Protecció Civil de la Generalitat: allau sense ferits a Naut Aran (Vall d'Aran)

query_builder   26 març 2013 18:37

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: allau sense ferits a Naut Aran (Vall d'Aran)

 • L’allau, tot i ser de petites dimensions, ha provocat el tall de la C28 al punt quilomètric 40
 • S’ha posat en prealerta (ja finalitzada) el Pla Allaucat
 • Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que tingui pensat desplaçar-se a zones de muntanya durant les festes de Setmana Santa seguir els consells d’autoprotecció davant les allaus.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT) a causa d’una allau al punt quilomètric 40 de la carretera C-28, al terme municipal de Naut Aran.
 
L’allau, de petites dimensions, ha provocat el tall d’ambdós sentits i no ha causat ferits. En aquests moments, les màquines llevaneus han aconseguit restablir la circulació i encara treballen per acabar la neteja. Tot i l’allau, el municipi de Naut Aran no ha quedat aïllat.
 
Tot i que el risc d'allaus actualment no es elevat, Protecció Civil de la Generalitat, de cara a aquests dies de vacances de Setmana Santa, demana a la ciutadania que tingui pensat desplaçar-se a zones de muntanya seguir els consells d’autoprotecció davant les allaus.
 
Les allaus de neu són de dimensions variables. N’hi ha de grans dimensions, que arriben fins al fons de les valls després de recórrer centenars de metres, o quilòmetres, i d’altres de petites dimensions, que poden avançar algunes desenes de metres. Fins i tot una d’aquestes allaus petites té la capacitat de causar-li la mort a una persona.
 
Informeu-vos abans de desplaçar-vos
Si us desplaceu als Pirineus, a la muntanya o a qualsevol zona on hi hagi perill d’allaus, presteu molta atenció a les prediccions meteorològiques i a les prediccions d’allaus, així com a l’estat de les carreteres.
Ateneu a les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ).
 
En la pràctica d’esports de muntanya
El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats.
Informeu-vos de l'estat de la neu consultant els butlletins de perill d'allaus i de predicció meteorològica. Les condicions de la neu poden canviar sobtadament d'un dia per l'altre.
Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo.
 
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència.
Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats.
 
En cas d’accident per allau
En cas d’accident per allau no perdeu la calma:
 • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
 • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.
 
L’escala de perill d’allaus
L’escala europea de perill d’allaus consta de cinc graus en funció de l’estabilitat del mantell nival i de la probabilitat de desencadenament d’allaus:
 • Grau 1 i 2: perill feble i moderat. En general les condicions són segures. Cal planificar  les excursions i ser prudents en els passatges sobre pendents drets.
 • Grau 3: perill marcat. Cal evitar pendents drets, seguiu les indicacions del butlletí de perill d’allaus. Es requereix experiència en l’apreciació del perill ja que el major nombre d’accidents s’enregistren en aquest nivell.
 • Grau 4: perill fort. Protecció Civil posa el pla Allaucat en situació de prealerta. Les condicions són desfavorables, cal limitar les excursions a terrenys de poc pendent. Es requereix molta experiència en l’apreciació del perill.
 • Grau 5: perill molt fort. Protecció Civil activa l’alerta del pla Allaucat. Les condicions són molt desfavorables, cal evitar sortir a la muntanya.
 
 
 
Recomanacions en cas de situació d’alerta per perill d'allaus
En cas de situació d’alerta per perill d’allaus 5, molt fort, es recomana:
En zones de muntanya a camp obert:
 • No hi feu cap activitat.
 • Si sou a la muntanya, quedeu-vos en un refugi o lloc segur fins que el perill disminueixi.
En el vehicle:
 • No circuleu per carreteres de muntanya.
 • Seguiu les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil.
 • Si quedeu bloquejats per la neu, no sortiu del vehicle i deixeu la calefacció posada amb la finestra una mica oberta.
 • Vigileu que el tub d’escapament no quedi obturat.
 
En zones habitades situades en zones de risc:
 • No transiteu pel carrer o per espais oberts.
 • Quedeu-vos a casa o dins de recintes tancats.
 • En cas que tingueu coneixement que l’edifici on sou es troba en una zona susceptible de ser afectada per una allau, tanqueu amb porticons totes les obertures i situeu-vos al costat oposat a la paret on podria impactar l’allau, si es produís.
 • Manteniu-vos informats a través de la ràdio i/o la televisió i estigueu pendents de les indicacions de Protecció Civil (twitter de Protecció Civil: @emergenciescat ) i de les autoritats municipals.
Més informació
En cas necessari, seguiu també els consells per risc de nevades a www.gencat.cat/interior/nevades