Properament es designaran noves unitats de referència de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de l’Institut Guttmann i de l’Hospital de Sant Joan de Déu
Els centres, serveis i unitats de referència concentren tots els casos de patologies poc freqüents que necessiten cures molt especialitzades

El Consell Interterritorial va aprovar el passat 21 de març una nova proposta de designació de serveis i unitats de referència del Sistema Nacional de Salut (SNS). En total, proposa designar onze nous serveis i unitats de referència de cinc comunitats autònomes. D’aquesta proposta, tres unitats són de centres de Catalunya.
En el moment que es publiqui al BOE esdevindran unitats de referència les de neurocirurgia pediàtrica complexa de l’Hospital de la Vall d’Hebron i de l’Hospital de Sant Joan de Déu, així com la d’atenció al lesionat medul·lar complex de l’Institut Guttmann.
D’aquesta manera, amb aquestes tres noves unitats, Catalunya sumarà en total 49 unitats de referència en nou hospitals diferents, que suposen el 28% del total d’unitats de referència de l’Estat. En aquests moments hi ha 165 unitats de referència a tot l’Estat, a les quals se sumaran les onze proposades pel Consell Interterritorial.
Els centres, serveis i unitats de referència de l’SNS tenen com a objectiu concentrar tots aquells casos de persones amb patologies que, per les seves característiques, tenen una baixa prevalença i necessiten cures que suposen un elevat nivell d'especialització.
El Consell Interterritorial de l’SNS és l’òrgan encarregat de designar serveis de referència, el nombre necessari d'aquests serveis i la seva ubicació estratègica dins del territori. El procés comença al Comitè de Designació, que proposa les àrees de coneixement sobre les quals actuar; les patologies, tècniques, tecnologies i procediments que haurien de ser tractats en unitats de referència, i la proposta final de designació de centres, serveis i unitats de referència.