Els Agents Rurals denuncien dos furtius de tòfona a Os de Balaguer

query_builder   3 juny 2013 14:11

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals denuncien dos furtius de tòfona a Os de Balaguer

Fotografia del material comissat
Fotografia del material comissat
Per recollir la tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire  que atorga el Departament d’Agricultura i demanar autorització al titular del terreny
 
Segons un estudi de la Fundació del Món Rural el valor econòmic del sector de la tòfona a Catalunya és de més 1.365.706 €/any
 
 
Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van localitzar dimecres passat in fraganti dues persones que buscaven tòfones furtivament en un bosc de pins del paratge Lo Campell, al terme municipal d’Os de Balaguer (Noguera).
 
Les dues persones cercaven tòfones amb l’ajut de gossos ensinistrats expressament per a aquesta finalitat, i en el moment d’interceptar-les una d’elles duia 2 tòfones i l’altra en duia 49. Una de les dues persones no disposava de la llicència de tofonaire que expedeix la Generalitat de Catalunya, i cap de les dues no disposava del permís de la propietat dels terrenys.
 
Els Agents Rurals han aixecat denúncia administrativa a les dues persones per infracció de la Llei 6/1988, forestal de Catalunya, i els han comissat un total de 2,3 quilograms de tòfona d’estiu (nom científic Tuber aestivum, castellà Trufa), així com els dos cercatòfones (mena de ganivet per a desenterrar les tòfones del terra). Les tòfones comissades han estat lliurades a una entitat benèfica de Balaguer, per tal que el seu valor comercial pugui ser aprofitat amb finalitats socials. El preu que es paga al recol·lector per un quilogram de tòfona d’estiu és d’entre 35 i 80 euros aproximadament
 
 
La tòfona
 
La tòfona és coneguda per la seva seva aroma i el seu sabor, i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. Les tòfones s’inclouen en el gènere Tuber, dins dels fongs ascomicets. A Europa hi ha prop de 30 espècies de tòfones, de les quals a Catalunya es troben i comercialitzen la tòfona blanca o d’estiu (Tuber aestivum), la tòfona gravada (Tuber uncinatum), la tòfona d’hivern o magenca (Tuber brumale) i la tòfona negra (Tuber melanosporum), essent aquesta última la més apreciada.
 
La tòfona negra es caracteritza per formar en el terreny una zona desprovista de vegetació al voltant de l’arbre, anomenada cremat. La producció de la tòfona negra procedeix d’àrees forestals i de les plantacions tofoneres que es vénen realitzant des de fa més de 30 anys, moltes de les quals ja han entrat en producció. Es troba principalment a les zones calcàries de mitja muntanya del Prepirineu i de la serralada Prelitoral.
 
La producció de tòfona silvestre ha sofert una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda ha anat en augment, veient-se reflectida en l’evolució històrica dels mercats a nivell mundial.
 
Legislació
 
L’activitat de recol·lecció i comerç està regulada per l’Ordre de 15 de juliol de 1991, de regulació del sector tofoner, posteriorment modificada per l’Ordre MAH/328/2005, de 13 de juliol. D’aquesta normativa, en destaquem el següent:
 
 Per a la recollida i el comerç de la tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització al titular del terreny.
  • Queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època.
  • S’ha de fer la recerca amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones.
  • Els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la mateixa terra extreta.
  • La recol·lecció de cada tipus de tòfona podrà realitzar-se exclusivament en els períodes de temps o les temporades autoritzades. Per a la temporada d’hivern, des del 15 de novembre al 15 de març, les espècies Tuber melanosporum i Tuber brumale i, des de l’1 de maig al 15 d’agost, temporada d'estiu, el Tuber aestivium.
  • Queda prohibida la circulació i la venda de tòfona fresca a partir d'una setmana després d' haver-se acabat el període de recol·lecció.
 Situació actual
 
Els principals productors de tòfona negra a nivell mundial són França, Espanya i Itàlia. A Catalunya, actualment es tramiten aproximadament unes 450 llicencies/any.
 
La producció anual estimada de l’any 2010:
 
Província
kg
Barcelona
1.750
Girona
992
Tarragona
1.507
Lleida
429
Catalunya
 4.678
 
 
Tradicionalment, la tòfona s’aconseguia a través de la recol·lecció silvestre als boscos, que realitzaven els tofonaires. El cultiu de la tòfona es presenta com una important font de riquesa en les zones aptes on està fortament implantat, com és el cas de la província de Terol, amb una superfície plantada superior a 3.000 ha. A Catalunya, a partir de l’any 2007, comencen a aparèixer les primeres plantacions amb arbres micorizats. La superfície plantada l’any passat va ser de 75 ha, i la superfície plantada actualment a Catalunya és de 450 ha, aproximadament.
 
Segons un estudi de la Fundació del Món Rural (FMR), el valor econòmic del sector de la tòfona a Catalunya es pot aproximar a 1.365.706 €/any.
 
La tòfona és un producte que cotitza a la llotja de Vic, on des del febrer del 2012 tenen una nova plataforma digital, més dinàmica, on es pot consultar informació al respecte i generen un newsletter mensual, en format de revista electrònica, que resumeix les noticies més destacades de la pàgina web.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 

1  

Fitxers adjunts

Material comissat

Material comissat
JPG | 48