El titular de Justícia es compromet davant dels degans i els representants dels col·legis professionals de Catalunya a treballar conjuntament i des del diàleg qualsevol mesura de govern que els pugui afectar
 
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, que aquesta tarda ha inaugurat la Jornada de treball i debat amb els col·legis professionals, que acull el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, s'ha compromès a treballar, de manera conjunta i des del diàleg, qualsevol mesura de govern que pugui afectar aquest col·lectiu. A diferència de la manera de treballar del Govern de l'Estat, Gordó ha garantit, davant dels degans i dels representants dels col·legis professionals de Catalunya, que “qualsevol iniciativa del Govern en matèria de col·legis professionals haurà de comptar amb el consens dels col·legis”.
 
Durant la seva intervenció, el titular de Justícia ha posat en relleu que, dins l'economia de l’Estat, el pes de les professions liberals és indiscutible. “A l’Estat generen aproximadament un 8,8 % del PIB –uns 53.000 milions d’euros- i actualment hi ha més d’un milió de treballadors en professions col·legiades”, ha puntualitzat Gordó, que ha il·lustrat amb aquesta dada la important tasca d'aquests col·lectius en la societat i en el desenvolupament de l'economia.
 
Tanmateix, el conseller ha recordat que “els col·legis presten els serveis necessaris perquè els professionals exerceixin la professió. Com a corporacions de dret públic, garanteixen el compliment de la bona pràctica i de les normes deontològiques i gestionen els interessos públics vinculats a la professió”.
 
Gordó ha reiterat que la Generalitat té competències exclusives en matèria de col·legis professionals, la determinació de l'àmbit territorial i la possible agrupació dels membres de les corporacions d’acord amb l'article 125 de l'Estatut. En aquest sentit, ha denunciat que la tendència del Govern de l'Estat quan aprova la normativa “defineix els seus preceptes com a legislació bàsica i, a la pràctica, buida de contingut la competència de la Generalitat”.
 
Malgrat això, el conseller ha defensat que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de col·legis professionals, la determinació de l'àmbit territorial i la possible agrupació dels membres de les corporacions. “Per tant, la competència de suprimir o agrupar els col·legis professionals a Catalunya és de la Generalitat i no del Govern de l’Estat”, ha asseverat Germà Gordó.
 
Gordó ha recordat una vegada més que “defensarem la nostra organització territorial col·legial, davant la reforma de la Llei de serveis professionals en què treballa el Govern de l'Estat.
 
Quant a la directiva de serveis i la seva transposició, que marcarà la normativa bàsica estatal, el conseller de Justícia s'ha compromès a negociar amb el col·lectiu aspectes com els règims transitoris llargs per adaptar les seves estructures, normes i funcionament en benefici de les persones i dels professionals.
 
En aquest sentit, el conseller ha puntualitzat que “hem d’estructurar i dissenyar entre tots noves relacions de cooperació publicoprivada”. Per això, la Generalitat compta amb els col·legis professionals per delegar funcions que es poden desenvolupar millor des d'aquests organismes, per proximitat al ciutadà per exemple.
 
El titular de Justícia ha volgut concloure la seva intervenció destacant la tasca que du a terme l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, que representa més de 90 col·legis amb més de 150.000 col·legiats de tots els àmbits professionals
 
Aquesta Jornada té per finalitat unificar criteris i accions de resposta a l’Avantprojecte de llei que prepara el Govern de l'Estat sobre serveis professionals, que pretén, entre altres qüestions, modificar el règim de la col·legiació, suprimir la incompatibilitat entre exercir d'advocat o de procurador i centralitzar les competències col·legials a l’Estat, cosa que va comportar la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat per part de la Generalitat.