Manifest del grup de treball 'Exili, Deportació i Holocaust'

query_builder   24 maig 2013 15:33

event_note Nota de premsa

Manifest del grup de treball 'Exili, Deportació i Holocaust'

El grup de treball "Exili, deportació i Holocaust"(1) impulsat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, davant les recents declaracions d’alguns líders polítics i d’alguns mitjans de comunicació, en què frivolitzen i banalitzen el nazisme, posa de MANIFEST els punts següents:
 
  • Comparar les polítiques del Govern de Catalunya -les lingüístiques i culturals-, o determinats moviments socials amb el nazisme denota un clar desconeixement del que va ser, va significar i va provocar aquesta ideologia, a més d’un ús clarament ofensiu.
  • El nacionalsocialisme fou un règim intrínsecament criminal que assassinà milions de persones dins i fora dels camps d’extermini. Qualsevol comparació que es faci entre  formacions polítiques democràtiques actuals, i els seus representants, i el nacionalsocialisme és historiogràficament i èticament rebutjable, i políticament perillosa.
  • Lamentem profundament el menyspreu que amb aquestes equiparacions es fa a totes les víctimes del règim nacionalsocialista. 
  • Lamentem, també, la banalització que aquest ús del llenguatge es promou des de moviments d’extrema dreta, que actualment amenacen la convivència en diversos països d’Europa.
  • Aquests episodis ens reafirmen en la necessitat de reforçar la tasca que ja s’està fent en els centres escolars d’arreu de Catalunya d’estudi i anàlisi dels totalitarismes, per tal que les noves generacions puguin exercir la seva condició de ciutadans i ciutadanes en la defensa dels valors democràtics, el respecte pels drets humans i la preservació de la memòria democràtica.
  • Instem, doncs, a no fer un ús frívol del nazisme en el llenguatge polític i periodístic, i a respectar, així, la memòria de les víctimes del nazisme dins i fora de Catalunya.
  • Instem a aprofundir en el coneixement del nazisme per poder identificar els moviments de caire racista, xenòfob i neonazi existents avui dia arreu d'Europa.
  • L’educació i la memòria són els millors antídots per a la prevenció del racisme, la xenofòbia i l’antisemitisme, com també per evitar que es banalitzi el nazisme. És en aquest punt on pren major significació la necessitat de preservar i potenciar les polítiques públiques de memòria que es despleguen des del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
 
Barcelona, 22 de maig de 2013
 
(1) El grup de treball “Exili, deportació i Holocaust” es va constituir l’any 2012. Ha estat impulsat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Està format per investigadors i investigadores i docents i es dedica a promoure el coneixement i l'ensenyament a Catalunya de l’exili, la deportació als camps de concentració i extermini, i l’Holocaust, per tal de lluitar contra el desconeixement en aquests temes i formar ciutadans i ciutadanes conscients dels valors democràtics.
Per contactar amb el grup, us podeu adreçar al correu: grupdetreballedh@gmail.com