Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han culminat una investigació relacionada amb l’ús de verins i mort de fauna salvatge al municipi de Premià de Dalt ( Maresme) presumptament relacionada amb l’activitat columbofília, de coloms missatgers.
 
La investigació es va iniciar a principis d’any, com a conseqüència de la trobada, en una zona boscosa, de restes cadavèriques que podrien pertànyer a exemplars rapinyaires de la fauna salvatge presumptament enverinats. Davant la sospita de que aquests fets poguessin estar relacionats amb la caça furtiva, amb la finalitat d’eliminar depredadors a la zona, es va iniciar un operatiu d’investigació en que, entre d’altres, es van establir diversos serveis preventius de vigilància. Finalment, dies després d’aquest primer rapinyaire, es va trobar el cadàver d’un Astor (Accipiter gentilis) i coloms esportius que presumptament havien estat depredats per una au rapinyaire.
 
Donat que l’astor presentava evidències d’haver mort recentment, amb símptomes compatibles amb l’ús de verí,  es va fer una recerca per la zona, localitzant a pocs metres d’aquest, dos cadàvers més d’aus de l’espècie Garsa.
 
Aquests exemplars, juntament amb d’altres proves trobades a la zona, es van recollir, precintar i custodiar. Tanmateix, davant la possibilitat de que aquests fets poguessin estar relacionats amb l’ús de verins per a eliminar rapinyaires de la zona, els serveis de vigilància es van incrementar, ja que aquesta zona boscosa esta situada a prop d’una urbanització i és freqüentada ciutadans que hi passegen gossos. Una de les hipòtesis de treball dels agents, es va relacionar amb la pràctica de l’esport de la columbicultura, ja que a la zona es va localitzar un colomar esportiu en actiu.
 
Aquests fets, presumptament delictius, es van posar en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient, que va encarregar al Cos d’Agents Rurals la seva investigació.
 
Durant la investigació, es van intervenir dos presumptes esquers enverinats, i també, es va poder observar com una persona llençava per la zona un d’aquest dos esquers, que van ser ràpidament retirats pels agents rural per tal d’evitar la mort d’algun rapinyaire, fauna silvestre o gossos dels veïns de la zona. Finalment, es va efectuar una inspecció ocular a les instal·lacions on hi ha el colomar esportiu, en presència de la persona que va ser observada llençant l’esquer emmetzinat, fet que va permetre localitzar i recollir més proves indiciàries de l’ús de verins contra la fauna salvatge protegida.
 
Un cop comprovada la toxicitat del producte utilitzat com a esquer, mitjançant les analítiques toxicològiques corresponents, s’ha presentat un atestat dels fets a la Fiscalia de Medi Ambient.
 
L’ús de verins mitjançant esquers és una pràctica no selectiva que provoca l’eliminació de tot tipus de fauna salvatge i domèstica que hi pugui haver a la zona. Així mateix, en molts casos, provoca un efecte conegut com a efecte cadena, el qual comporta que l’animal que depredi un animal mort per probablement també morirà, a causa de l’alta toxicitat del producte. Aquest “nou” esquer, en què s’ha convertit un animal mort, pot atreure altres animals, carronyaires o no, i provocar-ne la mort després que l’ingereixin.
 
Gràcies a la ràpida intervenció en el moment de la col·locació dels esquers enverinats, s’ha evitat la mort de més fauna. L’ús de verí està tipificat com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.