- ACC1Ó gestionarà la partida, provinent de la Comissió Europea, i convocarà 56 ajuts per contractar personal investigador experimentat en el marc del programa de mobilitat TECNIOSPRING
El Consell Executiu ha aprovat avui la subscripció d’un acord de subvenció entre ACC1Ó i l’Agència Executiva de Recerca (REA) de la Comissió Europea per posar en marxa un nou programa de mobilitat per a investigadors. La Generalitat rebrà de la Comissió Europea 3,1 milions per posar en marxa el programa TECNIOSPRING, que es focalitza en la recerca aplicada i la transferència de tecnologia. Estarà gestionat per ACC1Ó.
TECNIOSPRING té un pressupost total de 7,8 milions d’euros, el 60%. dels quals els aporta ACC1Ó. A dia d’avui, es tracta del projecte de l’agència que ha rebut més finançament per part de la Comissió Europea. El programa atorgarà un total de 56 ajuts a la contractació de personal investigador. Hi haurà 4 convocatòries en els propers 5 anys.
Preveu dues modalitats:
- Sortida a l’estranger + retorn: estada d’un any en una entitat d’acollida fora de l’Estat espanyol (universitat, centre de recerca, centre tecnològic o departament d’R+D d’una empresa) d’un investigador experimentat de qualsevol nacionalitat i resident a Catalunya per desenvolupar un projecte de recerca aplicada orientat a la transferència de tecnologia.
Fase de retorn d’un any de durada al que es coneix com a centre TECNIO (xarxa que agrupa i potencia els principals agents de recerca aplicada, tant públics com privats) per finalitzar el projecte iniciat en l’entitat d’acollida.
- Incorporació a un centre TECNIO: Estada de dos anys d’un investigador experimentat de qualsevol nacionalitat a un centre de la xarxa TECNIO per desenvolupar un projecte de recerca aplicada orientat a la transferència de tecnologia.
La primera convocatòria s’obrirà a finals d’abril i romandrà oberta fins a finals de juny. Els salaris dels investigadors s’establiran entre 40.000 euros i 56.000 euros segons la modalitat.
El programa TECNIOSPRING inclou la formació especialitzada en transferència de tecnologia (identificació i valoració de tecnologies transferibles, llicència i venda de patents, generació d’spin offs, plans de negoci per a la comercialització, foment de l’esperit emprenedor, entre d’altres) i en habilitats no científiques, com presentacions en públic, redacció i sol·licitud d’ajuts i gestió de projectes.
TECNIO (www.tecnio.cat)
TECNIO és la xarxa que agrupa i potencia els principals agents de recerca aplicada, tant públics com privats, que generen i transfereixen tecnologia diferencial al teixit empresarial català. TECNIO vol contribuir a desenvolupar un nou model econòmic basat en el coneixement, potenciant la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència en la gestió.
Amb centres de referència en diversos àmbits i una experiència de més de 10 anys al servei de l’empresa, compta amb un grup de Centres Tecnològics Avançats (CTA): ASCAMM, Barcelona Digital, Leitat, CTM, CETEMMSA i Barcelona Media; i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica (CIT), grups de recerca universitaris amb vocació i experiència en transferència tecnològica, ja sigui amb la realització de projectes i serveis tecnològics per a empreses, com la llicència de patents al teixit empresarial o la creació d’spin-offs.