Els museus organitzen més de 200 activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus

query_builder   14 maig 2013 09:52

event_note Nota de premsa

Els museus organitzen més de 200 activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus

 • Dissabte 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, en el marc del qual té lloc la Nit dels Museus
 
 • Les propostes dels museus inclouen visites guiades, tallers, espectacles teatrals i actuacions musicals
 
 • El Departament de Cultura segueix enguany amb la iniciativa del Museu Ideal de Catalunya, un projecte participatiu en què museus i ciutadans proposen els elements que han de formar part d’un únic museu virtual del patrimoni cultural català

 

Els museus catalans organitzen més de 200 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus el proper 18 de maig, entre les quals hi ha jornades de portes obertes, itineraris, visites teatralitzades, activitats, tallers i recorreguts nocturns.
 
El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment mundial organitzat anualment pel Consell Internacional dels Museus (ICOM), que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Enguany se celebra se celebra la 36a edició sota el lema "MUSEUS (memòria + creativitat)= PROGRÉS SOCIAL".
 
Una de les activitats principals d’aquesta celebració és la Nit dels Museus, el proper 18 de maig, en què els museus obren les portes fins més enllà de la mitjanit, amb entrada gratuïta per als visitants, i ofereixen la possibilitat de conèixer des d’una perspectiva diferent el seu patrimoni mitjançant animacions, teatre, concerts, visites virtuals, recorreguts inèdits, copes a la fresca, etc. La Nit dels Museus té lloc a tota Europa i enguany celebra la seva novena edició. 
 
El Museu Ideal de Catalunya  i La Joia del Museu
 
Enguany el Departament de Cultura segueix amb la iniciativa del Museu Ideal de Catalunya. Aquest projecte pretén reunir en un únic museu virtual tots els elements que la societat considera que han de formar part del patrimoni cultural català, des de les obres d’art fins als objectes quotidians, els personatges, les festes o les històries; tot el que expliqui o expressi el que és o ha estat Catalunya hi pot tenir cabuda. L’objectiu és disposar d’un espai que expliqui com és i ha estat Catalunya i la seva identitat. S’hi poden fer aportacions a través de les xarxes socials Facebook, Twitter i Pinterest.
 
 
D’altra banda, per tercer any, els museus i Viquipèdia impulsen el projecte “La Joia del Museu” amb l’objectiu comú de difondre el coneixement i la cultura a tots els públics a través de les noves tecnologies. Com cada any, els museus trien una peça destacada del seu fons, “La Joia del Museu”, que durant el Dia Internacional dels Museus té una presència especial a les seves sales, i en redacten nous articles a l’enciclopèdia en línia (http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:JOIA).
 
 
Activitats als museus
Totes les activitats previstes als museus catalans amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus es poden consultar a l’Agenda Cultural del Departament de Cultura (agenda actualitzada dia a dia). Entre les activitats previstes als museus gestionats o amb participació del Departament de Cultura amb motiu del Dia Internacional destaquen:
 

 1. Seu de Barcelona: El 18 de maig se celebrarà una jornada de portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus (de  9.30h a 18.45h). S’ofereixen visites dinamitzades a l'exposició "Històries de tocador. Cosmètica i bellesa a l'antiguitat" (a les 12 h i a les 18 h). En el marc de la Nit dels Museus s’obriran les portes de les 19h fins a l’1h, i s’oferirà un   circuit de tallers familiars, que s’obrirà amb una demostració de la Cohors I Barcinonensis de soldats romans i gladiadors. Els tallers són “Divins i divines, taller de perruqueria i cosmètica romanes”; “Les pedres et parlen, taller d'arqueòlegs”; “La casa de la matrona Júlia”, i “El misteri d'Ultratumba a Egipte”. També s’oferirà una exhibició de perruqueria romana de 22.30h a 23.30 h amb el perruquer Raffel Pages.
 2. Seu de Girona: El 18 de maig se celebrarà una jornada de portes obertes i el museu obrirà  de 21h a 23.30h amb motiu de la Nit dels Museus. També s’organitza l’activitat "Set tresors, set moments de la història de Girona", a càrrec de Gironamuseus, en què es podran visitar diferents tresors dels set museus de la ciutat de Girona.
      
 
 • Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT): El 18 de maig se celebrarà una jornada de portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus (de  9.30 a 18 h). D’altra banda, en el marc de la Nit dels Museus s’ofereix l’activitat "Itineraris pel MNAT: 5 mirades a l'exposició permanent" (de 22h a 1h).
 
 • Museu i necròpolis paleocristians de Tarragona: Jornada de portes obertes (de 9.30h a 13.30h i de 15h a 18h). En el marc de La Nit dels Museus  s’oferirà "El viatge d'Eneas a través de les gorges de l'Avern" (24h). Recital escènic del llibre VI de l'Eneida, de Virgili, que té lloc dins la programació "Clàssics a escena. Les portes del somni: el camí de la fundació de l'Imperi, segons l'Eneida de Virgili". Una producció del MNAT amb TeclaSmit-teatre popular
 1. Vil·la Romana dels Munts: Jornada de portes obertes (de 10h a 13:30h i de 15ha 18 h)
 2. Vil·la Romana de Centcelles: Jornada de portes obertes (de 10h a 13:30h i de 15ha 18 h)
 
 • Museu d’Història de Catalunya (MHC): El 18 i el 19 de maig s’obriran les portes al ciutadà a l'exposició permanent del museu amb motiu del Dia Internacional dels Museus (de  10h a 1h). El 18 de maig, s’organitzarà un taller Obert per a famílies, per a nens i nenes de 6 a 12 anys (de 16h a 19h). En el marc de la Nit dels Museus, s’oferirà l’activitat "Pessics d'Història" (de 20h a 1h).
 • Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): En el marc del Dia Internacional dels Museus s’obriran les portes als visitants de 10h a 14.30h. En el marc de “La Joia del Museu” s’hi exposarà una de les primeres rentadores que es va fabricar: circular, de fusta i amb motor elèctric, tota una curiositat. D’altra banda, per celebrar la Nit dels Museus (19 a 23.30 h) s’organitzarà l’activitat “Troba´t amb els protagonistes de les exposicions del museu! Tu preguntes, ells responen”. Al llarg de tota la nit, quatre personatges històrics acompanyaran els visitants al museu: Marie Curie, Ramon Llull, Ada Lovelace, i el Sr. Amat.
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): El 18 de maig tindrà lloc la jornada de portes obertes a tot el museu (de 10h a 1h de la matinada). Per celebrar la Nit dels Museus, s‘oferiran comentaris de les obres mestres (de 19.30h a 22.15h); s’organitzarà  l’activitat familiar “Els Enigmes del Museu Nacional; el concert 'Jazz & Swing', amb Eva Fernández Grup del Taller de Músics (a les 21h, 21.45h i 23.30h); oferta gastronòmica, i venda de llibres i catàlegs"
 • Museu de Lleida Diocesà i Comarcal: Dijous 16 de maig tindrà lloc la presentació de la Mare de Déu de Saidí com “La Joia del Museu”, a l’Espai 0 (19.30h). El 17 de maig se celebrarà elcConcert de l'Orquestra Simfònica l'Intèrpret "Homenatge a Wagner", al Museu de Lleida (20h). El dissabte 18 de maig tindrà lloc la jornada de portes obertes (de 10h a 14h i de 16h a 18 h). En el marc de la Nit dels Museus, s’obriran les portes de 20h a 24 h, i s’oferirà la representació teatral: “Petites Peces Pies”, a càrrec dels alumnes de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida (sessions a les 20.30 h i a les 21.30 h)
 • Museu d’Art de Girona: El museu obrirà les portes el 18 de maig (de 10h a 24 h). Enguany s'ha escollit com “La Joia del Museu” una partitura inèdita d'Isaac Albéniz. Amb aquest motiu el museu, conjuntament amb el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, ha organitzat la interpretació d’aquest fragment musical. També s’oferirà una petita audició de la peça "Valsos Poètics"" d’Enric Granados a càrrec d’alumnes de cant i guitarra del Conservatori. L’acte s’organitzarà en tres sessions.(17h, 17.30h i 18h). En el marc de la Nit dels Museus, s’oferirà l’activitat “Set tresors, set moments en la història de la ciutat”, en què es farà  una passejada nocturna pels museus gironins: el Museu del Cinema, la Casa Masó, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu d’Art de Girona, el Museu-Tresor de la Catedral de Girona i el Mu-seu d’Arqueologia de Catalunya-Girona.
 • Museu Episcopal de Vic (MEV): Aquest museu s’incorpora a les activitats del Dia Internacional dels Museus aquest any. El 18 i el 19 de maig oferirà jornades de portes obertes. El dia 18 organitzarà l’activitat "Nit dels Museus. Música & Art al MEV" (20.30h a 23 h), en què joves músics de l’Escola de Música de Vic oferiran un recorregut guiat a través d’una selecció d’obres del Museu (20.30h, 21h i 22h. Dissabte 18 de maig (10h) es podrà gaudir de l’activitat “Literatura europea i patrimoni al MEV: itinerari d’art i literatura medieval”, en què es farà una visita comentada d'algunes de les obres pictòriques i escultòriques més destacades del Museu. Dissabte 18 i diumenge 19 de maig (12h) s’organitzarà la visita comentada "Recorregut medieval""; diumenge 19 (11h) tindrà lloc l’activitat familiar "Descobriu el món medieval", una visita participativa amb la família a les col·leccions de romànic i gòtic. D’altra banda, es podrà visitar el frontal d’altar de Sant Vicenç de Espinelves, considerat un dels exemples més brillants de la pintura sobre taula en l’àmbit dels frontals d’altar, traït com “La joia del Museu”.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Dia Internacional dels Museus 2013

Dossier de premsa: Dia Internacional dels Museus 2013
PDF | 143