. Unes 200 persones prenen part en les activitats organitzades durant tot el dia a la Fundació Universitària del Bages
 
 . Fins al moment, la celebració d’enguany del Dia Mundial ha mobilitzat unes 90.000 persones a tot Catalunya
sge
Foto: Jordi Estruch
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i la subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, han participat avui en una caminada saludable i popular a Manresa, que ha estat l’acte central de la celebració d’enguany del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) a Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya per fomentar entre la població una vida activa i saludable. Unes 200 persones han pres part tot el dia en les activitats organitzades per la Fundació Universitària del Bages (FUB).
 
Acompanyats per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director general de la FUB, Valentí Martínez, Ivan Tibau i Carmen Cabezas han sortit de la Plaça Major, davant de l’Ajuntament, per iniciar un recorregut que els ha conduït fins la plaça cívica de la Fundació Universitària del Bages, on han tingut lloc una sessió dirigida d’estiraments i els parlaments de les autoritats, que han complementat les activitats complementàries dutes a terme durant tot el dia.
 
La caminada ha tingut diversos punts de sortida i ha aplegat 150 persones, algunes de les quals l’han realitzat portant ‘handbikes’ i ‘trikes’ i d’altres formant part de grups organitzats de marxa nòrdica. També han fet el recorregut Ignasi Àvila, medallista paralímpic en atletisme, i Mercè Rosich, regidora de Salut de l’Ajuntament de Manresa.
 
La FUB, que celebra aquesta dies la Setmana de la Universitat Saludable (del 15 al 21 d’abril), ha ofert avui, a banda de la caminada, una masteclass d’estils dance (aeròbic) i una sessió d’spinning, que ha reunit una cinquantena de persones, entre d’altres actes. “Aquí impartim classe normalment, però avui hem fet classe de promoció de la salut i l’activitat física amb l’objectiu que quedi integrat com un hàbit de cada persona”, recordava Valentí Martínez.
 
En la mateixa línia, Ivan Tibau ha agraït la implicació de les entitats de Manresa i de tot el país que aquests dies s’aboquen amb el DMAF per tal que “Catalunya sigui un referent en l’esport i els hàbits saludables”, al mateix temps que apuntava la importància que el Govern tiri endavant projectes com el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física que “faci possible escenaris perquè la gent pugui fer esport i millori la qualitat de vida”.
 
Per la seva banda, Valentí Junyent ha valorat positivament la jornada i ha destacat les instal·lacions i l’entorn natural que Manresa posa a disposició de la seva població per realitzar activitat física, mentre que Carmen Cabezas ha apel·lat a “celebrar el Dia Mundial cada dia, no només avui, perquè si ens mantenim actius la nostra salut millorarà”.  
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi està participant des del dia 3 d’abril i fins el proper 21 d’abril –el dia central va ser el 6 d’abril-, per quart any consecutiu, amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori, com aquesta caminada. Adreçada tant a infants i adolescents com a adults i gent gran, la iniciativa vol fomentar que la ciutadania es mogui, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per prevenir les més de 3.334 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme. El missatge a transmetre és “Acumula 30 minuts d'activitat física cada dia”, amb el sublema d'aquest any: "Activitat física sense barreres", que emfasitza el missatge que l’activitat física o l’esport és possible, saludable i necessari per a tothom.
 
Fins al moment, la celebració del Dia Mundial d’aquest 2013 ha mobilitzat unes 90.000 persones a tot Catalunya amb prop de 200 actes realitzats arreu del país per part d’entitats i institucions de tot tipus. D’aquesta manera, la ciutadania pren consciència que practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida i suposa un factor protector per a la majoria dels problemes de salut crònics.
 
Més actius, menys despesa sanitària
 
Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics del Govern. El PAFES ja s’ha estès al 85% del territori i més de 180.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària. El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït en un 34%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 € superior a la d’una persona activa. Es calcula que les xifres de reducció del sedentarisme en els darrers quatre anys representen un estalvi extrapolat de 54 milions d’euros.
 
El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) recomana, com a mínim, acumular trenta minuts d’activitat d’intensitat moderada cinc dies per setmana. L’activitat física saludable s’estima a partir de la suma de les persones que fan una activitat física moderada i les que en fan una d’alta, i a Catalunya el 2012, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 70,5%. El percentatge és més alt en homes (72,1%) que en dones (68,9%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat. Des de l’any 2006 fins al 2012, l’evolució de la població de 15 a 69 anys que realitza una activitat física saludable mostra un augment d’aquesta prevalença.
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia de la sortida de la caminada (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la sortida de la caminada (Autor: Jordi Estruch) 331