Presentació del seguiment de l'ós bru de l'any 2012

query_builder   21 març 2013 11:37

event_note Nota de premsa

Presentació del seguiment de l'ós bru de l'any 2012

Moment de la presentació
Moment de la presentació
Agricultura aposta per posar en valor els territoris amb presència de l’ós perquè se’n puguin beneficiar precisament les zones que conviuen amb ells
 
Avui s’ha fet públic al Parc Natural de l’Alt Pirineu el pòster que ha editat el Departament  amb les fotos dels 12 óssos bruns que acostumen a viure dins l’entorn del parc i que es vendrà com a reclam turístic als establiments comercials de la zona
 
El  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha presentat avui les dades de seguiment de l’ós bru de l’any 2012 a Llavorsí, al Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, s’ha aprofitat per presentar un pòster que ha editat el Departament  i explicar-ne els objectius i la seva distribució. En el pòster i els punts de llibre que s’han elaborat,  s’hi veuen il·lustrats els 12 óssos bruns que acostumen a viure dins l’àmbit del Parc.
 
L’acte de presentació ha anat a càrrec del President de la Junta Rectora de l’Alt Pirineu (PNAP), Agustí López, el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el cap de servei de Biodiversitat, Jordi Ruiz.
 
El director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, ha explicat les línies obertes que té el Departament d’Agricultura per a la prevenció dels danys que pugui ocasionar l’ós bru. Es tracta bàsicament del programa d’assistència als ramaders i propietaris d’arnes que es puguin veure afectats per l’acció depredadora d’algun ós bru.  A més, a banda del pagament dels danys ocasionats per l’ós bru, des de fa anys existeix un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció i es puguin vigilar quan es troben pasturant en zones de presència d’ós bru amb l’objectiu de facilitar el maneig dels ramats. A banda,  també es porta a terme el control i el manteniment dels vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles dels atacs de l’ós bru.
 
El Departament ha treballat els darrers anys principalment amb el sector primari per aconseguir rebaixar al màxim la incidència de l’ós bru amb el resultat de menys d’un cap de bestiar per ós i any en els darreres anys.
 
Es tracta doncs, de donar suport a la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la nostra biodiversitat però també com a element dinamitzador del territori. En aquest sentit, el director general de Medi Natural i Biodiversitat ha explicat que “la coexistència s’ha de fer amb els habitants del territori, tot respectant les seves tradicions i donant-los suport perquè es produeixi una coexistència entre les seves activitats i la presència de l’ós”.
 
Així ha afirmat que s’ha de posar un valor uns territoris concrets amb la presència de l’ós  i que el benefici vagi precisament a les zones que conviuen amb ell”.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural és l’encarregat de fer el seguiment acurat de l’ós bru als Pirineus Catalans . En el territori aranès aquesta tasca la realitza el Conselh Generau d’Aran. El seguiment principalment es realitza resseguint i confirmant rastres com són les petjades o les esgarrapades, els excrements o els llits, el radioseguiment dels óssos, els paranys de pèls i els fotogràfics. Així mateix, és destacable l’elevat nombre d’albiraments directes del plantígrad al llarg d’aquest any.
 
 
Un pòster il·lustra els ossos que viuen al Parc Natural de l’Alt Pirineu
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat un pòster on s’hi veuen il·lustrats els 12 óssos bruns que acostumen a viure dins l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 
L’edició d’aquest pòster que va acompanyat també d’uns punts de llibre, representa un pas endavant en l’acceptació i valoració de l’ós com a espècie protegida i representativa que ha trobat el seu hàbitat dins del Parc Natural.
 
El pòster, promogut des del Parc Natural de l’Alt Pirineu, té el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Ajuntament de l’Alt Àneu, EMD d’Isil i Alòs, Ajuntament de Lladorre, Ajuntament d’Alins EMD d’Àneu, el Consorci de Turisme de Valls d’Àneu, Valls de l’Alt Pirineu, Federació d’Oví i Cabrum de Catalunya (FECOC), Associació de Ramaders d’oví i cabrum de l’Alt Pirineu, Fundacion Oso Pardo, Acció Natura i Depana
 
El pòster i els punts de llibre de moment es poden comprar a la seu del PNAP i en breu es distribuirà a diferents establiments comercials de l’àmbit del parc. El preu del pòster és de 3 € mentre que els punts de llibre valen 0.50 €.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Imatges

Moment de la presentació

Moment de la presentació 3967

El poster presentat avui té imatges del 12 óssos bruns que acostumen a viure al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El poster presentat avui té imatges del 12 óssos bruns que acostumen a viure al Parc Natural de l'Alt Pirineu 3508

3  

Fitxers adjunts

Fotografia de Plume a l' Alt Àneu

Fotografia de Plume a l' Alt Àneu
JPG | 1152

Fotografia de l'ós Pelut al PNAP

Fotografia de l'ós Pelut al PNAP
JPG | 2026

Presentació Dades Ós 2012

Presentació Dades Ós 2012
PDF | 8266