govern

El Govern demanarà l'ús del català en tots els tràmits judicials en què hi sigui part

query_builder   7 maig 2013 14:36

event_note Nota de premsa

El Govern demanarà l'ús del català en tots els tràmits judicials en què hi sigui part

 
  • L’objectiu és augmentar i normalitzar l’ús del català a l’Administració de justícia, on continua sent minoritari
 
  • El 2011 només un 13,1% de les sentències es van emetre en català
 
El Consell Executiu ha acordat avui que es demani l’ús del català en tots els tràmits dels processos judicials davant dels tribunals de Catalunya en els quals siguin part la Generalitat o les entitats del seu sector públic. D’aquesta manera l’Executiu pretén augmentar i normalitzar l’ús d’aquesta llengua en un àmbit on continua sent minoritari. L’any 2011 només es van emetre un 13,1% de sentències en català.
 
L’ús de la llengua catalana a l’Administració de justícía és aïllat i els darrers anys ha experimentat un cert retrocés, tot i ser un dret recollit en diversos articles de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, reforçat per normatives com la Llei orgànica del poder judicial i la Llei de política lingüística i reconegut per la Carta europea de llengues regionals i minortiàries, que estableix el compromís d’assegurar que, a petició d’una de les parts, els òrgans jurisidiccionals facin el procediment en aquestes llengües.
 
En concret, el darrer Informe de Política Lingüística (2011) constata el descens registrat els últims 5 anys en el nombre de sentències judicials emeses en català. Així, s’ha passat de les 43.613 sentències que es van emetre en català l’any 2005 (un 20,1% del total) a les 34.734 de 2011 (un 13,1% del total).
 
Amb la mesura aprovada avui el Govern demanarà que tots els tràmits del procés judicial en qualsevol instància siguin realitzats en català, amb l’objectiu d’afavorir la normalització de l’ús del català als tribunals del país. Actualment els advocats de la Generalitat empren sempre el català en l’exercici de les seves funcions.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined