L’elecció situa Barcelona com a referència europea del món jurídic, que se suma a Brussel·les i Roma
Germà Gordó, conseller de Justícia, destaca que “és el merescut reconeixement internacional per a Catalunya com a terra de grans i excepcionals notaris”

La Comissió d’Afers Europeus (CAE) de la Unió Internacional del Notariat, reunida recentment a Vilnius (Lituània), ha decidit per unanimitat designar la ciutat de Barcelona com a seu permanent d’una de les dues reunions que celebra anualment. Fins ara aquesta Comissió no comptava amb una seu fixa i cada any celebrava les seves reunions en una ciutat diferent. La seu física d’aquesta trobada anual serà el Col·legi de Notaris de Catalunya, que acollirà permanentment també les diverses reunions que se’n derivin. A més, la ciutat també acollirà l’Acadèmia Notarial Europea.
D’aquesta manera, Barcelona serà una de les tres ciutats de referència en l’àmbit del notariat europeu, al costat de Brussel·les, que acull el Consell dels Notariats de la Unió Europea (CNUE) i de Roma, seu de la Unió Internacional del Notariat (UIL).
Els màxims representants de la CAE afirmen en l’exposició de motius que justifica la designació de Barcelona –que en última instància rivalitzava amb Munic– que a les qualitats del nostre notariat, “d’àmplia trajectòria i compromís en el desenvolupament de les relacions notarials internacionals, s’hi sumen les magnifiques condicions de la ciutat de Barcelona”. Entre les condicions avaluades per prendre la decisió, s’ha valorat la ubicació geogràfica, l’aeroport i les línies de baix cost, l’oferta hotelera i la vinculació notarial. El fet de tenir una seu fixa donarà a la institució la necessària estabilitat i permanència que li permetrà, sens dubte, una millor organització i desenvolupament de les seves activitats.
Germà Gordó, conseller de Justícia, ha afirmat que “l’elecció de Barcelona posa de manifest el pol d’atracció que són la ciutat i el país per als organismes internacionals". D’una banda, per la qualitat de vida –com explica la mateixa CAE-, i, de l’altra, per la situació estratègica del nostre país en el mapa d’Europa. Gordó ha afegit també que, “a més a més, aquesta elecció és alhora el merescut reconeixement internacional per a Catalunya com a terra de grans i excepcionals notaris. Ells han estat els que han vetllat per la continuïtat del nostre dret civil i, en aquest sentit, han estat claus en el seu desenvolupament i codificació. Per aquesta excel·lent tasca de segles, amb l’elecció de Barcelona, finalment arriba aquest més que merescut reconeixement de més enllà de les nostres fronteres”.
Xavier Trias, alcalde de Barcelona, ha qualificat de “gran notícia” l’elecció de la ciutat de Barcelona com la seu de l’Acadèmia Notarial Europea. L’alcalde ha agraït “el treball intens, l’esforç, el talent i la il·lusió” que els membres del Col·legi de Notaris de Catalunya han aportat “perquè Barcelona sigui una ciutat de referència en el món jurídic i notarial”. A parer de Xavier Trias, l’elecció de la capital catalana fa palès que “la nostra ciutat és una clara destinació per acollir les trobades professionals internacionals més importants i, al mateix temps, contribuirà indiscutiblement a la difusió d’una imatge de Barcelona caracteritzada per la qualitat, la professionalitat i la seriositat. En aquest sentit, vull destacar que la gran tasca que desenvolupen els notaris de la nostra ciutat i del nostre país forma part d’aquesta imatge positiva que Barcelona projecta al món”.
Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, ha afirmat que “l’elecció de Barcelona com a seu és de gran importància des d’una doble vessant: d’una banda, perquè situa la ciutat com a punt de referència del notariat arreu d’Europa, fet que suposa una important projecció internacional de la ciutat com a centre neuràlgic europeu del notariat i, per extensió, del món jurídic, i una aposta pel model de seguretat jurídica del nostre país, reconegut internacionalment com un dels més garantistes d’arreu. També ha destacat que la designació “consolida Barcelona com a focus d’atracció d’interès internacional, i es transmeten aquells valors intrínsecs al notariat com l’excel·lència i el prestigi”.
La Unió Internacional del notariat és l’organització no governamental que integra 83 notariats d’arreu del món, que promou, coordina i desenvolupa la funció i l’activitat notarial arreu del món. En total, representa dues terceres parts de la població mundial i més del 60 % del producte intern brut mundial. Divideix la seva activitat per continents, i és la Comissió d’Afers Europeus, formada per 36 països i 5 més com a observadors, la que tracta totes les qüestions europees. Aquesta Comissió, que es reuneix dues vegades l’any -una de les quals ara a Barcelona de manera permanent i l’altra a altres ciutats europees de manera variable-, estudia els temes de dret comparat i internacional privat des d’una perspectiva àmplia, com a juristes i basant-se en la pràctica diària del dret real, i elabora informes sobre les qüestions de màxima actualitat jurídica i notarial. Posteriorment aquests informes es traslladen al Parlament europeu per tal que en promogui les directives europees que consideri. A més, la Comissió integra l’Acadèmia Notarial Europea, centrada en la formació dels notaris en aquells països en vies de desenvolupament i en la creació de sinèrgies entre els diferents països membres. Cal recordar que a Europa hi ha actualment més de 40.000 notaris, 3.000 d’ells a Espanya, dels quals 500 són a Catalunya.
La propera reunió del Consell Directiu de la Comissió tindrà lloc a Barcelona el proper 1 de juliol i servirà per a la presentació oficial de les màximes autoritats d’aquest organisme internacional a la seu del Col·legi de Notaris de Catalunya. Així mateix, es començaran a assentar les bases de la propera reunió de la Comissió, que se celebrarà l’octubre d’enguany, previsiblement ja a la nostra ciutat.
1