• L’ACA va autoritzar al juliol de 2012 les actuacions de manteniment de lleres proposades pel consistori empordanès

 

  • Durant les tasques d’inspecció i control dutes a terme per l’ACA  es va advertir que s’estaven fent actuacions expressament no autoritzades, bàsicament relatives a l’extracció de sediments o àrids de la llera

 

  • Tot i donar les instruccions a l’ajuntament per reconduir la situació i aturar l’extracció de sediments, inspeccions posteriors van evidenciar que s’havia continuat amb l’extracció d’àrids, amb profunditats d’excavació d’entre 1 i 1,5 metres i deixant els marges de la llera inestables
 
 
 
L’Agència Catalana de l’Aigua va autoritzar durant el mes de juliol de 2012 els treballs de manteniment i conservació de la llera del riu Anyet, sol·licitades per l’Ajuntament de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). D’acord amb la memòria presentada i una vegada analitzada la documentació i confrontada sobre el terreny, es van autoritzar les actuacions de millora de la capacitat hidràulica de la llera i la qualitat del bosc de ribera, amb l’eliminació de la vegetació emergent i dels arbres morts, caiguts o inclinats que podien ser un obstacle al pas de l’aigua.
 
En la mateixa autorització s’establia que calia respectar els exemplars d’espècies arbòries autòctones pròpies de la vegetació de ribera de la zona, amb la finalitat d’ajudar a la seva recuperació, tret d’aquells casos en què fos estrictament necessari per l’adequada gestió forestal o bé perquè es tractés d’exemplars o peus caiguts o instal·lats dins la pròpia llera i poguessin obstaculitzar el pas de l’aigua en cas d’avinguda. En qualsevol cas, la desbrossada i aclarida de vegetació s’havia de fer evitant que la riera quedés totalment desproveïda de vegetació i preservant l’estructura dels marges de la llera.
 
Una vegada iniciats els treballs per part de l’Ajuntament, en el marc de les tasques de vigilància i inspecció dutes a terme per l’ACA, es va advertir que s’estaven realitzant actuacions expressament no autoritzades, bàsicament relatives a l’extracció de sediments o àrids de la llera, per la qual cosa es van donar les instruccions al consistori per reconduir la situació i, en qualsevol cas, aturar l’extracció de sediments. Malgrat tot, en inspeccions posteriors es va constatar que, en comptes de reconduir la situació, es van accelerar els treballs i es va intensificar l’extracció d’àrids de la llera.
 
En aquest sentit, a la finalització dels treballs es constatava l’incompliment de diverses condicions de la resolució d’autorització, d’entre les quals destaquen el dragat de la llera amb profunditats d’excavació de l’ordre d’1 metre i 1,5 metres, l’alteració de la morfologia de la llera d’aigües baixes sense diferenciació, la inestabilització dels marges de la llera deixant-los molt verticals, entre d’altres.
 
És arran dels fets descrits que des de l’Agència es va incoar un expedient sancionador, per incompliment de les condicions de l’autorització emesa.
 
Exposada la situació, en cap cas es pot afirmar que s’hagi sancionat l’Ajuntament de Sant Climent Sescebes per actuar a les lleres fluvials, sinó que se l’ha sancionat per incomplir els termes de la resolució d’autorització dels treballs de manteniment i conservació de la llera del riu Anyet.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 168