El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitzen una jornada tècnica per presentar les directrius de contingut per als catàlegs de béns. Aquests catàlegs els elaboren els ajuntaments, recullen el patrimoni historicoartístic del municipi i acompanyen els plans d’ordenació urbanística municipal (POUM) i els plans especials de protecció del patrimoni.
La jornada d’avui, adreçada a arquitectes i tècnics relacionats amb l’urbanisme, s’emmarca en les sessions divulgatives que impulsa el TES per donar a conèixer la guia de directrius per als catàlegs de béns dels municipis.
El document que es presenta és fruit de la col·laboració entre el TES i el Departament de Cultura, i ha comptat amb la participació de diferents experts en matèria de protecció del patrimoni i l’urbanisme, així com del món local i comarcal.
La guia de directrius respon a la competència exclusiva que té la Generalitat en matèria de patrimoni cultural català i al fet que la legislació urbanística considera necessari preservar els elements històrics, arqueològics, culturals i paisatgístics com a valors identitaris del territori.
Així, la guia és un instrument de caràcter pràctic que té la voluntat de proporcionar els criteris bàsics i el marc operatiu per a la redacció dels catàlegs de béns que acompanyen el planejament urbanístic municipal. Aquests catàlegs recullen tant els elements que figuren en els inventaris del Departament de Cultura (béns culturals d’interès nacional, local i espais de protecció arqueològica) com tots aquells que el municipi vulgui preservar, juntament amb la determinació del grau de protecció i les mesures més adients per intervenir-hi.
La guia proposa criteris comuns per a la identificació del valors del patrimoni i un llenguatge unificat per als conceptes generals de tipologies de béns, categories i nivells de protecció.
1