• L’Ajuntament de Barcelona, que co-lidera el projecte amb la Generalitat de Catalunya, cedirà un espai per ubicar el laboratori de referència mundial

 

  • La iniciativa s’inscriu dins del projecte Telecentres del Futur, liderat per Telecentre.org i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU), que preveu convertir els telecentres en espais d’innovació tecnològica en un entorn marcat pel desenvolupament de la tecnologia mòbil

 

  • La Xarxa Punt TIC, que destaca pel seu excel·lent posicionament en temes d’innovació, coordina un pilot del projecte Telecentres del Futur a sis països d’Amèrica Llatina i el Carib
 
Barcelona serà la seu del Laboratori Mundial dels Telecentres del Futur, on es dissenyarà i testejarà el que aquests espais han d’esdevenir durant els propers anys: vehicle de dinamització de la societat digital i inclusió social arreu del món.
 
Aquesta designació, anunciada durant la quarta edició del Fòrum Global de Telecentres celebrada a Granada, convertirà la capital catalana en el banc de proves d’aquelles iniciatives destinades a la reinvenció dels telecentres com a espais de formació i d’innovació tecnològica, en el marc del nou panorama que dibuixa el desenvolupament de la tecnologia mòbil en el sector de les TIC. El laboratori, de referència mundial, s’ubicarà en un local cedit per l’Ajuntament de Barcelona on es conceptualitzarà com seran els telecentres del futur, tenint en compte que no hi ha un únic model, sinó que cada espai s'adapta a les condicions del seu entorn i de les necessitats socials i de desenvolupament del país.
 
La Generalitat de Catalunya, a través de la Xarxa Punt TIC i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, participa com a coordinadora del programa pilot per dissenyar els telecentres del futur amb la Fundació Telecentre.org, que coordina les xarxes de telecentres a escala mundial, i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU), organisme adscrit a l’ONU per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
Aquesta iniciativa  té com a objectiu afavorir la inclusió social i la integració dels joves en el mercat de treball, així com incrementar el seu potencial empresarial, especialment en micro i petites empreses que poden aprofitar l'ús de les TIC. El programa desenvolupa un pilot a sis països de l’Amèrica Llatina i del Carib i compta amb la coordinació de la Xarxa Punt TIC de Catalunya, que hi aporta els seus models de formació i capacitació d’emprenedors i altres bones pràctiques.
 
Barcelona, Capital Mundial del Mòbil
 
La participació de Barcelona en aquesta iniciativa s’emmarca en l’estratègia TIC desenvolupada per l’Ajuntament per afavorir el progrés a la ciutat, fent més eficients els serveis públics i fomentant l'aliança entre l'Ajuntament i les empreses tecnològiques, al temps que promou el desenvolupament de la societat digital com a font de millora de la qualitat de vida de les persones. Aquesta estratègia s’emmarca en la Capital Mundial del Mòbil que Barcelona ostenta fins al 2018 i que contribueix a impulsar el creixement de la indústria local, atraure nova activitat econòmica i consolidar el posicionament de Barcelona a nivell  internacional com a ciutat innovadora i tecnològica.
 
La Xarxa Punt TIC
 
La Xarxa Punt TIC va néixer l’any 2002 com a Xarxa de Telecentres de Catalunya, amb l’objectiu d’integrar els diferents espais d’impuls i dinamització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) repartits pel territori. La Xarxa compleix una doble missió: oferir punts d'accés a les TIC oberts a tothom i que dinamitzin el seu entorn i  detectar les necessitats socials i empresarials del territori per promoure els avantatges de l'ús de les TIC entre la ciutadania, les administracions locals i les empreses.
 
La designació de la Xarxa Punt TIC per part de la Fundació Telecentre.org és un reconeixement al seu excel·lent posicionament en temes d’innovació, que situa la xarxa catalana com a model a seguir per altres xarxes de telecentres de tot el món. A aquest lideratge en termes d’innovació cal afegir l’oportunitat que suposa per desenvolupar projectes d’aquest tipus ubicar la seu del laboratori a la ciutat de Barcelona, capital mundial del mòbil, així com la integració de la Xarxa Punt TIC en una estratègia de país per al ple desenvolupament de la societat digital com és el Pla idigital.
 
Promoguda per la Generalitat, a través de la Direcció General de  Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d’Empresa i Ocupació, i amb la col·laboració de municipis i entitats locals de Catalunya, la Xarxa Punt TIC compta actualment amb 734 espais i 752 dinamitzadors de 420 municipis. Cada Punt TIC rep una mitjana de 22 persones usuàries al dia i, tot i que són moltes i diverses les activitats que s’hi duen a terme, la seva activitat principal és la formativa i actuen com a centres de referència territorial pel que fa a la societat del coneixement.