El Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la secretaria d'Afers Exteriors, ha posat en marxa els grups de treball que elaboraran el pla Catalunya-Marroc, amb l'objectiu de concentrar les relacions entre ambdós països segons les seves potencialitats i necessitats, dotar-se d'un marc institucional que les reforcin i les impulsin, i establir sinèrgies entre els diferents actors catalans i marroquins per millorar l'impacte de les accions.
Roger Albinyana, secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, ha exposat les motivacions i els objectius que han dut al Govern a iniciar aquest pla durant la reunió de llançament que ha congregat a representants de diferents departaments de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, sindicats, representats empresarials i altres actors de la societat civil.
En aquest sentit, Albinyana ha justificat l'interès en impulsar aquest Pla Catalunya- Marroc en el fet que el Marroc és un dels països amb qui, històricament, Catalunya ha mantingut unes relacions més estretes. El volum dels intercanvis comercials i la presència d'empreses catalanes al Marroc, la presència institucional del Marroc a Catalunya i viceversa, la presència de ciutadans marroquins residint a Catalunya (uns 240.000), i el fet que l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament consideri el Marroc com a país prioritari per a la cooperació catalana, són motius suficients per promoure el Pla.
En la reunió també s'han presentat els coordinadors dels cinc grups de treball, que s'han definit en funció dels àmbits considerats d'especial interès per a les relacions entre el Marroc i Catalunya. Els grups són:
- Relacions Institucionals, coordinat per Francesc de Paula Gambús, director de Relacions Exteriors de la secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.
- Cooperació al Desenvolupament i Ajuda Humanitària, coordinat per Javier Sánchez, responsable de Planificació, Seguiment i Avaluació de la direcció general de Cooperació al Desenvolupament i Helena Vicente, cap de l'àrea Mediterrània de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
- Empresa, coordinat per Joan Josep Berbel, director d'Invest in Catalonia.
- Cultura i Universitats, coordinat per Josep Giralt, director d'Activitats Culturals de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).
- Marroquins Residents a Catalunya, coordinat per Xavier Alonso, cap de l'Àrea d'Estrangeria i Relacions Laborals de la direcció general per a la Immigració.
Un cop constituïts els grups, aquests iniciaran els treballs de manera autònoma sota l'impuls dels coordinadors per definir els objectius del grup i les activitats a dur a terme.