La mostra "Del camp al mercat" es podrà visitar al Palau Robert del 21 de juny al 15 de setembre

Una exposició remarca el valor de l'agricultura de proximitat

Visita amb la premsa el dijous 20 de juny, a les 18.30 h

query_builder   13 juny 2013 08:41

event_note Nota de premsa

La mostra "Del camp al mercat" es podrà visitar al Palau Robert del 21 de juny al 15 de setembre

Una exposició remarca el valor de l'agricultura de proximitat

Visita amb la premsa el dijous 20 de juny, a les 18.30 h

Una exposició al Palau Robert reivindica el valor de l’agricultura de proximitat o agricultura periurbana des del punt de vista econòmic, social i paisatgístic, i alhora proposa una reflexió sobre la relació que manté el camp amb la ciutat i el territori metropolità. La mostra “Del camp al mercat. El valor de l’agricultura de proximitat” es pot visitar al Jardí i a la Sala 4 de les Cotxeres del Palau Robert, del 21 de juny al 15 de setembre del 2013.
palaurobert
L’exposició l’organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb el suport del Departament de la Presidència i el patrocini de Caprabo. Els comissaris de la mostra són el Grup d’Investigació Habitar de la Universitat Politècnica de Catalunya, i  la productora Curt Ficcions. L’acte inaugural tindrà lloc el 20 de juny amb la presència del conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a les 19 hores.
Els ciutadans poden descobrir, amb la visita a aquesta mostra, l’espai agrícola productiu dels afores de les grans ciutats, els avantatges dels circuits curts de comercialització i de consumir productes locals i de temporada, i també el valor d’aquestes àrees verdes per a la conservació del paisatge. La proposta expositiva,  posa en relleu que el camp i la ciutat no són realitats separades; el camp es mostra com un element més de la ciutat, present en la quotidianitat a través del menjar.
També cal destacar el valor del camp en l’economia productiva i el desenvolupament rural, necessari per aconseguir el reequilibri territorial. Un missatge que cal tenir en compte en una conjuntura de crisi per al sector agrícola, com es posa de manifest en el fet que a Catalunya han desaparegut 4.286 explotacions agràries entre el 2007 i el 2011.
L’exposició s’inspira en el documental Plou i fa sol, dirigit per Pere Joan Ventura i produït per Curt Ficcions Curt Produccions i Televisió de Catalunya, que s’emetrà el mateix dijous 20 de juny, a les 22.35 hores pel Canal 33, dins l’espai El documental i també a l’exposició.  Plou i fa sol explica com Barcelona, com totes les grans metròpolis, necessita cada dia milions de tones d’aliments per abastir la seva població. El documental analitza la immensa fractura entre la producció i el consum d’aliments, i reivindica l’agricultura de proximitat.
L’exposició es desenvolupa en cinc parades al Jardí i un altre espai a la Sala 4 de les Cotxeres. Textos, gràfics, imatges, dades estadístiques i productes del camp conformen l’exposició.
Espais agrícoles de l’entorn de Barcelona
En aquest punt s’hi explica que la metròpoli també és  agrícola, els camps són un element més de la ciutat que té valor.
Infraestructures, cases i camps
Els límits de la ciutat i del camp es barregen, no estan ben definits. Històricament, com es pot apreciar en alguns gravats de Barcelona del 1572, ni tan sols les muralles separaven nítidament allò que és camp d’allò que és ciutat.
Superfície de conreu per alimentar la població
Informació sobre la superfície de conreu necessària per alimentar tota la població de la regió metropolitana de Barcelona i superfície de conreu necessària per alimentar tot Catalunya en comparació amb la superfície conreada l’any 2010.
L’emigració del camp a la ciutat i la pèrdua d’espais agraris, un problema greu
Catalunya ha perdut mig milió d’hectàrees de conreu en 50 anys; entre el 1998 i el 2010 s’han deixat de conrear 95.000 hectàrees, la qual cosa equival aproximadament a l’alimentació de 300.000 persones. L’agricultura conforma un paisatge ordenat, amb menys boscos i menys perill d’incendis, dóna feina a moltes persones.
Productes de temporada
El consum de productes de temporada ajuda els pagesos locals i disminueix la petjada ecològica per la reducció de la contaminació del transport. El consum d’aquests productes representa, a més, un estalvi important per a la butxaca del consumidor. En aquesta parada s’hi presenten algunes receptes que es poden fer en diverses èpoques de l’any amb productes de temporada.
Cambra frigorífica
La Sala 4 simula una cambra frigorífica de Mercabarna.  Només un 7,6% dels productes que es consumeixen en aquest mercat majorista provenen de la província de Barcelona, i la majoria són hortalisses. En aquest espai s’hi projecten fragments del documental “Plou i fa sol” i s’hi apilen caixes amb aliments.
Venda de productes
Una altra proposta de l’exposició  és la venda de productes de proximitat al Jardí. La venda va a càrrec de la Cooperativa Agrària de Sant Boi de Llobregat de dilluns a dissabte, en els horaris d’obertura del Palau Robert.
Finalment, cal destacar que el dissabte 29 de juny s’ha programat una festa i trobada agrícola, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i de la Cooperativa Agrària Santboiana. El Palau Robert i el carrer de Còrsega esdevindran un mercat en el qual es vendran productes agroalimentaris de proximitat, amb la presència de tractors i pagesos. Durant aquesta jornada, es projectarà la versió íntegra del documental “Plou i fa sol”.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined