Territori i Sostenibilitat inclou la indústria adobera d'Igualada entre els seus deu projectes estratègics

query_builder   31 maig 2013 11:05

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat inclou la indústria adobera d'Igualada entre els seus deu projectes estratègics

Imatge
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Sant Vila, ha anunciat avui el proper impuls a la redacció del Pla director urbanístic (PDU) del Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria d’Igualada. Aquest instrument de planejament serà un dels deu projectes estratègics que el Departament tirarà endavant per donar suport al desenvolupament d’altres tantes àrees motores de l’economia catalana. En el cas d’Igualada, el PDU proposarà un nou emplaçament per a les indústries de la pell que actualment s’ubiquen a l’històric barri del Rec.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat té l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic de Catalunya, tot identificant i impulsant un seguit d’àrees motores del país. Amb aquest objectiu, es constituirà una Unitat de Projectes Estratègics (UPE), participada per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL). Aquesta unitat tindrà com a una de les seves missions la redacció d’una sèrie de plans directors urbanístics (PDU) que ordenaran i desenvoluparan aquests sectors d’interès estratègic. Un d’aquests PDU, tal com ha anunciat avui el conseller Vila, serà el del Parc d’Innovació del Cuir i de la Marroquineria d’Igualada-Jorba.
 
Una indústria històrica
 
A principis del segle XX, Catalunya era ja un país fortament industrial, de la mà de complexos fabrils construïts en segles anteriors, que van canviar tant el paisatge de moltes viles i ciutats com les formes de vida i les estructures productives i demogràfiques. La ciutat d’Igualada va allotjar una puixant indústria de la pell, concentrada en el barri del Rec, que va arribar a aglutinar el 40% de totes les adoberies de l’Estat espanyol al 1950.
 
Actualment, encara el 7,3% de l’ocupació industrial de la comarca de l’Anoia correspon al sector del cuir i del calçat i el 80% de la producció adobera igualadina es destina a l’exportació. Tot i això, el barri del Rec ha quedat obsolet a l’hora d’acollir els usos industrials més moderns, atès que els edificis més antics pateixen dèficits de conservació i l’estructura dels carrers dificulta l’accés dels transportistes. Els darrers anys s’han succeït les iniciatives per millorar les condicions de les indústries adoberes i, al mateix temps, per conservar els elements arquitectònics més singulars del barri del Rec, sense que s’hagi aconseguit arribar a un consens.
 
És per aquest motiu que el Departament de TES ha inclòs el suport al sector de la pell igualadí entre les seves actuacions territorials estratègiques. El PDU que ara es començarà a treballar abordarà, entre d’altres, el trasllat de les indústries adoberes a un emplaçament més adient a les seves necessitats i obrirà la porta a una transformació del barri del Rec respectuosa amb el seu patrimoni històric.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge

Imatge
JPG | 255

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 224