El Departament d'Agricultura dóna continuïtat al Pla de consum de fruita a les escoles del curs escolar 2012/2013

query_builder   25 març 2013 09:34

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura dóna continuïtat al Pla de consum de fruita a les escoles del curs escolar 2012/2013

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha aprovat donar continuïtat al Pla de consum de fruita a les escoles del curs escolar 2012/2013, i ha convocat els ajuts a la promoció i subministrament de fruita i hortalisses a l’alumnat de centres educatius dins el marc del pla de consum de fruita a les escoles per al curs escolar 2013, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
 
Amb aquesta nova Ordre d’ajuts, es reprendrà d’abril a juny de 2013 la distribució de fruita a les escoles del curs escolar 2012/2013, que ja es va iniciar l’any passat amb un lliurament de fruites al mes de novembre (pera, raïm i clementina).
 
Aquest Pla ha estat un èxit que any rere any consolida la seva finalitat que és promoure hàbits alimentaris saludables entre els escolars. Segons diversos informes sobre hàbits alimentaris a Catalunya, el consum de fruita entre els infants és més baix del que seria recomanable. La mitjana de consum de fruita està actualment en uns 200 grams/persona i dia quan la recomanació és que se situï entre 400 i 600 grams/persona/dia.
 
És per aquest motiu que el Departament vol continuar amb el lliurament gratuït de fruita i verdura als 346.000 alumnes dels 1.431 centres educatius que van demanar l’adhesió al Pla de consum de fruita a les escoles del curs 2012/2013.
 
Per això, s’ha impulsat per quart any consecutiu el Pla de Consum de Fruita a les Escoles amb el suport financer de la Comissió Europea (CE) i del DAAM. En el Pla hi col·laboren els departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), que s’encarrega de la distribució de la fruita a les escoles.
 
Una de les dades més destacades del Pla, i segons l’enquesta de seguiment del mateix, és que més del 70% de les famílies considera que el pla ha millorat l’alimentació no tan sols dels seus infants a l’escola, sinó que ha incidit en una millora de l’alimentació en l’àmbit familiar. 
 
Aquest pla està aconseguint que nens i nenes d’entre 3 i 12 anys mengin fruita, com a mínim, durant tres dies al mes. Tenint en compte que a Catalunya el 43% de nens i nenes entre 6 i 10 anys tenen excés de pes (el 26% tenen sobrepès i un 17% obesitat), el Govern considera imprescindible continuar impulsant aquestes actuacions per tal de reduir aquestes xifres tot estimulant el consum fruita fresca.
 
Durant el curs 2012/2013, s’hi destinarà un total d’1,28 milions d’euros. Des del curs escolar 2009-2010, s’ha destinat més de 5,5 milions d’euros a aquest Pla.
 
 
Pla de consum de fruites i verdures
 
El Pla de consum de fruites i verdures a les escoles forma part de l’estratègia de la Unió Europea (UE) per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses i incidir en els infants per a què adquireixin bons hàbits alimentaris.
 
Per aquest motiu, el Consell de Ministres de la UE va aprovar, el 18 de desembre de 2008, la concessió d’una ajuda comunitària mitjançant un Pla de consum de fruites a les escoles. Aquesta mesura pretén que els joves consumidors valorin més les fruites i hortalisses i, per tant, n’augmenti el consum futur, i també contribuir a la promoció d’hàbits de consum més saludables, i, en conseqüència, reduir el risc de patir determinades malalties com ara l’obesitat i la diabetis.
 
El Pla està finançat per la UE i el Departament. L’ajuda comunitària finança el 50% del cost de la fruita i altres despeses relacionades com ara la distribució, la logística, la comunicació, etcètera. D’altra banda, aquesta iniciativa es complementa amb tot un seguit d’activitats paral·leles com ara xerrades, visites a mercats o explotacions, horts escolars i unitats didàctiques, entre altres.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.