El Parlament commemora el desè aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona

query_builder   29 abril 2013 19:37

event_note Nota de premsa

El Parlament commemora el desè aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona

La Conferència Internacional de la Sida és la trobada mundial més important en aquest àmbit i se celebra cada dos anys en una ciutat diferent
Conferència
 
El juliol del 2002 es va celebrar a Barcelona la XIV Conferència Internacional de la Sida i aquesta tarda, al Parlament de Catalunya, ha tingut lloc una jornada commemorativa amb motiu del desè aniversari en un acte organitzat pel Departament de Salut conjuntament amb la Fundació Sida i Societat. La XIV Conferencia Internacional de SIDA va aplegar gairebé 20.000 delegats d’arreu del món, va comptar amb la participació de Bill Clinton i Nelson Mandela i va ser un dels esdeveniments amb més cobertura mediàtica internacional d’aquell any.
 
La jornada commemorativa ha estat presidida per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i ha comptat amb la participació del director d’ONUSIDA i assistent del secretari general de les Nacions Unides, Luiz Loures. A l’acte també hi han participat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i els dos copresidents de la Conferència, els doctors Jordi Casabona i Josep Maria Gatell.
 
L’objectiu de la jornada era explicar l’impacte que va tenir la Conferència Internacional en diferents sectors i per aquest motiu s’hi han presentat els projectes realitzats per les tres ONG que van rebre fons de la Conferència: Red 2002, Fundació Barcelona Sida 2002 i Fundació Sida i Societat.
 
En aquest sentit, la Fundació Sida i Societat ha centrat la seva activitat a Guatemala. Amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de Barcelona Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i el suport científic del CEEISCAT de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, aquesta Fundació ha desenvolupat dos projectes que han tingut un ampli ressò internacional. Per una banda, el Projecte UALE és una intervenció a diferents nivells a la Clínica Barcelona d’Escuintla a Guatemala i es tracta d’un dels pocs projectes que ha demostrat ser efectiu per reduir la incidència del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) a la regió d’Amèrica Central. D’altra banda, el Projecte MANGUA és una aplicació informàtica basada en l’experiència de Catalunya que s’ha instal·lat a tots els hospitals del país. L’aplicació ha permès al Ministeri de Salut de Guatemala disposar dels indicadors necessaris per tal que el Fons Global de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària continuï finançant els tractaments antiretrovirals.
 
A l’acte també ha participat una delegació del Carib, regió que durant la Conferència de Barcelona va subscriure un important pacte amb ONUSIDA i la indústria farmacèutica per abaratir els costos dels antiretrovirals en aquells països. La delegació inclou el primer ministre de Saint Christopher i Nevis, el doctor Denzil Douglas; el ministre d’Afers Estrangers de Saint Vincent i les Grenadines, el doctor Douglas Slater, i l’enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per a la Sida al Carib, el doctor Edward Greene. El primer ministre, que també és metge, ha comentat que ha volgut venir a Barcelona per recordar l’important pacte polític que es va fer fa deu anys i explicar els importants efectes positius que ha suposat per a la seva regió.
 
El doctor Loures, en els parlaments de cloenda, ha reconegut els importants avenços aconseguits en la lluita contra la sida a escala mundial i en especial pel que fa a l’accés al tractament antiretroviral, però també ha alertat de l’impacte que l’actual crisi econòmica pot tenir en la contribució dels països al Fons Mundial i, per tant, a fer retrocedir moltes de les fites aconseguides. Per la seva banda, el doctor Jordi Casabona, president de la Fundació Sida i Societat, ha recordat que ara per ara l’única forma d’aconseguir disminuir l’impacte d’aquesta infecció és mitjançant intervencions que tinguin en compte els aspectes biomèdics, conductuals i estructurals i, en aquest sentit, ha presentat dades de Guatemala com un exemple que, amb relativament pocs recursos, aquestes intervencions són viables i efectives per reduir la incidència del VIH. Finalment, el doctor Antoni Mateu ha renovat el compromís del Govern de Catalunya a fer els màxims esforços possibles per mantenir els recursos destinats a combatre aquesta epidèmia i d’altres infeccions de transmissió sexual.
 
La Conferència Internacional de la Sida s’organitza cada dos anys en una ciutat diferent i és un fòrum per a la interacció entre els diferents agents implicats en la lluita contra la pandèmia. Es tracta d’un lloc de trobada per avaluar la situació, els avenços científics, les lliçons apreses i traçar de manera col·lectiva el camí a seguir. L’International Aids Society és l’encarregada de promoure aquestes conferències. La propera es farà a Australia.
 
Més informació:
 
 

2  

Fitxers adjunts

Commemoració 10è aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona

Commemoració 10è aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona
JPG | 583

Commemoració 10è aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona

Commemoració 10è aniversari de la Conferència Internacional de la Sida a Barcelona
JPG | 3892