La capital de l’Alt Empordà acull, juntament amb Perpinyà, la celebració dels 25 anys de programes de joventut de la Unió Europea
24 exvoluntaris del programa “Joventut en acció”, gestionat a Catalunya per Benestar Social i Família, faran accions de visibilització pels carrers d’ambdues capitals
Uns 1.350 joves europeus vénen anualment a Catalunya en projectes de voluntariat i mobilitat, dades similars a les d’Holanda, Dinamarca o Bèlgica
Europa celebra aquests dies la Setmana Europea de la Joventut 2013 amb un total de 600 actes, que enguany recordaran els 25 anys de programes de la Unió Europea (UE) destinats a joves.
Catalunya s’afegeix des d’avui a aquesta celebració amb un seguit d’actuacions a Figueres i Perpinyà, que aniran a càrrec de 24 joves catalans, espanyols i francesos exvoluntaris del programa Joventut en acció, gestionat a Catalunya pel Departament de Benestar Social i Família.
El tret de sortida el donaran aquesta tarda el director general de Joventut, Toni Reig, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, amb una presentació de la trobada transfonterera, que s’allargarà fins l’1 de juny. Acte seguit, s’inaugurarà a la biblioteca Fages de Climent de Figueres l’exposició de fotos “Somnis nòmades”, que retrata experiències viscudes pels propis exvoluntaris.
Les activitats, organitzades per l’Associació Cultural REVE, es traslladaran demà a la Plaça de la República de Perpinyà, on s’organitzarà una fira amb associacions locals en què els participants i exvoluntaris informaran dels programes europeus de mobilitat per a joves.
Novament a Figueres, el dissabte a la tarda hi ha previst que els 24 exvoluntaris organitzin diferents accions de visibilitat, entre les quals hi haurà la “biblioteca humana vivent”, en què cadascun dels joves crearà un personatge que explicarà, pels carrers de la vila, la seva experiència personal en la participació en accions de voluntariat.
Així mateix, els exvoluntaris també muntaran, a la Plaça de l’Ajuntament de Figueres, la “Fira de recursos per al futur”, a través de la qual s’assessorarà els joves que hi acudeixin sobre temes de treball, voluntariat i inclusió, cooperació al desenvolupament, pràctiques d’empresa, beques per a joves i associacionisme. La fira inclourà panells en què s’explicaran accions viscudes pels joves en el marc del programa Joventut en acció.
Els joves estaran allotjats durant aquesta setmana a l’alberg Empúries de l’Escala, que forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.
25 anys de programes europeus
El programa de la UE Joventut en acció, que es va iniciar el 1988 amb el nom Joventut per Europa amb l’objectiu de fomentar la mobilitat europea i la formació no reglada entre els joves, ha situat Catalunya com un dels països amb més persones receptores.
Els joves participants en la iniciativa escullen un projecte de temàtica cultural, social o mediambiental, organitzat per una entitat per a fer-hi projectes d’intercanvi o actuar-hi com a voluntaris. Els països on més joves decideixen col·laborar en algun projecte és a Alemanya, França i Polònia, després dels quals s’hi situen Catalunya, Holanda, Bèlgica o Dinamarca, seguits d’Itàlia o Espanya. En el marc de l’Estat espanyol, a més, Catalunya és la comunitat que més joves i projectes aporta al programa, amb un 16% i un 15% respectivament.
Així, al nostre país es mouen cada any, aproximadament, uns 1.350 nois i noies de 13 a 30 anys que decideixen participar al programa Joventut en acció. D’aquests, al voltant d’un 70% són joves europeus que vénen a participar en algun dels projectes organitzats a Catalunya, mentre que el 30% restant són joves catalans que fan el mateix en algun altre país de la UE. Els joves que vénen a Catalunya són majoritàriament (un 90% aproximadament) procedents de països de la UE, mentre que la resta procedeixen de països de l’est (Bielorússia, Armènia, Ucraïna o Sèrbia) i de països nordafricans de la mediterrània.
D’aquesta manera, en aquests 25 anys de funcionament del programa, Catalunya ha rebut uns 20.000 joves d’arreu d’Europa, mentre que uns 7.850 catalans han anat a d’altres llocs de la UE.
Els tipus de projectes que més s’organitzen són els que centren la seva temàtica en la consciència europea (15%), seguit d’art i cultura (12%), antidiscriminació (11%), discapacitats (8%), educació mediambiental (7%), desenvolupament rural (7%), mitjans de comunicació i informació juvenil (6%), polítiques de joventut (6%), no-discriminació per raó d’orientació sexual (5%), salut (3%), minories (3%), cooperació en desenvolupament (2%), igualtat de gènere (2%).
Projectes d’èxit
Desenes d’entitats organitzen cada any a Catalunya uns 90 projectes, d’entre els quals destaca per la seva novetat a nivell europeu una experiència de voluntariat amb joves amb menys oportunitats. Iniciada el 2011, aquesta iniciativa es basa en el desplaçament en algun altre país, durant una curta temporada, de joves tutelats per la Generalitat a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i de Justícia Juvenil. Aquests joves tenen l’oportunitat de participar en diferents activitats d’educació en el lleure en un entorn europeu i de conèixer joves d’arreu.
Altres exemples destacats de projectes realitzats a Catalunya, ja sigui pel seu nivell de participació com pel seu valor afegit, són l’ajut que voluntaris europeus presten a joves discapacitats que estudien a la Universitat Autònoma de Barcelona, tant en tasques domèstiques, com a l’hora d’agafar apunts o d’estudiar, en el marc del Programa d’Integració d’Universitaris amb Necessitats Especials; el suport a la feina que es duu a terme al Casal d’Infants del Raval; o el seguiment i la gestió de la fauna d’ocells al Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Horitzó 2014 - 2020
La UE va posar en marxa el programa Joventut per Europa amb la idea de fomentar la consciència europea entre els joves a través de la mobilitat. A més, la intenció és que del programa en sorgeixin xarxes europees d’entitats i joves. En aquest sentit, un dels reptes aconseguits ha estat el d’acostar i fer participar a la població de regions frontereres amb Europa, tal com es va fer, per exemple, en el cas de Turquia abans del seu procés d’integració o, ara mateix, amb els països de l’extrem est d’Europa.
En el cas concret de Catalunya, el programa ha significat, en aquest sentit, una oportunitat per dotar a les entitats catalanes d’una dimensió europea, així com per acostar els joves a realitats d’altres països europeus. Les subvencions de la UE per als projectes catalans va ser, el 2011, de més d’un milió d’euros.
El programa Joventut en acció té vigència fins el 2013, i la Comissió Europea (CE) està estudiant si en el període 2014-2020 pren el relleu d’aquest programa una iniciativa semblant, també basada en la formació al llarg de tota la vida.
Actualment, la CE té en funcionament dos altres grans programes de suport a la joventut europea, a més del Joventut en acció. Es tracta del programa Sòcrates, dedicat a la promoció de l’educació formal (a dintre del qual hi ha la iniciativa Erasmus); i el programa Lenoardo, basat en l’accés dels joves a fer pràctiques laborals en empreses.