A més, aquest document manifesta la voluntat que el municipi pugui seguir treballant amb aquests criteris bàsics de seguretat viària més enllà dels terminis marcats. Les directrius que s’inclouen seran vàlides i aplicables en els propers quatre anys, però també en les polítiques municipals a més llarg termini.
El director de l’SCT, Joan Josep Isern, ha destacat que Tarragona va ser un dels primers municipis de Catalunya, l’any 2006, en elaborar un Pla Local de Seguretat Viària. Segons Isern, el 2006, els ajuntaments que disposaven d’aquest tipus de pla només suposaven només el 16% de la població catalana.
La tinent d’alcalde de Mobilitat, Begoña Floria ha explicat que “amb l’anterior pla local hem aconseguit reduir la sinistralitat a la ciutat, però l’actualització d’aquest nou el treballarem en paral·lel amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que planteja canvis més estructurals en la configuració viària de la ciutat”.
El 2006 la conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona van signar un conveni de col·laboració pel qual l’Ajuntament, amb el suport tècnic del Servei Català de Trànsit, redactava un Pla Local de Seguretat Viària amb l’objectiu de reduir els accidents a la xarxa urbana i preservar la seguretat a la via pública. L’any 2012 va finalitzar l’actualització d’aquell pla, el qual es presenta ara i ha entrat en vigor aquest 2013.
El nou pla presentat avui inclou diverses mesures estratègiques, agrupades en quatre blocs d’actuació:
- Mesures físiques relatives a la configuració de la xarxa viària urbana
-Mesures de gestió de la problemàtica d’accidentalitat
-Mesures de control
-Mesures d’educació per a la mobilitat segura
Com a estratègia per reduir els sinistres viaris en l’àmbit urbà, l’SCT va iniciar el 2006 l’elaboració de plans locals de seguretat viària (PLSV), els quals estableixen les mesures adients per tal de millorar la seguretat viària en zona urbana. L’objectiu de l’SCT és que tots els municipis de Catalunya de més de 30.000 habitants o els que són cap de comarca disposin d’aquest document.
Fins a l’actualitat, l’SCT ha redactat i signat 135 PLSV. Els municipis que disposen d’aquest instrument per reduir la sinistralitat viària urbana representen el 78,43% de la població de Catalunya.