Sala d'actes

Benestar Social i Família comença la fase participativa per a redactar el nou Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016

query_builder   28 maig 2013 13:14

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família comença la fase participativa per a redactar el nou Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016

Els eixos del debat seran polítiques migratòries i context socioeconòmic, identificació-integració, convivència i cohesió social, segones generacions i transició nacional
 
El sociòleg Salvador Cardús ha obert el debat amb una conferència inaugural a la Direcció General per a la Immigració
Sala d'actes
El Departament de Benestar Social i Família ha obert avui la fase participativa que ha de conduir a la redacció del nou Pla de Ciutadania i de les Migracions 2013-2016. El sociòleg de la UAB, Salvador Cardús, s’ha encarregat de fer la conferència inaugural a la Direcció General per a la Immigració que inicia així formalment el procés de deliberacions i recollida d’aportacions. L’objectiu és articular i planificar les polítiques públiques per gestionar el fet migratori que regiran a Catalunya en els propers anys.
 
Benestar Social i Família ha establert, de comú acord amb els principals actors implicats, cinc grans eixos que centraran el debat i que constitueixen el nou Marc de Governança  Migratòria a Catalunya:
 
1) Polítiques migratòries i context econòmic
2) Identificació – integració
3) Convivència i cohesió social
4) Segones generacions
5) Transició nacional
 
El públic objectiu d’aquesta fase participativa són els diversos departaments de la Generalitat que integren la Comissió Interdepartamental d’Immigració, el món local i les diverses organitzacions i entitats de suport i de representació de col·lectius d’origen estranger que integren la Taula de Ciutadania i Immigració, l’òrgan consultiu del Govern. La previsió del Departament és presentar les conclusions d’aquest procés a finals de juny, moment a partir del qual s’iniciarà la redacció del Pla.
 
El Pla de Ciutadania i Migracions 2013-2016 aplegarà els diferents programes i actuacions que han de realitzar tots els departaments del Govern. Alhora incidirà en el model català d’integració on intervenen de manera decidida, no només el Govern de Catalunya, sinó també el conjunt de governs locals, els agents econòmics i socials, la societat civil organitzada i el conjunt de la societat, incloent-hi les persones que s'hi han incorporat més recentment.
 
Es tracta del cinquè pla en l'àmbit de la immigració que elabora el Govern de Catalunya. Com tots els plans anteriors, implicarà tots els departaments de la Generalitat i seguirà les línies estratègiques dels plans precedents, adaptant-les a les noves circumstàncies i a la realitat actual.
 
En aquest sentit, aquest Pla neix en un context marcat pel canvi de cicle migratori: Catalunya ha deixat enrere la intensitat de fluxos d’entrada viscuda durant la primera dècada del segle XXI i emergeix el fenomen de l’emigració de part de la societat autòctona, sobretot la més jove, com a opció per trobar noves oportunitats. Una situació que obliga a reorientar les polítiques públiques de gestió de les migracions, amb incidències importants en àmbits com el mercat de treball, l’economia, les relacions exteriors o la joventut.
 
És per tots aquests motius que el Pla té la voluntat de ser flexible i adaptable a tots aquests canvis. Així, preveu establir una concreció anual d'accions i de pressupostos.

1  

Fitxers adjunts

La sala d'actes de la Direcció General per a la Immigració s'ha omplert

La sala d'actes de la Direcció General per a la Immigració s'ha omplert
JPG | 1577