El Departament d'Agricultura promou l'ús eficient del reg a Catalunya

query_builder   29 maig 2013 11:56

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura promou l'ús eficient del reg a Catalunya

FOTO WEB
Un moment de la inauguració de la Trobada.
 
 
Amb aquest objectiu ha organitzat la primera Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que Jordi Sala ha inaugurat aquest matí, a Tàrrega
 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la presentació i inauguració de la primera Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que se celebra a la seu d’Infraestructures.cat, a Tàrrega. L’acte inicial de la Trobada també ha comptat amb les intervencions del president d’Infraestructures.cat, Joan Lluís Quer, i de l’alcaldessa de la capital de l’Urgell, Rosa Maria Perelló.
 
El regadiu ocupa actualment el 27 % de la Superfície Agrària Útil a Catalunya i produeix el 70% de la producció agrícola catalana. El valor afegit que el regadiu aporta al sector agrari, en un context en què la producció d'aliments té un caràcter estratègic i irrenunciable, no solament permet millorar el futur de l'agricultura sinó que moltes de les produccions en reg contribueixen a la millora del medi ambient.
 
Les Comunitat de Regants són actors clau en l’ús de tecnologies de reg més eficients i en el canvi cultural envers l'aigua, conscients que el futur passa per la integració ambiental de l'agricultura, principalment en els països del sud d’Europa.
 
En aquest sentit, Jordi Sala ha volgut remarcar les diverses esmenes que des de la Conselleria s’han presentat als reglaments de la nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) per tal d’afavorir el reg en països mediterranis com el nostre.
 
Jordi Sala ha destacat que un dels objectius estratègics que el Departament s’ha marcat per a la present legislatura en matèria de regadius és que, en tots els regs de Catalunya, els empresaris agraris reguin de manera efectiva i sota criteris d’eficiència i de sostenibilitat. Sala ha recordat que per a assolir aquest objectiu s’ha posat en marxa el Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat del Reg (2012-2015), amb la finalitat de ser “la carta de navegació que ens permeti definir, articular i preveure tot un seguit d’actuacions encaminades a assolir que tots els regadius de Catalunya siguin un factor de modernització, eficàcia, eficiència, i sostenibilitat en les nostres explotacions”.
 
En el desenvolupament d’aquest Pla d’Acció, el qual es coordina des de l’Oficina del Regant de Catalunya, ubicada a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, les Comunitats de Regants hi juguen un paper important i destacat, atès que elles, com a agrupacions de propietaris de terres que disposen d’una concessió d’aigua per a reg, que es troben emmarcades en un perímetre regable i que s’abasteixen d’una o diverses presses d’aigua, han de ser els veritables motors per a l’ús eficient i sostenible de l’aigua de reg, promovent, al mateix temps, millores i regulacions que permetin assegurar la disposició del recurs d’aigua que tenen com a concessió. En definitiva, les Comunitats de Regants han de ser els veritables “metges de capçalera” del regant.
 
És per aquest motiu que des del DAAM s’ha cregut oportú organitzar aquesta 1a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que té lloc avui, amb l’objectiu que pugui ser el marc per a intercanviar experiències entre elles, que els hi permetin, a cadascuna, disposar d’eines i instruments que contribueixin a millorar la gestió del dia a dia, sent alhora punt d’encontre per a tractar i debatre sobre aspectes que preocupen i ocupen les Comunitats de Regants de Catalunya.
 
Aquesta 1a Trobada, que té la vocació de ser anual i itinerant arreu del territori de Catalunya, compta amb la presència, entre altres, del Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i del president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Xavier de Pedro.
 
Les ponències que es debaten, avui, en aquesta 1a Trobada, tracten aspectes transversals que preocupen i interessen totes les Comunitats de Regants, des de com s’enfocarà el tema de l’aigua i de l’agricultura en l’Europa del 2020, passant per aspectes d’ordenances i estatuts de les Comunitats de Regants, les solucions energètiques alternatives en les Comunitats, a més d’un debat, entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la CHE sobre les concessions dels drets d’ús d’aigua i les seves conseqüències derivades.
 
La jornada ha tingut un gran èxit d’assistència superant totes les previsions i assolint la xifra d’uns 250 participants.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la inauguració de la Trobada.

Un moment de la inauguració de la Trobada.
JPG | 137