Presenten un sistema pioner al món en la monitorització del compostatge

query_builder   24 maig 2013 12:27

event_note Nota de premsa

Presenten un sistema pioner al món en la monitorització del compostatge

Imatge
  • L’empresa catalana IRIS ha coordinat el projecte Compoball, que ha desenvolupat tècnicament la UPC, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya
 
  • Aquesta tecnologia permet fabricar un adob de qualitat, gràcies a la monitorització del procés d’elaboració
 
  • La valorització de la matèria orgànica a través del compost estalvia fertilitzants, millora la qualitat dels sòls, redueix els residus biodegradables als dipòsits controlats i a les incineradores, i permeten una reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle
Aquest matí s’ha presentat a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat un sistema pioner al món, intel·ligent i assequible per controlar el procés de compostatge dels residus orgànics, desenvolupat per l’empresa catalana IRIS, dedicada a l’enginyeria, la recerca i la innovació, i dins el marc del projecte europeu Compoball. Setze empreses, entitats i associacions d’arreu d’Europa han estat al darrere del projecte, finançat pel Setè Programa Marc de la Comissió Europea. A Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s’ha responsabilitzat del desenvolupament tècnic, en estreta col·laboració amb IRIS i l’Institut Superior Tècnic de Lisboa i hi han pres part com a socis l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya. El projecte reuneix indústries dinàmiques del sector, associacions de compostatge de tot Europa que tenen una capacitat per produir més de 80 milions de tones de compost a l'any, proveïdors de tecnologia, organismes públics i grups d'investigació. Compoball està subvencionat pel programa d’Investigació en benefici de les associacions i PIMES, dins setè programa marc de la Comissió Europea.
 
Nombroses empreses del sector del compostatge han mostrat molt d'interès per la tecnologia Compoball, tant de Catalunya com d'arreu d'Europa. El sistema no està aplicat permanentment en cap planta, però s'ha provat i  validat en les instal·lacions de Torrelles de Llobregat i de Manresa i en espais industrials d’Àustria, Alemanya i els Països Baixos. Els socis industrials del consorci del projecte han implementat el sistema a les seves instal·lacions.
 
A la presentació del sistema hi han assistit el Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.
 
La tecnologia Compoball
 
La tecnologia Compoball representa un avenç rellevant en el sector del reciclatge de la matèria orgànica i del compostatge, i el dota d’una eina intel·ligent i sense fils que permet controlar els paràmetres clau durant tot el procés, com són la temperatura i la humitat, amb l’objectiu final d’aconseguir un adob d’alta qualitat. A més de recollir de forma contínua les dades del l’estat del compost en diversos punts del material, Compoball també les emmagatzema i l’operari les pot consultar a distància sense necessitat d’estar in situ a les instal·lacions. Per tant, la innovació de la tecnologia Compoball rau en la possibilitat de controlar l’estat del compost a distància, de forma contínua, des d’una pàgina web, facilitant la presa de decisions a l’operari per obtenir un producte d’alta qualitat.
                                                                                  
La gestió dels residus juga un paper significatiu tant per a la conservació del medi ambient com la valorització econòmica dels residus. El procés de compostatge converteix un residu en adob. La qualitat del producte final depèn de manera crítica de paràmetres com la humitat i la temperatura al llarg del procés i tractament del material. En l'actualitat, a nivell mundial no consta l’existència de tecnologies sense fils capaces de controlar aquests dos paràmetres en temps real i de manera contínua. Amb l’entrada de Compoball al mercat, la necessitat de poder controlar el procés de compostatge queda coberta i el sector obtindrà una matèria de major qualitat i, per tant, més competitiva.
 
 
Beneficis ambientals del compostatge
 
A Catalunya existeixen 17 plantes de compostatge i 4 de digestió anaeròbia i compostatge. La planta de Torrelles de Llobregat, gestionada per  Metrocompost SL, processa entre 4.500 i 5.500 tones de residus l’any. En funcionament des del 1997, dóna servei a diversos municipis metropolitans: Begues, Castellbisbal, Corbera, Molins de Rei, Pallejà, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.
 
A les plantes de compostatge i ecoparcs metropolitans els residus orgànics reben un tractament de reciclatge. Gràcies a això, es pot usar la matèria orgànica residual procedent de residus orgànics municipals i residus agrícoles per generar un nou producte, el compost.
 
El compost fet a partir de matèria orgànica recollida selectivament és un adob orgànic útil en agricultura i jardineria, que contribueix a reduir l’ús de fertilitzants químics. A més, compostar la matèria orgànica evita que se li hagi de donar un tractament finalista amb gran impacte ambiental –deposició controlada o incineració. A les plantes de compostatge se sotmeten els residus a un procés de fermentació similar al que es produeix a la natura, però més ràpid i controlat.
 
A Catalunya, més de 7 milions de persones disposen del servei de recollida de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM), xifra que representa, aproximadament, el 95% de la població. La matèria orgànica recollida ha estat l’any 2012, de 53kg per habitant.
 
 
 
Més informació sobre el projecte a: www.compoball.eu
 
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 271

Imatge

Imatge
JPG | 236