
L’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona, la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (PG-ME) i el Consorci Sanitari de Barcelona han signat un conveni per a coordinar serveis i protocols d’actuació en l’atenció psicosocial d’emergència en situacions de violència masclista a la ciutat de Barcelona.
Aquest protocol s'activa en situacions de crisis greus, entenent com a tals l'atemptat contra la integritat física de la dona amb intenció de matar-la o d’ocasionar-li danys físics greus. L’atemptat pot haver reeixit produint danys físics o la mort de la dona, o haver-se frustrat sense haver-hi conseqüències físiques, però sí emocionals.
Aquest nou protocol determinarà els principis bàsics de la intervenció d’emergència, l’abast de l’atenció psicosocial d’emergència, el procediment d’intervenció i de finalització, els serveis i dispositius implicats, i la distribució de funcions i responsabilitats, i les tasques d’informació i seguiment.
A l’acte de signatura la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha destacat la coordinació entre les institucions signants del conveni, així com el fet que “les situacions d’emergència causades pel masclisme tenen un gran impacte en la societat, però són la punta de l’iceberg, la part visible d’un fenomen que afecta a moltes dones, els seus fills i filles i les seves famílies”.
El consistori de Barcelona disposa, en aquests moments, d’un dispositiu propi per a l’atenció d’Emergències Socials, que s’activa davant de determinades situacions, i que s’ofereix des del Servei d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), depenent de l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Aquets servei proporciona atenció psicosocial en el lloc de l’incident a través d’equips multidisciplinaris integrats per professionals de les disciplines de la psicologia, el treball social i el treball familiar.
El Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) té per objectiu dirigir i coordinar la gestió dels centres, els serveis i establiments del dispositiu sanitari públic de la ciutat de Barcelona.
La policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra (PG-ME), és l’encarregada de donar Atenció especialitzada, a les víctimes relacionades amb els delictes violents, sexuals, de violència masclista, de violència domèstica, contra menors i tots aquells en el que estiguin relacionats col·lectius de risc o especialment vulnerables, també són els encarregats de la instrucció dels il·lícits penals emmarcats en aquest àmbit. Dins d’aquest marc d’actuacions seran els que activaran el servei segons els procediments establerts.
Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones ofereix el servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista, que es va posar en marxa l’any 2008, i que s’ofereix a ajuntaments i consells comarcals perquè aquests puguin garantir una atenció psicològica immediata en el lloc de l’incident a les dones que viuen crisis greus de violència masclista en l’àmbit de la parella, els seus fills i filles, el seu entorn familiar i les persones professionals implicades en l’ajuda a aquestes víctimes. Amb aquest servei es busca atenuar l’esdeveniment estressant i alleugerir l’impacte immediat mitjançant una primera ajuda emocional, així com limitar els trastorns psicològics a mig i llarg termini, especialment la patologia de l’estrès posttraumàtic, i enfortir els recursos i les capacitats de les persones per fer front als fets succeïts.
Han assistit a l’acte d’aquest matí, la tinent d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos; el secretari General del Departament d’Interior, JosepMartínez; Jaume Estany, gerent del Consorci Sanitari de Barcelona; Francina Vila, Regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona; Maite Casado, Directora General d’Administració de Seguretat, del Departament d’Interior; i Alba Alfageme, Coordinadora de la Unitat de Suport a l’Atenció de Víctimes, del Departament d’Interior.