query_builder 24 maig 2013 14:53
event_note Nota de premsa
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Parc Astronòmic Montsec (PAM) han presentat els resultats de les mesures experimentals de la qualitat del cel de nit del Montsec durant l’any 2012 en motiu del XXXIX Simposium Nacional de Alumbrado que se celebra aquests dies a Mataró. De la campanya es deriva que la pràctica totalitat de la zona no urbana estudiada presenta valors òptims (millors que 21,0 magnituds en el punt zenit) i, en les zones de major altitud i més allunyades dels nuclis més poblats s’obtenen valors excel·lents (millors que 21,50 magnituds).
L’avaluació dels resultats ha permès comprovar l’eficàcia de l’aplicació de la normativa relativa a la prevenció de la contaminació lluminosa. Cal destacar la protecció de 1.600 km2 del territori del Montsec amb la figura del Punt de referència, o a través de les subvencions als ajuntaments per substituir les làmpades i els pàmpols, i per instal·lar reguladors horaris i de flux. L’excel·lència de la qualitat del cel nocturn del Montsec han estat clau perquè el passat mes de març la Fundació Starlight, avalada per la UNESCO, hagi atorgat al Montsec, per la seva excepcionalitat, les distincions de Reserva i Destí Turístic Starlight.
Tot i que la Generalitat porta una dècada invertit esforços en preservar la foscor natural del territori del Montsec, amb aquests resultats s’ha detectat que, dins l’àrea d’estudi, Balaguer, Tremp, Ponts i Artesa de Segre són els municipis que produeixen afectacions lumíniques que es detecten més enllà del seu propi nucli, mentre que la resta de municipis produeixen una afectació limitada al propi nucli urbà. Aquest fet comprovat experimentalment posa de manifest que cal continuar amb aquestes tasques de protecció i preservació del cel nocturn del Montsec.
Gràcies a la comparació entre les mesures obtingudes l’any 2000 i les de la campanya del 2012 es pot concloure que a les zones interiors s’ha preservat notablement l’estat del cel, en molts casos fruit de l’execució dels projectes de substitució de l’enllumenat exterior que s’han desenvolupat en l’última dècada. Si bé és cert que fa dotze anys ja es va fer un pla pilot de mesures de la foscor del cel del Montsec, aquesta darrera campanya ha comptat amb l’última i més moderna tecnologia que permet obtenir la informació de manera més ràpida, eficaç i amb una igual o millor precisió: l’Sky-Quality Meter (SQM) amb sistema Road Runner i el ASTMON Lite.
L’èxit de la campanya rau no només en el fet que s’ha avalat la metodologia i la tecnologia emprades com a les adequades per fer extensives les mesures de foscor del cel de nit a qualsevol territori, sinó en què també s’ha aconseguit demostrar, amb valors numèrics, allò que a ull nu ja és més que evident: l’excel·lència de la qualitat del cel de nit del Montsec, que permet el gaudiment de la visió estel·lar en la foscor del cel.
Per a més informació, podeu consultar la web del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa.
1