Creu de Sant Jordi

El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 25 personalitats i 15 entitats

query_builder   30 abril 2013 16:00

event_note Nota de premsa

El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 25 personalitats i 15 entitats

  • La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya
El Govern ha acordat avui concedir la Creu de Sant Jordi a 25 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
 
Les 25 personalitats que rebran la distinció en l’edició d’enguany són:
 
Maria Assumpció Balaguer i Golobart
Actriu. Per la vitalitat que caracteritza la seva trajectòria al teatre, el cinema i la televisió, iniciada amb obres com L’alcova vermella, de Sagarra. El 1948 s’incorporà a l’escena professional el 1952 debutà al cinema, un any després de casar-se amb l’actor Francisco Rabal. El 2008 va rebre el premi Plácido d’Honor al Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa, la seva ciutat natal.  
 
Pere Balsells i Jofre
Empresari. Per la seva trajectòria d’èxit als Estats Units d’Amèrica i per la valuosa implicació en la formació d’universitaris catalans, sobretot mitjançant el programa de beques Balsells–Generalitat de Catalunya en l’àmbit de l’enginyeria, en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia. La seva estimació pel nostre país s’ha traduït en altres iniciatives de caire educatiu i cultural.  
 
Josep Maria Bosch Aymerich
Enginyer industrial, arquitecte i empresari. Per la seva contribució a l’economia, singularment en els sectors turístic i immobiliari. Cal destacar-ne la influència en la decisió d’ubicar a Barcelona la primera fàbrica de la Seat i la fundació de l’Institut d’Estudis Nord-americans. I també per l’impuls,  mitjançant la seva fundació, d’activitats culturals i socials, i especialment les vinculades amb l’arquitectura i l’urbanisme.
 
Raimon Carrasco i Azemar
Empresari i promotor cultural. En reconeixement al conjunt de la seva trajectòria, implicada en múltiples iniciatives al servei del país. Cal destacar-ne la vinculació a Banca Catalana, el Banc Industrial de Catalunya, Òmnium Cultural, la Fundació Enciclopèdia Catalana, el Futbol Club Barcelona o l’Institut Guttmann, entre d’altres empreses i institucions. 
 
 
 
Narcís Comadira i Moragriega
Escriptor, pintor i historiador de l’art. Per la reconeguda qualitat de la seva aportació cultural. En la poesia –que conforma el gruix de la seva obra literària- s’hi manifesta la influència del Noucentisme. Com a pintor mostra un clar interès pels volums i una tendència a la geometrització i la simplificació de les formes. També cal remarcar-ne la faceta de traductor i els estudis sobre arquitectura.
 
Ricard Fernández Deu
Advocat i periodista. Per la seva trajectòria en els mitjans de comunicació, singularment en l’àmbit audiovisual. Cal destacar-ne l’aportació pionera a la ràdio en català com a conductor, a Ràdio 4, del primer diari parlat en la nostra llengua. També ha estat el creador, director i presentador del primer noticiari televisiu en català, Miramar, a Televisió Espanyola. 
 
Antoine Gallimard
Editor. Pel seu compromís en la defensa de l’edició, les llibreries i la lectura. És membre, en tercera generació, d’una prestigiosa nissaga editorial de França, de projecció internacional. Cal destacar que el grup Gallimard –del qual és president- ha estat pioner en la incorporació de les lletres catalanes a la cultura francesa, amb la traducció d’obres d’alguns dels nostres millors autors.
 
Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez
Crític i tractadista d’art. Per la seva reconeguda trajectòria en aquest camp, dins del qual ha treballat sostingudament des de la difusió, l’anàlisi, la gestió i l’organització. Crític, comissari d’exposicions i autor de llibres, ha propiciat  relacions i intercanvis entre el sector i la societat. També és rellevant la seva tasca d’estudi i difusió, nacional i internacional, de l’obra de Gaudí.
 
Andreu Gispert i Llavet
Economista. En reconeixement als serveis prestats a Catalunya des de d’alts càrrecs de l’Administració i també en corporacions públiques, singularment com a directiu de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació i del Port de Barcelona. Les seves col·laboracions periodístiques també han contribuït a fer progressar l’economia i el país.  
 
Ramon Gomis de Barbarà
Endocrinòleg, dramaturg i escriptor. Per la seva trajectòria científica, vinculada a l’Hospital Clínic de Barcelona, en la qual destaquen els resultats obtinguts en la recerca sobre la diabetis. I també per l’activitat literària, singularment reconeguda en l’àmbit teatral. En prosa ha publicat, entre d’altres títols, la biografia El Gabriel Ferrater de Reus (1998).
 
Romà Gubern Garriga-Nogués
Expert en comunicació audiovisual i escriptor. Pel prestigi assolit com a autor de més de quaranta llibres sobre cinema, semiòtica, cultura de masses, cultura de la imatge i sociologia de la comunicació. Catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la UAB, també ha ensenyat i investigat a l’exterior, sobretot als Estats Units. El seu mestratge és reconegut a nivell internacional.   
 
Pepita Llunell i Sanahuja
Compositora i actriu. En reconeixement a la seva dedicació musical, singularment com a autora de sardanes, moltes de les quals han estat guardonades. I també per la seva trajectòria en el món del teatre, com a membre de diverses companyies, i la intervenció en pel·lícules molt conegudes del cinema català.
 
Daniel Martínez de Obregón
Empresari teatral. Singularment, per la seva tasca com a president del grup Focus, productora que té un paper de lideratge en la modernització del teatre català. Cal destacar-ne el predomini de la nostra llengua en la programació, la voluntat d’arribar a un públic ampli des de l’ambició cultural i l’afany de projecció a l’exterior. És president de l’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya).
 
Maria Martorell i Codina
Mestra i directiva del moviment coral. En reconeixement al valuós treball que ha dut a terme en el món de les corals infantils i, singularment, en el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, federació que agrupa 5.000 nois i noies de més cent corals. El 1962 va ser una de les fundadores del cor infantil L’Esquitx, vinculat a la Coral Sant Jordi que dirigia el seu germà, Oriol Martorell.
 
Montserrat Maspons i Bigas
Promotora cultural. En reconeixement a la seva tasca per consolidar les comunitats catalanes de l’exterior i el seu paper en la projecció del nostre país. És la presidenta vitalícia del Casal Català de Guayaquil, que va contribuir a fundar l’any 1983 i del qual ha estat directiva. Des de l’Equador ha contribuït a fer més sòlids els vincles entre Catalunya i l’Amèrica Llatina.    
 
Concepció Mata i Fuentes
Assistent social. Pel seu treball a favor de les persones i les famílies en risc d’exclusió, a Catalunya i, durant dotze anys, a Xile. Cal destacar el seu paper com a fundadora, l’any 1979, de la Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina, que realitza, des del barri barceloní del Raval, una tasca valuosa de suport als més desafavorits, i especialment als infants i als joves.   
 
Francesc Piñas i Brucart
Casteller. Per la seva contribució rellevant a l’àmbit dels castells i al món de la cultura popular i tradicional catalana. Vinculat a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, n’ha estat membre i directiu i artífex de molts dels seus èxits. Se’l considera una de les persones que més han contribuït a la recuperació del món casteller, a la seva expansió territorial i a la seva projecció.
 
Joan Planes Vila
Empresari. Per haver contribuït a internacionalitzar l’economia catalana i a generar riquesa al nostre país. L’any 1969 va fundar Astral, empresa que donaria origen a Fluidra, grup multinacional dedicat al desenvolupament d’aplicacions per a l’ús sostenible de l’aigua del qual és fundador i president. Amb seu a Sabadell, té delegacions i centres productius arreu del món.
 
Josep Raimon Prous Coch
Bioquímic i empresari. Com a destacat innovador internacional en el camp de la informació biomèdica. Mitjançant l’empresa Prous Science i l’Institut Prous per a la Recerca Biomèdica –que té la seu al Parc Científic de Barcelona- ha projectat la ciència catalana en els hospitals, centres de recerca i empreses farmacèutiques de major influència en el sector.
 
Josep Maria Queraltó i Bonell
Empresari i col·leccionista cinematogràfic i expert en material històric de producció audiovisual. Per la seva aportació al sector i especialment per la valuosa col·lecció que ha aplegat, amb més de 15.000 peces relacionades amb el món del cinema. Hi destaca el primer model de cinematògraf, creat pels germans Lumière a finals del segle XIX. 
 
Jordi Rius i Garriga
Cardiòleg. Per la seva trajectòria d’excel·lència en l’àmbit de la salut, iniciada als Estats Units d’Amèrica. Al nostre país ha treballat a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron –com a fundador i primer director de la seva Unitat Coronària-, a la Clínica Quirón i al Centre Mèdic Teknon. Està vinculat a institucions de reconegut prestigi en el camp de la cardiologia, a nivell nacional i internacional. 
 
Jordi Roch i Bosch
Metge i gestor musical. Per la seva contribució a la música i per l’impuls que ha donat als seus talents més joves. Ha estat president de  Joventuts Musicals a nivell català i espanyol, de la Federació Internacional de Joventuts Musicals i del Consell Internacional de la Música de la Unesco. Cal destacar-ne, entre moltes altres iniciatives, l’organització de la Schubertíada a Vilabertran.
 
Josep Lluís Rovira Escubós
Advocat, economista i empresari. En reconeixement a la seva aportació de conjunt a l’economia i a la societat catalanes des de nombroses responsabilitats en empreses, corporacions econòmiques, entitats esportives i organitzacions cíviques. La seva trajectòria ha contribuït d’una manera eficaç al progrés col·lectiu.
 
Anna Santamaria i Tusell
Promotora cultural i professora de català. Per la seva contribució, des de la ciutat de Terrassa, al redreçament de la llengua i la cultura catalanes. Darrera alumna viva de Pompeu Fabra, es vinculà a Òmnium Cultural i a la seva campanya “Català a l’escola” a partir del 1970. Des d’aquesta i d’altres iniciatives, ha dut a terme una valuosa tasca d’ensenyament de la llengua i d’extensió de la catalanitat.  
 
Julio Sorigué Zamorano
Empresari. Per la seva trajectòria en el sector de la construcció i la tasca cultural i cívica. El grup del qual és president d’honor abasta també els sectors agrícola i mediambiental. S’hi troba vinculada la Fundació Sorigué, que impulsa des de Lleida activitats culturals, socials i educatives, disposa d’una col·lecció d’art i gestiona un centre ocupacional per a discapacitats psíquics. 
 
 
Les 15 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi són:
 
Agrupació Excursionista Catalunya
Entitat fundada l’any 1912 per un grup de cantaires de l’Orfeó Català. Compta amb una trajectòria exemplar al servei del país mitjançant la pràctica de l’excursionisme i el foment entre la ciutadania dels seus valors esportius, cívics, culturals i ambientals. La Festa de la Cançó de Muntanya que impulsa l’Agrupació ha arribat gairebé al mig segle. 
 
Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya
En el cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat professional, fundada l’any 1863 sota l’impuls de la Junta de Comerç de Barcelona. El 1888 organitzà el Congrés Internacional d'Enginyeria en el marc de l'Exposició Universal de Barcelona. Cal destacar-ne la promoció del col·lectiu d’enginyers industrials, la seva formació contínua i la col·laboració amb la ciutadania i els poders públics.
 
Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell
En reconeixement al més de mig segle d’activitat a favor d’aquest nucli de la Costa Brava. Fundada l’any 1961 amb el nom inicial d’Associació d’Amics de Calella, organitza la Festa Major de la població i contribueix destacadament, amb l’impuls de nombroses iniciatives, a la dinamització de la vida cultural i  social, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Palafrugell.
 
Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d’Osona (PARMO)
Per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats de desenvolupament. El seu arrelament a la comarca i la dedicació d’un ampli equip de professionals li permet, amb un bon nombre de serveis, una atenció eficaç als pacients i a les seves famílies, des de la primera infantesa fins a edats avançades. 
 
Centre Moral d’Arenys de Munt
En el centenari d’una associació que destaca en la defensa de la nostra identitat. Les seves activitats en l’àmbit escènic i de la dansa tradicional catalana, a més d’altres manifestacions culturals, socials i esportives, han afavorit la cohesió del municipi des d’una estreta col·laboració amb altres entitats i amb l’Ajuntament.
 
Centre Moral i Cultural del Poblenou
Entitat centenària, fundada l’any 1910 com a Centre Social del Poblenou i que, després de diferents denominacions, adopta el seu nom actual el 1950. Per la  tasca sostinguda que ha dut a terme en els àmbits de l’educació, la cultura, l’esport i el lleure. Les seves iniciatives han contribuït a la cohesió social del barri, a la seva catalanitat i a la seva dinamització dins la ciutat de Barcelona.
 
Club Natació Atlètic-Barceloneta
En el centenari d’una entitat creada amb el nom de Club Natació Atlètic i fusionada l’any 1992 amb el Club Natació Barceloneta, l’antic Barceloneta Amateur Club. Per la seva trajectòria d’èxit en el món de la natació –amb l’organització, des del 1926, de la Travessia Nedant al Port de Barcelona- i singularment del waterpolo, especialitat amb la que contribueix a la projecció de l’esport català.
 
Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona
Corporació fundada l’any 1871 amb el nom d’Acadèmia Científico-Mercantil de Barcelona, la primera en l’àmbit econòmic i empresarial que es va crear a Catalunya. Pel suport que ofereix a les empreses en camps com la fiscalitat, la comptabilitat, l’auditoria o l’assessorament, des dels quals ha contribuït amb eficàcia a la formació d’alts càrrecs en els sectors públic i privat.
 
Confraria de Sant Marc Evangelista de Mestres Sabaters de Barcelona
En reconeixement a una trajectòria iniciada l’any 1202 i a la seva contribució constant a la vida col·lectiva en els aspectes religiós, cultural i cívic. El Gremi de Mestres Sabaters de Barcelona, a qui es vincula la Confraria, és el més antic d’Europa que continua viu. A la seva seu actual hi ha el Museu del Calçat, que conté una col·lecció de sabates històriques i estris propis de l’ofici. 
 
 
Cor Vivaldi - Petits Cantors de Catalunya
Formació coral vinculada a l’Escola IPSI de Barcelona que posa en relleu l’aposta d’aquest centre per la música en l’àmbit educatiu. Per la singularitat de la seva proposta, la projecció internacional i la tasca pionera en la representació d’òperes infantils. Des de l’any 2001 té un cicle propi de concerts i entre la seva nombrosa discografia figuren bandes sonores per al cinema. 
 
Escola de Música Joan Llongueres
En el centenari d’aquest centre, fundat pel mestre Joan Llongueres com a Institut Català de Rítmica i Plàstica per a l’ensenyament musical als infants mitjançant el mètode Dalcroze. La seva proposta ha influït de manera vigorosa en els diferents corrents pedagògics que s’han desenvolupat en la música a Catalunya, també en la pràctica del cant coral.   
 
Fundació Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada
Entitat que impulsa la Festa dels Reis considerada més antiga de Catalunya, amb origen documentat a finals del segle XIX. Per la implicació de la societat civil en l’organització d’un esdeveniment que ha sabut evolucionar amb els anys i per l’àmplia participació ciutadana en una de les manifestacions més arrelades del calendari festiu.
 
Gremi de Marejants – Societat Marítima i Protectora de Tarragona
Entitat que té els seus orígens a la Baixa Edat Mitjana i que ha sabut conservar  una estreta vinculació al mar. En reconeixement a la seva tasca social i cultural, un dels aspectes més destacats de la qual és la participació, al llarg de tres segles, a la Setmana Santa tarragonina. Les seves iniciatives han contribuït, d’una  manera notòria, a la projecció de la ciutat.
 
Reus Deportiu
Club centenari de la capital del Baix Camp, conegut singularment per la pràctica de l’hoquei sobre patins –amb una trajectòria d’èxit a nivell nacional i internacional- i que disposa també de seccions en diferents especialitats. Per la seva contribució a l’esport català i per la presència, socialment aglutinadora, entre diverses generacions de reusencs.
 
Societat Coral L’Esperança
En el cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat d’Arenys de Mar, que té els seus orígens en el moviment impulsat per Josep Anselm Clavé per tal que el poble accedís a la cultura mitjançant el cant coral. Per la seva contribució a la  música, el teatre i la dansa i per l’aportació sostinguda a la dinamització cultural i a la cohesió social de la vila maresmenca.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined