El conseller Vila i el sector comercial pacten ampliar el programa de reducció de les bosses de plàstic d'un sol ús

query_builder   16 maig 2013 18:54

event_note Nota de premsa

El conseller Vila i el sector comercial pacten ampliar el programa de reducció de les bosses de plàstic d'un sol ús

  • Gràcies a aquest acord voluntari, en 4 anys a Catalunya s’han deixat d’usar un 45% d’aquest tipus de bosses
  • Fins al moment actual, un total de 65 entitats i centres comercials s’han adherit a la proposta i han desplegat mesures
tes
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i els representants de les associacions adherides al Pacte per la Bossa han signat aquesta tarda una pròrroga (fins al 2014) del document de compromís de reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús a Catalunya. D’aquesta manera, tant la Generalitat com el sector refermen l’objectiu compartit de seguir avançant en la prevenció d’aquest tipus de residus, que a Catalunya ha passat d’un consum per càpita de 327 unitats/any el 2007 a un consum de 179 unitats/ any el 2011, el que suposa una reducció del 45% en quatre anys. Amb aquesta nova pròrroga, les parts assumeixen continuar treballant per reduir el consum de bosses, “i fins i tot ser molt més ambiciosos i anar a l’objectiu final que no és altre que l’eradicació total de les bosses de plàstic d’un sòl ús”, tal i com ha explicat el conseller.
 
Els resultats assolits fins ara gràcies a aquest acord voluntari amb el sector  indiquen que les mesures implementades en el marc del Pacte per la Bossa han donat bons resultats i que s’està en la línia d’assolir l’objectiu marcat: una reducció del 50% al 2012 respecte als valors de 2007. La implantació en gran nombre d’establiments associats i de grans superfícies d’iniciatives de prevenció pel que fa a la distribució gratuïta de bosses de plàstic, així com la major oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, etc.) estan incidint en els hàbits de consum de la ciutadania, on cal valorar-ne la seva resposta positiva a aquesta iniciativa.
 
Últimes dades
 
L’últim estudi de consum de bosses de plàstic d’un sol ús (BPNU) conclou que l’any 2011 a Catalunya es van consumir mil milions de bosses de plàstic menys que al 2007, l’any de referència. Això  significa una reducció per càpita d’una mica més del 45%, en la línia dels objectius de reducció del Govern. L’any 2011 es van consumir 26 milions de bosses a la setmana, mentre que el 2007 el consum era de 45 milions d’unitats setmanals. O el que és el mateix, cada llar va consumir l’any 2011 465 bosses i quatre anys abans n’eren 911. Els resultats de l’estudi mostren que, de mitjana, cada català consumeix al llarg de l’any 179 bosses de plàstic, 148 menys que el 2007.
tes
Pel que fa a la tipologia d’establiments, on s’ha produït una major reducció és en els supermercats, els hipermercats i els grans magatzems. Pel que fa als subsectors comercials, l’estudi mostra que el quotidià alimentari és en el qual es concentra la major part del consum d’aquestes bosses, concretament el 69% del consum total a Catalunya.
 
                  Consum de BPNU per formats comercials
tes

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 79