Impost de successions

El Govern aprova el Projecte de llei de regulació de l'impost sobre successions i donacions

query_builder   9 febrer 2010 14:03

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de regulació de l'impost sobre successions i donacions

 
  • Incorpora a la llei els canvis inclosos a la Llei de mesures fiscals i financeres: l’impost de successions desapareix per al 94% dels contribuents
  • En queden exemptes el 99% de les herències entre cònjuges i el 97,5% de les herències entre pares i fills
  • Els pares que ajudin els seus fills a constituir la primera empresa podran deduir-se el 95% de la donació, fins a 125.000 euros
  • Els propietaris d’empreses podran llegar-les a persones de confiança i sense vincles familiars i gaudir també d’una bonificació del 95%
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de regulació de l’impost sobre successions i donacions. Amb aquesta reforma, s’incorpora en un sol cos jurídic les modificacions d’aquest impost que s’han fet en els darrers mesos. D’una banda, els canvis aprovats pel Parlament a través de la Llei de mesures fiscals i financeres i, de l’altra, noves reduccions orientades a fomentar l’emprenedoria entre els joves i el manteniment de l’activitat empresarial.
 
Gràcies a la nova regulació, l’impost de successions desapareix per al 94% dels contribuents i passa a ser un tribut que pagaran exclusivament els grans patrimonis. D’aquesta manera, el Govern corregeix les situacions d’injustícia que es donaven en l’actualitat –quotes excessivament elevades per als patrimonis petits i mitjans– i, a la vegada, manté la funció social d’aquest impost: redistribuir la riquesa i contribuir a la igualtat d’oportunitats.
 
Amb la voluntat d’alliberar de l’impost els patrimonis petits i mitjans, el Govern eleva de forma radical els mínims exempts, que passen de 18.000 a 500.000 euros (més un màxim de 150.000 addicionals) per a les herències entre cònjuges i de 18.000 a 275.000 euros (més un màxim de 125.000 addicionals) per a les herències de pares a fills. Es manté la bonificació del 95% per a l’habitatge habitual del difunt, amb un límit de 500.000 euros. A més, la tarifa passa de 16 a 5 trams i se suprimeixen els coeficients multiplicadors per al patrimoni preexistent.
 
Com a resultat d’aquestes modificacions i un cop completada la reforma, un 99% de les herències entre cònjuges i un 97,5% de les transmissions entre pares i fills deixen de tributar.
Percentatge de declarants positius, abans i després de la reforma (2008)
.
  La reforma ha estat especialment dissenyada per bonificar els patrimonis petits i mitjans, és a dir, l’àmplia majoria dels contribuents. El gràfic següent mostra que un 95,3% de les herències declarades a Catalunya el 2008 eren inferiors a 275.000 euros. Només 526 persones van declarar herències superiors al milió d’euros.

Declarant de l¿impost de successions i donacions segons base imposable (2008)
.
La modificació de l’impost manté la progressivitat del tribut. El gràfic següent mostra el nombre de declarants positius estratificats segons l’import de l’herència. D’aquesta manera, s’observa clarament com els beneficis de la reforma es concentren sobre els patrimonis mitjans i són menys visibles per a les grans fortunes. Fins ara, 6.884 persones pagaven l’impost per herències inferiors a un milió d’euros que es produïssin entre cònjuges. Ara, no el pagarà cap contribuent. El mateix patró es reprodueix per a les herències de pares a fills.
Nombre de cònjuges amb declaració positiva, abans i després de la reforma (2008 / Nombre de fills amb declaració positiva, abans i després de la reforma (2008)
.
 
Nova reducció del 95% per a les donacions per constituir la primera empresa
 
A més de les modificacions incloses a la Llei de mesures fiscals i financeres del 2010, el Projecte de llei aprovat avui també preveu noves reduccions especialment dissenyades per fomentar l’emprenedoria entre els joves i el manteniment de l’activitat empresarial.
 
  • Les donacions als descendents (fills o néts) per a la constitució o adquisició de la primera empresa gaudiran a partir d’ara d’una bonificació del 95%. La companyia haurà de tenir la seva seu fiscal i social a Catalunya i l’emprenedor no podrà ser major de 35 anys.
  • Amb la voluntat de contribuir a mantenir l’activitat empresarial, el Govern ampliarà a les persones sense parentiu però amb vincles laborals o professionals amb l’empresa, la reducció del 95% de què actualment gaudeixen les transmissions d’empreses (via donació o herència). Fins ara, aquesta bonificació només se la podien aplicar els hereus que tenien algun vincle familiar amb el donant/difunt. Abans de la reforma, llegar el negoci a una persona que no fos parent tenia una càrrega fiscal elevada, fet que dificultava aquest tipus d’operacions i podia desembocar en el cessament de l’activitat.
  • També s’amplia la bonificació del 95% al grup denominat d’afins, és a dir, als familiars polítics.
  • S’amplia del 95% al 97% la reducció per a les societats laborals, aquelles en què més del 50% del capital està en mans dels treballadors.
 
 
Nova reducció per a l’adquisició de l’habitatge habitual
 
  • Les persones que heretin l’habitatge habitual del difunt podran mantenir la reducció del 95% encara que se’l venguin abans de 5 anys, sempre que destinin els recursos a adquirir el seu propi habitatge habitual.
  • D’aquesta manera, es flexibilitza el criteri de manteniment que existia fins ara i s’adapta la normativa a les necessitats de l’hereu.
 Increment de la reducció per a assegurances de vida
 
  • S’incrementa de 9.380 a 25.000 euros l’import màxim de la reducció per a les primes vinculades a les assegurances de vida.
 Millora de les reduccions per a les persones discapacitades
 
  • Per als discapacitats de fins al 33%, les reduccions passen de 245.000 a 275.000 euros.
  • Per als discapacitats de més del 65%, les reduccions passen de 570.000 a 650.000 euros.
  • Es crea una nova reducció del 90% per a les aportacions al patrimoni protegit de les persones discapacitades.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined