El conseller Pelegrí ha inaugurat a Camarasa el Centre "Espai Orígens"

Està destinat a la divulgació del patrimoni arqueològic del Montsec

query_builder   24 maig 2013 18:12

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí ha inaugurat a Camarasa el Centre "Espai Orígens"

Està destinat a la divulgació del patrimoni arqueològic del Montsec

Un moment de l'acte
El conseller Pelegrí en un moment de l'acte
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i de l’alcalde de la població, Josep Maria Massagué, ha inaugurat aquesta tarda  el Centre  “Espai Orígens” de Camarasa.
 
Aquest Centre està promogut per l’Ajuntament de Camarasa, conjuntament amb l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH) i el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB).
 
El Centre té l’objectiu de divulgar el patrimoni històric d’aquest territori, amb  informació sobre les visites guiades al jaciment de la Roca dels Bous, jaciment arqueològic Neandertal, i les activitats al Parc Arqueològic Didàctic de Sant Llorenç de Montgai, instal·lació educativa i de lleure dissenyada per tal d'apropar als visitants a les formes de vida prehistòriques i als mètodes de recerca de l'arqueologia . A més, s’hi pot veure l'exposició itinerant de  "La Ruta dels Orígens" i visitar  l’agrobotiga de productes locals.
 
En el decurs de l’acte, el conseller Pelegrí ha destacat que “es tracta d’un gran projecte destinat a la divulgació del patrimoni històric i paisatgístic, que de ben segur despertarà molt d’interès i fomentarà el turisme en tota la seva àrea d’influència. Es tracta d’un espai que posa en valor el vostre passat i el redescobreix d’una manera didàctica, amena i in situ”.
 
Pelegrí ha dit  tambéque “representa un gran valor afegit a la vostra oferta turística i aportarà dinamisme a la zona, fomentant el coneixement de la història i el paisatge al voltant dels tema dels orígens: de l’Univers, de la Terra, de les Espècies i de la Humanitat”.
 
Finalment, el conseller ha manifestat que “projectes i polítiques d’aquest tipus són els que volem promoure des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), ja que fomentar els valor de col·laboració i el coneixement en tots els àmbits ha de ser primordial en els temps que vivim. El futur del territori passa per trobar la forma d’aprofitar les nostres immenses capacitats i potenciar els nostres recursos”.
 
Ruta dels Orígens
 
La Ruta dels Orígens és un itinerari científic-turístic pel Pirineu i Prepirineu català i francès sobre el tema dels Orígens: de l’Univers, de la Terra, de les Espècies i de la Humanitat. Inclou actualment els següents punts: el Parc Arqueològic Didàctic i la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai (Camarasa); el Centre d’Observació de l’Univers (a Àger); la Cité de l’Espace i el Museu d’Història Natural, a Toulouse; la Ferme des Étoiles, l’Hammeau des Étoiles a Fleurance i el jaciment paleontològic de Montréal-du-Gers (Gers). En cada un dels punts de la ruta s’ofereix al visitant una sèrie d’activitats entorn al tema dels Orígens (observacions, tallers, visites guiades, etc.).
 
La Ruta és fruit del treball de sis socis catalans i francesos: Consorci del Montsec, Universitat Autònoma de Barcelona, Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, la Cité de l’Espace, el Muséum de Toulouse-Ajuntament de Toulouse i de l’Association À Ciel Ouvert. El projecte fou programat el 2010 en el marc del Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (2007-2013).
 
 
Visites guiades a la Roca dels Bous
 
La visita al jaciment de la Roca dels Bous comença al Punt d’Acollida, al poble de Sant Llorenç de Montgai, on els visitants podran recollir les pantalles digitals tàctils que els guiaran al llarg del trajecte i on rebran les indicacions necessàries per emprendre els seu viatge al passat.
 
Al peu de l’abric de la Roca dels Bous s’inicia la descoberta del Territori Neandertal. L’itinerari està dividit en diverses parades d’observació fins arribar al jaciment en curs d'excavació. Mitjançant l’ús de les pantalles digitals tàctils amb continguts audiovisuals -que el visitant podrà fer funcionar de forma autònoma o amb el suport d’un guia-, a cada parada es podrà obtenir informació detallada sobre la forma de vida neandertal i sobre el paisatge que l’envolta. En arribar al jaciment arqueològic, es podran conèixer els mecanismes i la metodologia que utilitza la investigació per recuperar el registre fòssil i interpretar el passat.
 
El projecte ha estat subvencionat, amb un import de 250.000 €  pel Programa Leader, en el marc de la mesura de Conservació i millora del patrimoni rural del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 , en una clara aposta del Departament d’Agricultura  per la recuperació del patrimoni local com un element de dinamització turística i econòmica  dels petits municipis rurals.
 

1  

Imatges

Moment de l'acte

Moment de l'acte 86

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
DOC | 181