La Filmoteca de Catalunya clou el 69è congrés de la FIAF amb la projecció d''Els Nibelungs' en versió restaurada i amb música original

query_builder   26 abril 2013 12:49

event_note Nota de premsa

La Filmoteca de Catalunya clou el 69è congrés de la FIAF amb la projecció d''Els Nibelungs' en versió restaurada i amb música original

  • La pel·lícula de Fritz Lang es projecta amb una nova còpia en 35 mil·límetres acompanyada amb la música original interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya
 
Els Nibelungs
Demà, dissabte 27 d’abril, a les 18.30 hores, la Filmoteca de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu programen el film Els nibelungs/ Die Nibelungen (Fritz Lang, 1924) en versió muda –amb música original-, restaurada, i amb rètols en català. Amb la projecció d’aquesta pel·lícula es clou el 69è Congrés de la Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF), que enguany ha organitzat la Filmoteca de Catalunya a Barcelona, i en què han participat 300 congressistes de més de 62 països.
 
Els nibelungs es projecta amb una nova còpia restaurada en 35 mil·límetres acompanyada amb la música original de Gottfried Huppertz, interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida per Manel Valdievieso. La sessió té una durada de cinc hores i mitja. La Filmoteca de Catalunya, juntament amb altres filmoteques, ha col·laborat en la restauració del film, duta a terme per la Fundació Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung. 
 
La pel·lícula
 
Els Nibelungs, film alemany de dues parts dirigit per Fritz Lang i estrenat l’any 1924 a Berlín, està considerat un punt d’inflexió en la concepció del cinema com a obra d’art: Lang i el seu equip van introduir visualment i estètica els nous avenços tècnics en la il·luminació i en la fotografia, i van dur a terme una direcció artística exquisida, que doten la pel·lícula d’una gran bellesa plàstica.
 
El guió escrit per Thea von Harbou va recuperar el mite primigeni dels nibelungs, una llegenda original del segle XII, que havia quedat eclipsada per la famosa tetralogia wagneriana. Aquest mite és mirall i esclau del seu context històric, el període d’entreguerres alemany, i comparteix l’esperit romàntic i èpic d’aquells temps. Lang, tanmateix, focalitza el tema en la venjança i les masses desbocades, leitmotiv habitual en la seva filmografia. Tot allò que en la primera part és noble i pur, en la segona esdevé malaltís i fosc; essent la batalla final, nihilista i violenta, el contrapunt cruel, i visionari, de la ideologia nazi, fet pel qual, aquesta segona part va ser distribuïda en una versió diferent, curta i suavitzada, i amb acompanyament musical de Wagner.
 
La música
 
Gottfried Huppertz (Alemanya 1887-1937) és el compositor responsable de la música d’Els Nibelungs. Huppertz estudià música a Colònia i va entrar en contacte amb el món del teatre i el cinema, on conegué a Fritz Lang, que li encarregà expressament la música per a Els Nibelungs i més tard, per a Metropolis. La seva composició per Die Nibelungen va aconseguir lligar íntimament música i imatges, provocant una coreografia de llum, ritme i moviment, amb efectes impressionants. És per això que Huppertz està considerat un dels grans de la música per al cinema, tot i que la seva mort prematura va fer que fos injustament oblidat durant anys.
 
 
La Filmoteca a la FIAF
 
La Filmoteca de Catalunya és membre actiu de la FIAF des de l’any 1992 i, des de 2011,  el seu director, Esteve Riambau, ocupa una vicepresidència en el Comitè Executiu. La FIAF, amb seu a Brussel·les, va ser fundada l’any 1938, amb l’objectiu de conservar, preservar i difondre materials fílmics que constitueixen el patrimoni documental, artístic i històric del cinema. Està integrada per 151 institucions (84 membres i 67 associats) de més de 72 països d’arreu del món. Els últims congressos han tingut lloc a Ljubljana (2005), Sao Paulo (2006), Tòquio (2007), París (2008), Buenos Aires (2009), Oslo (2010), Pretòria (2011) i Pequín (2012).

1  

Fitxers adjunts

Die Nibelungen/ Els nibelungs (Fritz Lang, 1924)

Die Nibelungen/ Els nibelungs (Fritz Lang, 1924)
JPG | 590