El Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” han lliurat avui maletes pedagògiques del programa “Lletres per a tothom” a diversos ens col·laboradors de les Terres de Ponent
CaixaForum Lleida ha acollit aquest matí una jornada sobre alfabetització de persones immigrades en la qual s’han posat en comú diverses iniciatives i bones pràctiques. En el decurs de l’activitat adreçada a professionals d’acollida, formació d’adults i ensenyament del català s’ha fet especial èmfasi en la maleta “Lletres per a tothom”, una eina amb recursos pedagògics adreçada al professorat i al voluntariat que col·labora en l’alfabetització d’aquest col·lectiu.
“Lletres per a tothom” és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” que ha establert per primera vegada un currículum d’aprenentatge del català adaptat a les necessitats formatives de les persones d’origen estranger considerades analfabetes o amb una formació reglada insuficient. En el decurs de la jornada s’han lliurat exemplars de la maleta pedagògica a diversos actors col·laboradors de les Terres de Ponent com ens locals i escoles d’adults.
L’activitat està organitzada per la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família i per l’Obra Social “la Caixa”. La inauguració ha anat a càrrec del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, la representant de l’Àrea d’Integració Social de la Fundació “la Caixa”, Mireia Petitpierre, i el cap del Servei d’Ordenació Curricular d’Educació d’Adults del Departament d’Ensenyament, Enric Castella.
Durant el matí ha intervingut Paquita Sanvicén, directora del Consorci per a la Normalització Lingüística a Lleida; i Toni Cirera, dissenyador del material pedagògic “Lletres per a tothom”. També s’ha dut a terme una taula rodona amb presentació d’experiències al territori. Concretament, s’han exposat les iniciatives en aquest àmbit promogudes pel Col·lectiu d’Iniciatives Juvenils contra l’Atur (CIJCA), l’Associació Reintegra i el Centre de Formació d’Adults de Mollerussa.
Segons dades de l’Enquesta Demogràfica 2007 de l’Idescat, un 2,3 % de les persones estrangeres majors de 10 anys residents a Catalunya no sabien ni llegir ni escriure. Una xifra que ha anat a la baixa, ja que el Cens de 2001 elevava fins al 5,2 % la proporció d’estrangers analfabets a Catalunya. En tots dos casos, es detecta una major incidència entre les dones que entre els homes, al voltant de mig punt més. Malgrat el descens, la Generalitat entén que el col·lectiu diana de programes com “Lletres per a tothom” continua essent elevat i, per això, impulsa i col·labora amb diverses iniciatives que fomenten l’alfabetització de persones adultes.