Clot d'Espolla el 10 de març de 2013

Les pluges de la darrera setmana provoquen la surgència d'aigua en el clot d'Espolla (Pla de l'Estany)

query_builder   15 març 2013 11:37

event_note Nota de premsa

Les pluges de la darrera setmana provoquen la surgència d'aigua en el clot d'Espolla (Pla de l'Estany)

 
 
 
  • Les quantioses i persistents pluges registrades la setmana passada a la capçalera del Fluvià (concretament al Massís de l'Alta Garrotxa) han fet aflorar petits estanys i fonts intermitents a la zona que es coneix com el pla d'Usall
 
  • Des fa prop d’un any i mig que no brollaven aquestes surgències
 
  • En moments de màxima activitat poden arribar a brollar uns 3.000 l/s, que acaben desembocant al riu Fluvià (Salt de Martís)
Salt de Martís
 
L'Agència Catalana de l'Aigua ha detectat que, arran de les pluges de principis de mes que van afectar amb major intensitat i persistència el quadrant nord-est del país, s’han reactivat surgències d'aigua en diverses zones del Pla de l'Estany, a la zona coneguda com el Pla d'Usall, entre d’altres. La més important d’aquest conjunt de surgències és la coneguda com el clot d'Espolla.
 
L’estany o clot d'Espolla és una depressió càrstica situada al pla d’Usall, el qual es troba elevat uns 45 metres respecte l’estany de Banyoles. Constitueix una surgència intermitent i segons la importància de les pluges se’l pot veure sec (clot) o ple d’aigua (estany), actuant com un sobreeixidor (trop plein) del sistema càrstic en èpoques de pluviometria elevada.
 
Les surgències del pla d’Usall s’activen a partir d’episodis de pluges de més d’un dia amb precipitacions acumulades clarament superiors a 100 mm i  amb un nivell de l’aigua subterrània a menys d’uns 15 metres de la superfície. Des de fa prop d’un any i mig que no brollaven aquestes surgències.
 
En moments de màxima activitat poden arribar a brollar uns 3.000 l/s, que acaben desembocant al riu Fluvià (Salt de Martís). Quan el clot és sec es poden observar els travertins que constitueixen la depressió, els quals solen presentar petits orificis i esquerdes produïts per l’efecte de la dissolució  càrstica, per on l’aigua eventualment brolla.
 
La resposta del clot d’Espolla a les precipitacions a les zones de recàrrega és relativament ràpida, indicant una alta transmissivitat del medi, amb circulació subterrània per augment de pressió a les fractures i conductes càrstics de les calcàries i dels travertins.
 

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 163

Salt (petit) de Martís

Salt (petit) de Martís
JPG | 782

Brolladors aigua clots Espolla

Brolladors aigua clots Espolla
JPG | 562

Imatge del clot d'Espolla el 10 de març de 2013

Imatge del clot d'Espolla el 10 de març de 2013
JPG | 358