El Govern català impulsa la modernització del sector productiu a Catalunya

query_builder   15 maig 2013 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern català impulsa la modernització del sector productiu a Catalunya

FOTO WEB
Un moment de la visita.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com pel director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha visitat, aquest migdia, al municipi lleidatà de Cervià de les Garrigues, les instal·lacions de La Volta, una explotació cunícola que incorpora les millores tècniques i processos productius del Projecte Star 16.86, i que ha posat en marxa la companyia tarragonina Cunicarn, una de les tres primeres companyies en l’àmbit europeu en producció de carn de conill.
 
El conseller ha felicitat Cunicarn per les “magnífiques instal·lacions de la granja La Volta, amb mètodes de producció tan punters, que són un clar referent, un exemple a seguir”, ha agraït la implicació de la companyia amb el sector, “perquè està clar que per a sortir del mal moment econòmic actual cal molta empenta i imaginació, i l’aposta de Cunicarn per la innovació en els seus mètodes de producció és d’admirar. Perquè no només és en benefici de la pròpia empresa sinó de tot el sector en conjunt. El seu esforç serveix de mirall per a la resta d’empreses del conill, que veuen com el que primer és una despesa econòmica important esdevé en molt poc temps una millora productiva importantíssima, que evidentment es tradueix en beneficis a tots nivells”.
 
Josep Maria Pelegrí ha definit el Projecte Star 16.86 com a “necessari per a potenciar la cunicultura catalana”, i també s’ha mostrat satisfet de comprovar que “la feina en conjunt, que les sinergies entre empresa privada i pública donen resultats. El futur, doncs, passa per la coordinació i la col·laboració entre administració i iniciativa privada per a intercanviar i impulsar estratègies de R+D+i”. Així, Pelegrí ha remarcat la importància de la modernització i de la R+D+i per a aportar valor afegit a les explotacions agràries catalanes per tal de fer-les més competitives, i garantir-ne la seva viabilitat de futur”.
 
I és que, amb una superfície de 1.500 m2, La Volta, la primera de les granges tipus a Catalunya i embrió de la necessària renovació del sector cunícola català, és la primera instal·lació transformada segons els paràmetres de millora  tècnica i de processos productius proposats pel Projecte Star 16.86, iniciativa desenvolupada per Cunicarn en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Departament per a assegurar la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del sector cunícola català.
 
Com ha assenyalat el conseller, “fruit d’aquest  treball, que comença en l’àmbit de la recerca i que posteriorment s’aplica a l’empresa, sorgeix la solució als problemes i reptes als que s’ha d’enfrontar  el sector cunícola per a poder seguir existint. Per tant, donem la benvinguda a la tecnologia aplicada a la cunicultura!”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha ressaltat el fet que “La Volta obre el camí per a què Catalunya es consolidi com un referent europeu de la cunicultura. I quan la feina està ben feta, el reconeixement acaba traspassant les nostres fronteres, perquè la globalització es produeix a tots nivells i el sector del conill comparteix les mateixes dificultats, i requereix les mateixes solucions. En aquest cas, les solucions provenen de Catalunya, i en concret de la granja la Volta. Aprofitem aquesta posició privilegiada per a exportar el nostre coneixement, el nostre know how, i fem de la cunicultura catalana un punt de referència a tota Europa”.
           
Per la seva banda, el director general de Cunicarn, Ramon Calbet, ha subratllat la importància de treballar conjuntament per a superar les dificultats a les què s’enfronta la cunicultura a Catalunya i per a garantir la seva viabilitat econòmica i social. Així, ha assenyalat que “el Projecte Star 16.86 proposa enfortir les granges cunícoles ja existents augmentant la seva productivitat i millorant les condicions laborals i la qualitat de vida dels grangers. La cunicultura és una activitat fructífera, però és necessari repartir la riquesa que genera entre tots els estaments de la cadena de valor”.
 
La implementació de les tècniques més avançades a les granges ja existents, la incorporació de la tecnologia més puntera en totes les fases del procés productiu, i l’automatització de processos que proposa el Projecte Star 16.86 suposen una inversió mitjana en la transformació de les granges de 103.000 euros i permeten augmentar la producció anual de la granja en més d’un 46%.
 
 
El referent per a garantir la cunicultura del segle XXI
 
La Volta neix per a ser el referent d’explotació cunícola del segle XXI i el mirall per a la transformació del sector productiu, molt arrelat a Catalunya i estratègic per al territori.
 
Si bé Catalunya ha estat tradicionalment capdavantera en l’àmbit de la cunicultura, en els darrers anys ha vist decréixer de forma continuada el seu volum econòmic i social.  Amb una producció de 19.152 tones de carn de conill el 2011, Catalunya aporta el 28,5% de la producció total de l’Estat, de 67.249 tones. Tanmateix, el pes català respecte el total de la producció estatal ha disminuït gairebé un 4% en entre 2010 i 2011. A més, l’envelliment de les instal·lacions, la baixa productivitat i les dures condicions de vida dels grangers han dut a la desaparició del 15% de les explotacions cunícoles catalanes en els últims 3 anys.
 
Aquest retrocés a Catalunya repercuteix també en el pes del sector a l’Estat, tercer productor europeu de carn de conill després d’Itàlia i de França, però que ha reduït el volum de producció i exportacions els últims anys.
 
La posada en marxa de La Volta representa el punt de partida per a invertir aquest procés de retrocés, atès que el Projecte Star 16.86 assegura la viabilitat econòmica, social i mediambiental de l’activitat cunícola. La Volta, com a la primera granja  tipus, mostra de forma pràctica l’efectivitat d’aplicar les mesures proposades pel Projecte Star 16.86:
 
  • Augment de la rendibilitat econòmica
La incorporació de les mesures proposades al Projecte Star 16.86 incrementa la producció anual de cada granja més d’un 46%. Aquest increment de volum permet ampliar els guanys del granger i amortitzar en pocs anys la inversió destinada a la transformació de l’explotació.
 
  • Millora de la qualitat de vida del sector productiu
Les tècniques i tecnologies més avançades, així com l’automatització de processos, milloren exponencialment les condicions laborals del granger.
 
  • Estímul del relleu generacional
La millora de les condicions econòmiques i laborals del granger fan viable i atractiva l’activitat cunícola i estimulen el relleu generacional.
 
  • Benestar animal, seguretat alimentària i control ambiental
La introducció de les tècniques més innovadores i sostenibles i la implementació de protocols estrictament definits en els sis eixos d’actuació bàsics del Projecte Star 16.86 (genètica, buit sanitari, control ambiental, bioseguretat, alimentació i aigua, i pes a la venda) milloren notablement el benestar animal, la seguretat alimentària i el control ambiental.
 
 
Particularitats del primer referent
 
Tot i que el Projecte Star 16.86 estipula la transformació de granges amb 800 conilles - nombre ideal de caps que un treballador pot gestionar individualment -, atesa la capacitat inicial de La Volta, la primera granja tipus incorpora 912 conilles reproductores, que s’ubiquen de forma alterna en dues naus idèntiques, creades en sistema DUO per a garantir la desinfecció periòdica de les instal·lacions. Aquesta esterilització garanteix la reducció de contagis i patologies i, per tant, de la mortalitat de les conilles durant tot el procés de reproducció, alletament i engreix.
 
Finalment, val a dir que Cunicarn, una de les tres companyies líders a Europa en la producció de carn de conill, va néixer l’any 1976 a L’Espluga de Francolí, de capital 100% familiar, i és l’única empresa cunícola del país que integra la totalitat de fases del procés productiu, des de la genètica als pinsos, i fins a la comercialització del producte. És interproveïdor de Mercadona des de l’any 2000.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la visita.

Imatge de la visita.
JPG | 585