govern

El Govern facilita l'accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública

query_builder   16 abril 2013 15:11

event_note Nota de premsa

El Govern facilita l'accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública

 
  • Es tracta de mesures d’informació, formació, proporcionalitat, simplificació administrativa i foment de la concurrència a la contractació pública que persegueixen promoure la generació d’ocupació i la reactivació econòmica
 
  • A Catalunya el 99% de les empreses són PIME i generen el 70% de l’ocupació
 
El Govern ha aprovat avui impulsar mesures de foment i criteris d’actuació per facilitar l’accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública. Es tracta de mesures d’informació, formació, proporcionalitat, simplificació administrativa i foment de la concurrència a la contractació pública amb les quals el Govern vol afavorir que les PIME puguin accedir a la contractació pública i incrementar les seves possibilitats de negoci. D’aquesta manera es posarà en valor la rellevància de les PIME dins l’estructura socioeconòmica i empresarial del país, i es promourà la generació d’ocupació i la reactivació de l’economia. A Catalunya el 99% de les empreses són PIME. Generen el 70% de l’ocupació del país i contribueixen en gairebé el 60% del Valor Afegit Brut (VAB) mercantil del conjunt de l’economia catalana.
 
La complexitat i la rigidesa del marc normatiu vigent en relació amb la contractació pública fa que la participació relativa de les PIME sigui força inferior al pes que hauria de tenir en funció a la seva participació al conjunt de l’economia, tant a Catalunya com al conjunt de la Unió Europea, on les petites i mitjanes empreses únicament accedeixen a una tercera part de la contractació pública, malgrat que representen la meitat de l’economia de la zona.
 
L’acord s’ha elaborat tenint en compte les aportacions i suggeriments de diferents representants empresarials de les petites i mitjanes empreses i mitjançant les propostes exposades en diferents grups de treball amb l’objectiu de fer més transparent la contractació pública per a les empreses i de portar a terme actuacions que tinguin incidència i repercussió davant la situació econòmica del país i que permetin superar els efectes adversos de l’actual situació de crisi econòmica.
 
Una major participació de les petites i mitjanes empreses permetrà que desenvolupin tot el seu potencial en termes de creació d’ocupació, de riquesa social o d’estímul a la innovació i, al mateix temps, comportarà una ampliació considerable de la base de proveïdors de béns i de serveis de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic, cosa que afavorirà la concurrència i millorarà l’eficiència de la contractació pública. 
 
La mesura, al mateix temps, s’emmarca en el compromís del Govern d’incrementar la transparència, la participació i l’eficiència general de la contractació pública. De fet, l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública serà l’encarregada de fer el seguiment de l’aplicació de les mesures aprovades.
 
L’acord de Govern aprovat recull un seguit de mesures estructurades en quatre apartats:
 
 
Mesures de foment i criteris d’actuació per facilitar l’accés de les PIME en les licitacions públiques
 
Entre les mesures per facilitar l’accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública, hi ha la posada en marxa d’un pla de comunicació i formació en aquesta matèria, l’elaboració d’una guia pràctica de contractació pública amb la Generalitat o l’organització de jornades de formació, preparació i col·laboració. Altres mesures són establir amb caràcter general una durada dels acords marc no superior als 2 anys, preveure terminis per presentar les ofertes contractuals que no dificultin la participació de les PIME o limitar la possibilitat de requerir a les empreses licitadores una plantilla determinada de treballadors únicament als procediments contractuals en què estigui justificat.
 
Mesures per incrementar la participació efectiva de les PIME a la contractació pública
 
Entre d’altres, el Govern preveu establir un codi de bones pràctiques en l’ús del sistema de subhasta per a les adjudicacions de contractació. També fer partícips les PIME de l’adjudicació dels contractes menors i dels procediments negociats per causa legal de la quantia econòmica del contracte.
 
Mesures de simplificació de procediments i eliminació de càrregues administratives
 
En aquest àmbit es preveu, entre d’altres, impulsar l’articulació de mesures de simplificació dels procediments de contractació, evitar que la formalització d’acords marc de contractació i la contractació derivada pugui implicar una duplicitat d’exigència de garanties definitives.
 
Mesures relacionades amb l’execució contractual
 
Finalment, pel que fa a l’execució contractual, el Govern preveu designar un responsable de seguiment del compliment del contracte.
 
Addicionalment, l’Administració de la Generalitat està desenvolupant altres actuacions específiques per a les petites i mitjanes empreses, com instar el Govern de l’Estat a revisar l’actual règim obligatori de classificació empresarial per poder contractar o haver acordat la suspensió temporal de la revisió de les classificacions empresarials per causes relatives a la solvència tècnica i professional. Aquesta darrera actuació evita una conseqüència indirecta tan negativa com és que la crisi econòmica general impedeixi a les empreses mantenir la solvència preceptiva per contractar amb l’Administració.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined