
- La creació d’aquesta categoria de l’ecoetiqueta és una de les mesures previstes en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona
- Les flotes ambientalitzades permeten reduir la contaminació atmosfèrica a les aglomeracions urbanes
- Un estudi del RACC sobre els costos operatius i ambientals de les flotes conclou que els vehicles elèctrics i híbrids amb gasolina són competitius per al sector del taxi, el gas vehicular és la millor opció per a les petites furgonetes de repartiment, i el gasoil amb sistemes de filtratge de la contaminació és el més eficient econòmicament per als vehicles comercials de representació
- Es presenta la nova Guia de compra verda de vehicles que té en compte els criteris ambientals tant en el moment de la compra com durant l’ús i manteniment
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha lliurat aquest migdia els Distintius de garantia de Qualitat Ambiental per a Flotes de Vehicles a les primeres cinc empreses en aconseguir-lo, durant una jornada sobre la millora de la gestió ambiental de flotes de vehicles, a la seu del RACC.
Les empreses pertanyen a sectors d'activitat i tipologia de flotes diferents: Urbaser SA (gestió de residus), Danone SA (alimentació), Transports de Barcelona SA (TMB, transport públic de viatgers), Repsol Butano SA (flota comercial) i Grup APSA del Gironès (autoescoles). Les flotes d’aquestes empreses mobilitzen més de 1.500 vehicles, la majoria a l’àrea decretada zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, i on s’hi està aplicant el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 a 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona.
Precisament, la creació de la categoria de Flotes de Vehicles és una de les mesures previstes en aquest Pla, amb l’objectiu de disposar d’una categoria específica, en el marc del sistema voluntari d’ecoetiquetatge català del Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, per tal de identificar les flotes de transport que hagin ambientalitzat la seva gestió.
La categoria de Flotes de Vehicles té com a principal finalitat contribuir a la reducció de les emissions de contaminants de ciutat (PM10 i NOx) provinents del transport. Tanmateix, la categoria també té l’objectiu de promoure l’ecoeficiència i l’estalvi energètic en la planificació, projecció i gestió de la mobilitat de persones i mercaderies, especialment en entorns urbans. L’objectiu darrer és minimitzar els impactes ambientals i promoure el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de les normes vigents. A més, ha de contribuir a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provinents del transport, esdevenint un element de competitivitat gràcies a la reducció dels costos energètics i per la priorització d’aquestes flotes en el marc de la contractació pública.
Els beneficis del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a Flotes de Vehicles són diversos i afecten tant els particulars i les empreses que l’obtenen com el conjunt de la població: Es redueixen les emissions contaminants i l’impacte ambiental dels vehicles; millora la qualitat de l’aire i la salut pública; es redueix el consum de carburant; posiciona les empreses de cara a futures exigències ambientals europees; aporta un valor afegit a l’hora de contractar amb l’Administració; posiciona la flota de cara a obtenir avantatges en matèria de mobilitat; i permet conèixer els consums dels vehicles de la flota i per tant disposar de la informació necessària per decidir les mesures que es prioritzaran a partir del moment de la seva obtenció.
Respecte a la gestió de la flota, per a l’obtenció del Distintiu es té en compte el compromís ambiental de l’empresa o el professional, les accions per a optimitzar les rutes, les mesures per reduir els desplaçaments, el registre i seguiment del consum dels vehicles, i el pla de gestió ambiental. Respecte als coneixements dels conductors, la formació en conducció eficient i els manuals de conducció eficient. També es controla el tipus i l’estat del vehicle, amb criteris de manteniment (pla de manteniment), l’antiguitat del parc de vehicles (tecnologia Euro associada a les emissions de NOx i PM10), i els vehicles de baixes emissions disponibles, i d’altres accions de compromís ambiental, com l’aplicació de sistemes de gestió ambiental reconeguts (EMAS, ISO14001, etiquetes tipus I de la norma ISO14024...), i l’impuls de mesures per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és una etiqueta ecològica que atorga la Generalitat per reconèixer aquells productes i serveis que compleixen uns requisits d’excel·lència ambiental, més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Actualment, hi ha 17 categories de productes i 15 categories de serveis.
Els costos operatius i ambientals de les flotes d'empresa
El RACC ha presentat l’estudi Els costos operatius i ambientals de les flotes d'empresa, el potencial del canvi a un model més sostenible. L’estudi conclou que l’objectiu a l’hora de definir polítiques públiques en matèria de mobilitat sostenible ha de ser aquell que redueixi la dependència energètica del petroli i millori el balanç ambiental, tant pel que fa a les emissions de contaminants atmosfèrics amb incidència local sobre la salut com els NOx i les PM10, com les de gasos amb efecte d’hivernacle.
En aquest sentit, caldrà tenir en compte que els costos econòmics finals són un factor clau de les polítiques de flotes comercials. Sovint el criteri econòmic per prendre decisions es centra en els costos directes per compra, possessió i ús, i difícilment es tenen en compte les externalitats ambientals. L’estudi analitza quines tecnologies verdes, i per a quins models de flota, actualment ja serien competitives econòmicament, alhora que apunta quines actuacions per part de l’administració cal promoure per acabar de donar una empenta a determinades solucions tecnològiques amb menys externalitats ambientals.
La tipologia de flotes que analitza l’estudi és la definida en la resolució relativa al Distintiu de qualitat ambiental per a flotes de vehicles i que centren la seva mobilitat en l’àmbit urbà i metropolità: turismes dedicats al taxi, turismes petits de representació comercial, furgonetes petites de repartiment de paqueteria, camions de fins a 3500 Kg i vehicles de serveis especials. Per a cada categoria es contemplen diferents propulsions: elèctrica, GNC, CLP, diesel i híbrida amb gasolina. També es té en compte la millora de l’eficiència dels models convencionals de gasoil que es preveu per als propers anys.
L’estudi apunta que el vehicle elèctric i l’híbrid amb gasolina són plenament competitius per a flotes del sector del taxi. El gas vehicular és la millor opció per a les petites furgonetes de repartiment, i el gasoil, amb tecnologies cada cop més eficients i sistemes de filtratge de la contaminació, es manté en la posició més eficient econòmicament per als vehicles comercials de representació.
Tanmateix, la transició cap a un model més sostenible dependrà d’una bona xarxa d’infraestructures de recàrrega elèctrica i de gas, d’una millora de la percepció de l’usuari a tecnologies poc conegudes i, se’ns dubte, d’una regulació pública orientada en aquest sentit mitjançant criteris de sostenibilitat en la contractació pública, i una fiscalitat clara que afavoreixi els vehicles més nets. També caldrà que les empreses apostin clarament per la responsabilitat social corporativa i pels avantatges operatius dels que pugui gaudir aquesta flota com, per exemple, les polítiques d’aparcament i càrrega i descàrrega favorables, polítiques de tarificació de peatges diferencials i l’ús d’infraestructures per a vehicles nets, com els carrils VAO.
El model de vehicles verds no només es contempla per a les propulsions alternatives. Molts fabricants de vehicles estan apostant clarament per la innovació en els motors de combustió interna que els ha de permetre reduir considerablement el consum i les emissions. En aquest sentit, l’any 2015 entra en vigència la norma Euro VI, que suposarà un descens dràstic de les emissions dels nous vehicles adquirits a partir d’aquella data.
Nova Guia de compra verda de vehicles
Durant la jornada també s’ha presentat la nova Guia de compra verda de vehicles, una eina per proporcionar informació precisa i coneixement pràctic als ciutadans per a l’adquisició de vehicles tenint en compte criteris ambientals i de consums energètics tant en el moment de la compra com durant el seu ús i manteniment.
El document representa un pas més en la concreció d’una economia verda sostenible i una eina per avançar en relació als objectius del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 i del Pla de l’energia i el canvi climàtic de Catalunya 2012-2020a través de la promoció de l'adquisició de vehicles de baixes emissions i energèticament eficients. La guia identifica els impactes ambientals i concreta les recomanacions i criteris ambientals relacionats amb la compra de vehicles amb l'objectiu d’aprofitar les noves tecnologies existents i obtenir el màxim benefici econòmic i ambiental.
3