Durant el 2012 es va revisar la confecció de 219 menús i es van efectuar 524 visites d’inspecció per part dels inspectors sanitaris
 
El control es realitza tant en els centres que disposen de cuina com en les empreses de distribució de menjar a les escoles
L’Agència de Salut Pública de Catalunya, en el marc de l’Estratègia de Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable i, paral·lelament a Estratègia per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat, va iniciar l’any 2006, mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Ensenyament, una oferta de revisió de programacions de menús de centres docents, anomenada Programa de revisió de  menús escolars (PReME).
 
A la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, el PReME s’ha desenvolupat a través de la coordinació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb la participació dels professionals dels equips territorials i les tècniques de salut escolar de l’Ajuntament de Tarragona. També, ha comptat amb el Departament d’Ensenyament,  les infermeres de Salut i Escola, els consells comarcals i  tots els actors vinculats amb l’activitat. Els informes d’avaluació de les programacions de menús han estat elaborats per un equip de dietistes-nutricionistes de la Subdirecció de Promoció de la Salut de Agència de Salut Pública
 
En aquest marc, a la Regió Sanitària Camp de Tarragona s’han rebut i avaluat 219 programacions de menús procedents de centres de primària, de secundària i d'educació especial. En total en aquests centres utilitzen el servei de menjador escolar 25.915 alumnes. Les dades que a continuació es faciliten s’obtenen de l’explotació de 219 programacions introduïdes a la base de dades que han complert els criteris d’inclusió per a l’anàlisi.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dades clau del PReME a la Regió Sanitària Camp de Tarragona
 
Nombre d’informes de revisió elaborats
219
Nombre d’alumnes sota l’àmbit del PReME RS Tarragona
25.915
Percentatge de centres sense accés a MEAB1 per als alumnes de primària
98,5%
Percentatge de centres sense accés a MEAB per als alumnes de secundària
95,1%
Utilització d’oli d’oliva per amanir
96%
Utilització d’olis d’oliva o gira-sol altooleic per cuinar
28,2%
Presència diària d’aliments frescos (fruites i/o hortalisses)
 90,3%
Presència diària de verdures i hortalisses en el menú
78,8%
 
1.     Màquines expenedores d’Alimentació i Begudes
 
En relació a les característiques qualitatives de les programacions avaluades, s’observa que el 95,3% de les programacions de tardor-hivern reflecteixen estacionalitat (amb la inclusió de plats calents i receptes típiques d’aquesta temporada, com sopes o estofats). Les programacions de primavera-estiu analitzades que inclouen preparacions fredes o plats típics de l’època, com amanides de pasta o gaspatxo és del 88%.
 
L’estructura del menú és adequada en un 94,9% de les programacions: només el 5,1% repeteixen, en dues o més ocasions, els plats segons el dia de la setmana (repetició de la seqüència de programació amb ofertes de menús monòtons: tots els dilluns “pasta i peix”, els dimarts “llegums i ou”, etc.).
 
En el 71,4% dels primers plats manca especificació (“macarrons” o “verdura”, enlloc de “macarrons amb salsa de tomàquet” o “mongetes verdes, pastanaga i coliflor”). En els segons plats les dades són més positives, ja que en el 69,1% i el 65,4% dels segons plats es concreta el tipus de carn (“vedella”, “pollastre”, etc.) i de peix (“lluç”, “rap”, etc.). En el 94,5% dels casos s’especifica la guarnició dels segons plats.
 
Les postres són els plats més detallats (es diferencia entre fruita o làctic) (94,5%).
 
En el 78,8% de les programacions se serveix algun tipus de verdura o hortalissa en el menú diari (cuites o crues). També s’observa que en el 90,3% de les programacions hi ha presència diària de verdures crues (amanida) o fruites fresques.
 
Quant a les combinacions, les programacions no s'inclouen propostes de baixa acceptació pels nens i nenes (“verdura i peix”). Mentre que la inadequació en densitat energètica i/o nutricional (“estofat de cigrons i pollastre al forn” o “sopa de pasta amb croquetes”), és a dir, combinacions massa denses o massa lleugeres, apareix amb una freqüència del 18,4%.
 
Pel que fa al tipus d’oli que s’utilitza per a les coccions, en el 67,9% dels qüestionaris de sol·licitud s’indica que és de gira-sol, el 23,7% d’oliva, el 4,5% de gira-sol altooleic i el 3,8% utilitzen altres olis. Per amanir, el majoritari és clarament el d’oliva (96,1%), seguit del de sansa (1,7%), i el de gira-sol (1,7%).
 
Dades quantitatives
 
El percentatge mitjà de compliment de les freqüències de consum és, per als primers plats, del 75% per a l’arròs, 45,2% per a la pasta (el 47,7% serveix més pasta de la recomanada), 74,8% per als llegums i 76,8% per a la verdura.
 
Per als segons plats, el compliment és del 80,9% per al peix (el 19% ofereix menys peix del recomanat), 54,3% per als ous (el 45,7% serveix menys ous dels recomanats), 83,6% per a la carn (el 14,5% serveix més carn de la recomanada) i el 24,9% per a l’amanida de guarnició (el 75,1% serveix menys amanides de les recomanades).
 
Pel que fa a les postres, el 24,9% serveix les racions setmanals recomanades de fruita (4-5/setmana). El 76,3% serveix fruita fresca de postres 3-4 vegades/setmana.
 
 
Controls d’inspectors sanitaris
 
El nombre de centres d’ensenyament amb servei de menjador col·lectiu social  (llars d’infants, escoles i instituts) censats en el Servei Regional al Camp de Tarragona, l’any 2012, són 390. D’aquests 241 només tenen servei de menjador i 149 tenen cuina i menjador.
 
Durant l’any 2012 s’han efectuat 524 visites d’inspecció.
 
En aquestes inspeccions s’han valorat  les instal·lacions, equips de producció, higiene i autocontrols, amb els següents criteris:
 
Control del disseny i capacitat de les instal·lacions
Control del manteniment de les instal·lacions
Control dels equipaments dels equipaments de producció
Control del manteniment dels equipaments de producció
Control de la higiene de les instal·lacions
Control de la higiene dels equips de producció
Control de la higiene del personal manipulador d’aliments
Control de la higiene del procés de producció d’aliments
Supervisió del pla de formació de manipuladors d’aliments
Supervisió dels  plans d’autocontrols als establiments alimentaris. Els prerequisits
Supervisió dels registres d’autocontrol

2  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 1454

Fotografia

Fotografia
JPG | 1429