Detecció i eradicació d'un focus inicial de foc bacterià en el municipi d'Almenar

Ha quedat afectada una plantació de pereres de menys de dues hectàrees

query_builder   17 maig 2013 13:58

event_note Nota de premsa

Detecció i eradicació d'un focus inicial de foc bacterià en el municipi d'Almenar

Ha quedat afectada una plantació de pereres de menys de dues hectàrees

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), dins de la campanya de prospecció intensiva dels fruiters per a la detecció de possibles focus inicials de plagues i malalties de quarantena, ha detectat un focus inicial del bacteri anomenat foc bacterià (Erwinia amylovora) en una plantació de pereres del terme municipal d’Almenar.
Mostra
Mostra de pereres del focus detectat
Des del DAAM s’ha procedit de manera immediata a l’adopció de les mesures d’eradicació especificades en el Decret 42/2007, de 20 de febrer, pel qual s’estableixen mesures per a la prevenció del foc bacterià. Aquestes mesures han consistit en l’arrencament i la destrucció immediata, no tan sols dels arbres afectats, sinó de la totalitat de la plantació de pereres que disposa de 2.296 arbres (1,76 ha), així com en l’establiment de la corresponent zona de seguretat d’un quilòmetre de radi.
 
Es tracta del primer focus detectat a Catalunya des de l’any 2007. Catalunya compta amb unes 23.000 ha de plantacions de pera, poma i codonyer, molt susceptibles al foc bacterià. El nostre territori va tenir focus de foc bacterià els anys 1998 i 1999 a Corbins i Torre-serona; posteriorment a la Cerdanya (tocant a França), i el 2007 a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats, per la qual cosa Catalunya manté la situació de Zona Protegida del Foc Bacterià.
 
La Generalitat de Catalunya, tot i la detecció d’aquest focus, aposta per a l’eradicació, per tal de mantenir lliure el seu territori d’aquest malaltia dels fruiters de llavor que en provoca la mort en un curt període de temps.
 
Per tal d’evitar la introducció i la propagació del foc bacterià, és bàsica la detecció precoç dels focus i l’arrencada i la crema immediata de les plantes afectades. Per aquest motiu, el DAAM efectua a les diferents zones fructícoles catalanes la campanya 2013 de prospecció intensiva dels fruiters de llavor. Aquesta campanya es desenvoluparà durant 6 mesos i compta amb la participació de 15 tècnics de camp, contractats específicament per a la prospecció de fruiters de llavor per a la detecció de possibles focus inicials de foc bacterià, a més del personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, tant de camp com de laboratori.
 
Catalunya disposa, a més, d’un centenar d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) distribuïdes per tot el territori, que compten amb tècnics que col·laboren amb el Servei de Sanitat Vegetal en la prevenció i la lluita contra plagues, i que també són peces bàsiques per prevenir les plagues i les malalties perilloses per als nostres cultius.
 
El foc bacterià, actualment present a la major part dels països europeus i del Mediterrani occidental, afecta diversos vegetals de la família de les rosàcies, entre els quals es troben la perera (Pyrus), la pomera (Malus), el codonyer (Cydonia) i els nesprers (Eryobotrya i Mespilus), així com plantes ornamentals i silvestres: Amelanchier, Chaenomeles, Crataegus (arç blanc, atzeroler), Cotoneaster (cornera i moltes espècies i varietats cultivades), Photinia davidiana, Pyracantha (piracant), Sorbus (moixeres, server) i les varietats ornamentals de Pyrus i Malus. La sensibilitat a la malaltia és molt diversa segons espècies i varietats.
 
Les primeres infeccions solen aparèixer a la primavera, i a causa de la falta de tractaments químics curatius, es propaga molt ràpidament a través de les flors o les ferides provocades per la caiguda de fulles, gelades, pedregades, etc.
Els danys causats poden ser molt greus, ja que, especialment en perera, pot produir la mort de la planta afectada en un període molt curt de temps. Això ve agreujat per la gran facilitat de propagació de la malaltia i perquè no hi ha tractaments químics curatius.
 
 
 
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

Mostra del focus

Mostra del focus 39