteriorment, mitjançant el decret 152/2001 de 29 de maig del sistema de certificats de coneixement de llengua catalana, els exàmens han estat organitzats i expedits per l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració de la delegació pel que fa a la seva administració.
 
Els darrers 10 anys s’hauran inscrit a les proves més de 1.500 persones.
 
Sant Jordi: Classe Zero de català a Madrid
 
La setmana del 22 al 28 d’abril de 2013, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, la delegació del Govern a Madrid organitzarà, com cada any, la Setmana de la Cultura Catalana. A més de les diverses activitats culturals i turístiques programades, tindrà lloc també una Classe Zero de català.
 
La Classe Zero és una aula d’iniciació adreçada a persones que desconeixen la llengua catalana i que desitgen aprendre-la. Durant 45 minuts rebran les nocions més bàsiques de la mà de professorat català al Centre Cultural Blanquerna (c/Alcalá, 44)
 
Per a aquestes activitats, la delegació també compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.
 
Conveni marc amb la Universitat Alcalá de Henares
 
El curs 2005-2006 la delegació del Govern a Madrid va signar un conveni marc de col·laboració amb la Universitat Alcalá de Henares, a través de la Fundación General de la Universidad de Alcalá de Henares, per a la difusió i la promoció cultural i lingüística. Aquest conveni està signat per altres administracions estatals i se situa dins de l’anomenat Espai de les Llengües Ibèriques i Prehispàniques, que inclou, a més del català, el gallec, el portuguès i el basc. 
 
Dilluns de Teatre en Català
 
La delegació de la Generalitat a Madrid organitza, des de finals de 2012, els “Dilluns de teatre al CCBlanquerna: Lectures dramatitzades de joves autors catalans”, un cicle produït per l’actriu Carme Conesa.
Es tracta d’oferir unes lectures dramatitzades d’aquests joves autors com un aperitiu dels espectacles que estan funcionant amb èxit a Catalunya. Aquesta iniciativa vol donar a conèixer la nova fornada de texts teatrals catalans en nous escenaris organitzant a Blanquerna una sessió per mes, sempre en dilluns, amb entrada gratuïta fins emplenar aforament.
Amb motiu de la Setmana de la Cultura Catalana tindrà lloc una representació en homenatge a l’Any Espriu.
 
Titelles en català els dissabtes
 
Cada mes es presenta a Blanquerna una sessió de titelles adreçades a un públic infantil i familiar. A les 11:30 hores es fa la representació en català i a les 12:30h en castellà.
 
 

2  

Fitxers adjunts

NP Trobada de Professors de català a Madrid

NP Trobada de Professors de català a Madrid
PDF | 181

Anna Nin i Andreu Bosch. Jornada de professors de català a Madrid

Anna Nin i Andreu Bosch. Jornada de professors de català a Madrid
JPG | 90