14 exemplars de voltor comú recuperats en centres de fauna reforçaran aquesta espècie a Bulgària

query_builder   16 abril 2013 14:52

event_note Nota de premsa

14 exemplars de voltor comú recuperats en centres de fauna reforçaran aquesta espècie a Bulgària

Fotografia del trasllat dels 14 voltors comuns
Fotografia del trasllat dels 14 voltors comuns
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha cedit 14 exemplars de voltor comú (Gyps fulvus) que han estat ingressats als centres de recuperació de fauna de Catalunya per incorporar-los en projectes de reforçament de l’espècie a Bulgària.
 
La majoria dels animals cedits són principalment joves que van ingressar als Centres de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida) i de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda). L’objectiu de la cessió és incorporar aquests animals, força abundants a Catalunya, als projectes de recuperació de l’espècie a Bulgària.
 
En una primera fase, es traslladaran al Centre de Fauna del GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat) a l’espera que arribin la resta d’animals d’altres llocs de la península Ibèrica i les autoritzacions necessàries per posteriorment ser enviats a les destinacions d’alliberament a finals d’abril. A Bulgària, el lloc d’alliberament serà el congost del Kresna, entre els parcs de Rila i Pirin.
 
L’espècie a Catalunya
 
El voltor comú a Catalunya és una espècie protegida, però que no es troba amenaçada atès que els seus efectius s’han incrementat de manera molt notable en els darrers 30 anys.
 
És una espècie colonial que nidifica en penya-segats. Trobem colònies de cria en les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Noguera, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Priorat i el Segrià.
 
S’alimenta de les despulles dels animals morts, ja siguin domèstics (vaques, eugues, ovelles, cabres, etc.) o salvatges (cérvols, daines, etc.). Per a la recerca d’aquests cadàvers, ha desenvolupat una gran capacitat de vol que li permet dur a terme desplaçaments de més de 100 km en un mateix dia.
 
Fa uns anys, a partir de l’aparició de l’anomenada malaltia de les vaques boges, la Unió Europea va promulgar unes normes sanitàries molt estrictes pel que fa a la retirada de cadàvers de la natura. Això va donar lloc a una reducció molt important de l’aliment per als voltors i a l’aparició, paral·lelament, de les interaccions entre voltors i bestiar domèstic, els anomenats “atacs”. El Departament perita, valora i verifica tots els atacs atribuïts als voltors, d’acord amb la normativa vigent, que estableix el dret i el procediment per cobrar els danys per atac de voltor comú, en tractar-se d’una espècie de fauna protegida.
 
L’any 2012, es van denunciar 60 casos dels quals només 5 es van considerar positius i es va indemnitzar el ramader. Dos es van produir a la comarca del Pallars Sobirà i els altres tres a les del Ripollès, la Cerdanya i l’Alta Ribagorça.  
 
Val a dir que, després d’un increment del nombre de denúncies entre els anys 2006 a 2010, el nombre de casos denunciats s’ha anat reduint. També, una millor peritació ha permès comprovar que els casos realment positius, en què la mort de la vaca, el vedell, etc. pot ser conseqüència de les ferides causades pels voltors, s’han reduït notablement.
 
 
Es preveu, però, que els atacs vagin remetent a mesura que s’apliqui la nova normativa europea i estatal sobre eliminació de cadàvers que va entrar en vigor l’any passat i que permetrà tornar a la situació anterior a l’aparició de la malaltia de les vaques boges. En aquest sentit, el Departament d’Agricultura ha implantat des del mes de novembre una nova normativa que autoritza les explotacions de ramaderia extensiva d'alta muntanya a deixar els animals morts en zones de pastura incloses dins les zones de protecció per a l’alimentació d’espècies d'ocells necròfags d’interès comunitari com el voltor comú.
 
Dins l’estratègia adoptada per la Generalitat per regular les poblacions d’aquesta espècie, hi ha el trasllat dels exemplars que ingressen en centres de fauna salvatge fora de Catalunya un cop ja recuperats, tot evitant així tornar-los a alliberar de nou a casa nostra. Com que la població de voltors es troba en molt bones condicions, fa més de 10 anys que Catalunya “exporta” voltors a França, Itàlia, etc.
Els voltors al Centre de Fauna de Vallcalent abans de ser traslladats
Els voltors al Centre de Fauna de Vallcalent abans de ser traslladats
Els centres de fauna salvatge del Departament d’Agricultura
 
Els centres de fauna salvatge (CFS) tenen com a funcions principals rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides, analitzar-ne les causes de mortalitat i participar en programes de cria en captivitat i de conservació ex situ. Aquestes tasques, juntament amb d’altres que realitzen i que poden portar a terme gràcies a les infraestructures i el personal capacitat de què disposen, són les que fan dels CFS una eina fonamental per a la conservació de la biodiversitat: treballant tècnicament, investigant, obtenint material científic per al futur, formant, sensibilitzant i educant.
 
Ara mateix, el Departament disposa de quatre centres de recuperació de fauna generalistes (no especialitzats en espècies concretes):
 
·         CFS de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, el Vallès Occidental)
·         CFS de Vallcalent (Lleida, el Segrià)
·         CFS del Canal Vell (Deltebre, el Baix Ebre)
·         CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà).
 
 Des de 1995, han ingressat als centres de Vallcalent i Torreferrussa un total de 354 voltors, 15 dels quals aquest any 2013; el màxim d’entrades es va produir durant l’any 2011: 101 entrades.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agricultura.cat.
 
 

4  

Fitxers adjunts

Els voltors al Centre de Fauna de Vallcalent abans de ser traslladats

Els voltors al Centre de Fauna de Vallcalent abans de ser traslladats
JPG | 2072

Moment del trasllat

Moment del trasllat
JPG | 2053

Moment de la captura

Moment de la captura
JPG | 2041

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 100