• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la presentació de la Memòria d’Activitats del 2012 de la Comissió Jurídica Assessora
  • El president ha assegurat que “7 lleis educatives a Espanya en 35 anys és un caos que afecta directament a la qualitat de l’ensenyament en negatiu”
El president Mas rep la memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora, de mans del seu president, Tomàs Font
El president Mas rep la memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora, de mans del seu president, Tomàs Font
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que l’evolució de la societat i el dret “han d’anar agafats de la mà” i, per aquest motiu, ha reclamat que, “si la societat evoluciona democràticament d’una certa manera, s’ha de procurar que la llei sigui un camí per trobar aquestes solucions i no un mur on xoquin les voluntats”. Si no es fa així i la norma s’utilitza com un mur “aleshores és quan hi ha el conflicte entre legalitat i legitimitat”, ha assegurat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquesta reflexió durant l’acte de presentació de la memòria d’activitats de la Comissió Jurídica Assessora corresponent a l’any 2012. Davant dels membres de l’òrgan, el president ha reivindicat que “el dret serveixi per trobar aquests camins de solucions, que hi són, si al costat després hi ha la voluntat política”, i ha remarcat que, si Catalunya aconsegueix canalitzar aquest debat correctament, els camins “seran una mica més planers i sobretot una mica més al servei de l’interès general i el bé comú”.
 
Durant la seva intervenció, que ha servit per cloure l’acte, el president de la Generalitat ha assegurat que, ara que el país està immers en nous processos, és el moment de “pensar en quina o quines administracions voldríem si tinguéssim totes les capacitats organitzaves i legislatives en matèria de funció pública”. El cap de l’Executiu ha declarat que aquesta és una reflexió que “a Catalunya no s’ha fet prou perquè ens hem acostumat a heretar una determinada inèrcia de gestió de l’Administració pública”. Per això ha reivindicat que ara, amb més de trenta anys d’experiència en aquest camp, es faci “un esforç de disseny” i, alhora, s’expliqui a la societat el model que podríem tenir.
 
“Aquest és un element que no es pot ajornar més. Ens hi hem de posar tots plegats, des del punt de vista d’allò que podem fer ja ara i també des del punt de vista d’explicar com podríem arribar a tenir aquest model d’administracions públiques en cas que tinguéssim totes les capacitats de decisió a les nostres mans”, ha reblat.
 
“7 lleis educatives en 35 anys és un caos que afecta a la qualitat”
En relació amb l’aplicació de les normes, el president ha assegurat ser “contrari a la diarrea normativa” i ha reivindicat que una administració “no se l’ha de jutjar per quantes normes fa, sinó per quines fa i si són bones o no”, perquè molt sovint un excés de lleis no ajuda.
 
En aquest sentit, ha posat com a exemple l’excés legislatiu de l’Estat espanyol en el camp de l’educació, assegurant que “7 lleis educatives a Espanya en 35 anys és un caos que afecta directament a la qualitat de l’ensenyament en negatiu” i que demostra que moltes normes no ajuden que les coses siguin millor, “sinó que pot ajudar que siguin pitjor”. “Si Espanya ha anat acumulant índexs de fracàs escolar importants segurament, entre d’altres coses, és com a conseqüència d’aquesta inflació legislativa en el camp educatiu”, ha denunciat Artur Mas.
 
En aquest terreny, el president ha destacat que cada cop més “el funcionament de les administracions és un element diferencial de màxima importància per al conjunt dels països”, a nivell econòmic, però també de qualitat de vida i de serveis d’interès públic, i que els països que no tinguin unes administracions de qualitat “perdran pistonada”.
 
Durant el seu discurs, el president també ha volgut felicitar i agrair la feina feta per la Comissió Jurídica Assessora i la seva voluntat d’exposar públicament la seva activitat, perquè ha remarcat que aquest és “un acte de qualitat democràtica i de transparència”.
El president ha lloat que hagin fet seva l’actitud que “amb menys es pot fer més i millor” i ha assegurat que la Comissió “ajuda al Govern a fer les coses millor i això té un valor qualitatiu de molta significació”.
 
La Memòria d’Activitats que ha presentat avui la Comissió Jurídica Assessora detalla l’activitat desenvolupada i recull diverses qüestions relatives a l’ordenament jurídic català i a l’actuació de les administracions públiques catalanes que aquest òrgan ha observat en l’exercici de la seva funció consultiva. En concret, aquest any crida l’atenció sobre la necessitat de conjugar la simplificació administrativa amb el manteniment de les garanties per als ciutadans.
 
La Comissió Jurídica Assessora és l’alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat de Catalunya i vetlla per la legalitat de l’actuació de les diverses administracions catalanes. Es tracta d’un òrgan estatutari, previst a l’article 72.1 de l'Estatut d’autonomia de 2006, que exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional, en garantia de la seva objectivitat i independència. Està integrada per quinze juristes de reconegut prestigi inamovibles durant el seu mandat, i tenen la condició de membres nats el director o la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya i el director o la directora de l'Institut d'Estudis Autonòmics. Actualment, està presidida pel catedràtic de Dret Administratiu, Tomàs Font.
 

1  

Imatges

Presentació memòria Comissió Jurídica Assessora

Presentació memòria Comissió Jurídica Assessora 685