El conseller Vila anuncia l'elaboració d'un nou Decret contra la contaminació lluminosa

query_builder   21 març 2013 12:47

event_note Nota de premsa

El conseller Vila anuncia l'elaboració d'un nou Decret contra la contaminació lluminosa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest matí a Àger (la Noguera) que el seu Departament està treballant en l’elaboració d’un Decret de desenvolupament de la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn i que la proposta es tramitarà al llarg d’aquest any. La proposta de Decret concretarà les característiques que han de tenir totes les instal·lacions d’il·luminació en funció de la zona on estiguin ubicades, de manera que faciliti als diferents sectors actuants, administracions, activitats econòmiques, particulars, la presa de decisions a l’hora de decidir les tecnologies a emprar en cada cas. Per aquest motiu, s’està fent una anàlisi cost/benefici de les tecnologies disponibles d’il·luminació pel que fa a làmpades, llums i sistemes de reducció, classificant en la regulació les tecnologies considerades òptimes, acceptables o rebutjables.
 
El nou Decret s’estructurarà en dues parts, una amb les condicions a complir per les instal·lacions d’enllumenament de nova implantació, per fomentar la utilització de les millors tecnologies disponibles apropiades a cada necessitat funcional, considerant un equilibri o solució de compromís entre els diferents factors de decisió, i una altra, amb les condicions a les que s’han d’adaptar determinats supòsits d’instal·lacions existents.
 
Entre d’altres coses, el document establirà les característiques i condicions de l’enllumenament de senyalització dels parcs eòlics, que haurà d’adequar-se a la nova normativa catalana. La Direcció General de Qualitat Ambiental ha estat treballant intensament els darrers anys per aconseguir que els promotors de parcs canviessin la il·luminació de senyalització de llum blanca intermitent a llum vermella fixa, molt menys molesta en hores nocturnes. Ara per ara, aquesta il·luminació s’adequa a la normativa dictada en el seu moment per l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA). Tot i que ara AESA ha ampliat el criteris, contemplant la possibilitat de col·locar una llum blanca durant el dia i a l’alba i vermella fixa a la nit si l’administració ambiental considera que la solució establerta per defecte pot plantejar afeccions significatives, les instal·lacions autoritzades prèviament no estan obligades a canviar la il·luminació. Conscient del perjudici que aquestes molèsties poden provocar en el territori, el Departament de Territori i Sostenibilitat inclourà en el nou Decret la obligació que totes les instal·lacions s’adeqüin a les mateixes condicions que s’exigeixen per a les noves, dins d’un termini d’adequació que determinarà la pròpia norma. 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 38