El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), juntament amb representants de la Comissió Europea (CE), han participat aquesta tarda, a Figueres, en el marc de Firagri, en una jornada sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2014-2020, organitzada per JARC, sota el títol ‘Afectació de la futura reforma de la PAC en els sectors del boví i dels herbacis’.
El Cap de l’oficina de la Comissió Europea (CE) de Barcelona, Ferran Tarradellas, ha estat l’encarregat de presentar la jornada, i a continuació hi han participat el Responsable de la unitat d’anàlisi de la PAC de la CE, Ricard Ramon, i la subdirectora general de Gestió i Controls d’ajuts directes del DAAM, Esther Peña. La cloenda ha anat a càrrec de JARC.
Un cop aprovat el Marc Financer Plurianual 2014-2020, s’està ultimant els debats a nivell de la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu sobre les propostes de Reglament relatives a la nova Política Agrària Comuna 2014-2020. Les previsions són que durant el primer semestres es consensuï els textos finals per part del Consell, la Comissió i el Parlament i a continuació es publiquin els Reglaments i els actes d’execució.
El Departament d’Agricultura ha participat activament en el procés de definició de les noves propostes de Reglaments de la nova PAC. Un cop publicades les propostes de Reglament per part de la Comissió, el Departament va impulsar la creació de la Comissió de Seguiment de la reforma de la PAC, constituïda per representants del DAAM, de les organitzacions agràries, sectorials i cooperatives, i dels partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya. Aquesta Comissió va consensuar un document base amb les línies vermelles per la defensa dels interessos del sector agrari català que s’ha defensat davant del Parlament Europeu, la Comissió, el Ministeri d’Agricultura i a través de lobbys europeus amb els que el Departament participa (4 motors d’Europa, CRPM, AREPO, ARELPH).
Pel que fa als Pagaments Directes, la nova PAC comportarà canvis importants respecte al sistema actual: desaparició dels actuals drets de pagament únic i assignació de nous drets de pagament base, aplicació d’una tarifa plana per hectàrea el 2020, un pagament verd condicionat al compliment d’uns requisits mediambientals, un ajut directe als joves i un a les explotacions en zones desafavorides, així com la possibilitat d’establir uns ajuts connectats a la producció encara per definir. A partir del 2015 els ramaders i agricultors catalans hauran d’adaptar-se a aquest nou sistema de pagaments directes.
Així, l’objectiu de la jornada d’avui era exposar les últimes novetats i els principals punts de debat, especialment en els aspectes relacionats amb els canvis que poden afectar als agricultors i ramaders del sector boví de carn, boví de llet i herbacis.