govern

Una delegació finesa viatja a Catalunya per estudiar la possibilitat d'instal·lar-hi biorefineries

query_builder   11 juny 2013 09:55

event_note Nota de premsa

Una delegació finesa viatja a Catalunya per estudiar la possibilitat d'instal·lar-hi biorefineries

Moment de la visita a les empreses
Moment de la visita a les empreses
El Departament d’Agricultura aposta per buscar noves alternatives que permetin una millor gestió dels boscos catalans
 
 
Una delegació finesa serà dilluns i dimarts a Catalunya per estudiar la possibilitat d’implantació de biorefineries al nostre país. El Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté una estreta  col·laboració amb la regió finesa de Carèlia del Nord en matèria de bioenergia, silvicultura i desenvolupament rural.
 
Les visites programades estan liderades pel Departament d’Agricultura amb la col·laboració estreta del Departament d’Empresa i Ocupació, treballant conjuntament per activar el conjunt del sector forestal català (tant la mobilització de fusta com les indústries de transformació).
 
Finlàndia és un país  de boscos per excel·lència, capdavanter en modernització de l’explotació forestal i també en el camp de la bioenergia. Els anys 2005-2008, un clúster de diferents empreses d’aquest país van liderar un projecte del programa europeu Altener, el Five Eures, en què cinc regions europees, entre elles Catalunya, van participar, i que va suposar l’inici d’una nova era pel que fa a la biomassa a Catalunya. Aquest projecte va fer fructificar un conjunt de nous actors que majoritàriament  són els que a dia d’avui operen especialment en el mercat català de la biomassa.
 
Però aquesta col·laboració va més enllà del segment forestal, i actualment  la producció d’energia  tèrmica és ja una realitat en creixement constant. En el camp de la cogeneració a Catalunya tenim instal·lacions úniques, com la central combinada termosolar i de biomassa de Juneda/Borges Blanques, entre d’altres. L’aturada de les primes de les energies renovables atorgades pel Govern Central va fer desistir forces empreses de construir noves instal·lacions d’aquest tipus que tenien ja projectades. Els canvis en les previsions de potencial de demanda d’energia en el context actual de crisi tampoc no ha contribuït a la proliferació d’aquest tipus d’instal·lacions.
 
Els finesos observant les estelles
Els finesos observant la instal.lació
El Departament d’Agricultura està convençut que la solució per a incrementar la gestió del bosc recau en la creació de nous mercats per als productes provinents del bosc, especialment per als fusters. Per això, està  impulsant diferents iniciatives, entre aquestes  la creació de  la taula de la biomassa  en el marc de la taula intersectorial forestal. La primera sessió d’aquesta taula va establir dos subgrups temàtics: un dirigit a aprofundir l’ús de la bioenergia en el sector agroindustrial, i l’altre, a la possible instal·lació de biorefineries (i en general tot allò que fa referència a la química verda que parteixi del material forestal). Una biorefineria és una instal·lació que integra processos de conversió de biomassa i equipaments per produir combustibles, energia i productes derivats de la biomassa amb valor afegit (química verda, productes tèxtils, altres). La potencialitat de les biorefineries a Catalunya té un coneixement avançat en el grup d’investigació que la UAB (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) té en aquest camp. La taula de la biomassa, alhora, desenvolupa altres aspectes de promoció del mercat català de les bioenergies amb el Fòrum Ambiental.
 
Els grups comptaran no només amb la presència dels experts finesos, sinó també amb experts de la UAB, grups inversors interessats en aquest tipus d’instal·lacions i representants de les administracions més directament implicades. No hi faltaran serradors i empreses del sector forestal, que poden veure com es poden acoblar a les seves actuals instal·lacions plantes de biorefineries que poden ser un complement interessant en el seu negoci.
 
A més, la visita també servirà per estudiar possibilitats per utilitzar la planta pilot que han dissenyat des de la UAB a nivell industrial, i/o també per importar el coneixement i la tecnologia finesa. Finlàndia és un país que també ha tingut una davallada de les indústries de paper i tauler aglomerat, i  ha passat a aquesta nova generació industrial per compensar el negoci perdut.
 
Durant la visita es visitaran boscos del Solsonès i el Berguedà, s’avaluaran els nostres mètodes d’explotació, es contrastaran els criteris d’aprofitament del bosc. La visita es farà amb els enginyers forestals del Departament d’Agricultura buscant la col·laboració i l’intercanvi  de coneixement i experiència del conjunt d’actors involucrats per fer efectiva una possible viabilitat d’aquestes biorefineries a Catalunya. L’objectiu final és que en un futur pròxim aquestes instal·lacions siguin una realitat i contribueixin a revaloritzar la fusta i a un major grau de gestió dels boscos a Catalunya.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de la visita a empreses del sector forestal

Fotografia de la visita a empreses del sector forestal
JPG | 127

Un altre moment de la visita

Un altre moment de la visita
JPG | 137

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined