
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha ratificat avui a Girona la posició de l’Executiu català de mantenir-se ferm en la defensa del model de col·legis professionals de Catalunya, davant l’Avantprojecte de llei que prepara el Govern de l’Estat, i ha afirmat: “no permetrem que el Govern espanyol provi d’imposar una legislació artificial i defensarem el sistema de col·legiació català fins al final”. El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la festivitat organitzada pel Col·legi d’Advocats de Girona en commemoració del patró del seu col·lectiu, Sant Raimon de Penyafort.
En aquest sentit, el conseller Gordó ha assegurat que durà a terme la defensa del model català de col·legiació “des del diàleg, però també des de la fermesa”, i ha afegit que “cap de les dues vies ha estat mai incompatible per als catalans, i les exercirem totes dues sense vacil·lar en benefici dels nostres ciutadans i dels nostres professionals”. “De la mateixa manera que defensem les nostres institucions i el nostre dret públic, defensarem amb fermesa el nostre model social associatiu, gremial i col·legial”, ha remarcat el titular de Justícia.
Gordó també ha reiterat el desacord del Govern català amb les taxes judicials imposades pel Govern de l'Estat. “L'executiu català -ha dit el titular de Justícia- ha interposat un recurs contra les taxes davant del Tribunal Constitucional perquè poden vulnerar la tutela judicial efectiva i perquè envaeixen les nostres competències”.
En el seu discurs de clausura, el conseller ha fet també especial esment de la figura de Sant Raimon de Penyafort, referent dels juristes catalans. Germà Gordó ha remarcat que el patró dels advocats “ens enllaça molt directament amb l’època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació”.
En aquest sentit, el conseller de Justícia s’ha referit a les arrels jurídiques del país i ha recordat que “Girona va ser nomenada seu del Consolat de Mar el 1385, l’organisme que establia les normes jurídiques que regulen el dret marítim català i que van ser aplicades per tota la Mediterrània i més tard a l’Atlàntic com a dret internacional”. Així mateix, ha posat en relleu la “tasca compilatòria, integradora, codificadora” de Penyafort, que -ha dit- coneixia de prop el dret constitucional i públic de la Catalunya del segle XIII, del qual -ha recordat- “prové el nostre autogovern”.
En la seva intervenció durant l’homenatge als col·legiats que compleixen 25 anys de professió, el conseller de Justícia ha destacat també el paper actual de l’advocacia a Catalunya, la tasca de la qual contribueix de forma notable a la confluència de les “legitimitats polítiques i jurídiques que ens fan existir com a poble” i ha assegurat que “avui aquesta feina de conscienciació i d’autoafirmació és més necessària que mai”.
Finalment, Gordó ha animat els nous togats a treballar amb l'esperit de la sentència del Tribunal Suprem de la Unió Europea sobre les clàusules hipotecàries en el sentit que es posin sempre en el lloc del client quan el tinguin davant.
L’acte ha comptat també amb l’assistència del degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles Mac-Cracgh; el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba; el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, entre altres personalitats del món de la justícia i del dret.