Germà Gordó recorda que "Catalunya està constituïda de dret propi i de tradició legal pròpia"

query_builder   14 juny 2013 20:54

event_note Nota de premsa

Germà Gordó recorda que "Catalunya està constituïda de dret propi i de tradició legal pròpia"

El conseller de Justícia ha fet aquestes declaracions a Vic, durant la clausura de l’acte de commemoració de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats
 

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha recordat avui que Catalunya està constituïda de llengua, de costums i d’identitat, però al mateix temps ha destacat que també “està constituïda de dret propi i de tradició legal pròpia”. El conseller Gordó, que aquest vespre ha estat l’encarregat de cloure els actes de celebració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, organitzada pel Col·legi d’Advocats de Vic, ha posat de manifest que “l’advocacia, el món del dret i el món de la judicatura tenen una singularitat especial a Catalunya”, alhora que ha destacat la notable contribució dels juristes per assolir aquesta singularitat.
 
Durant el seu discurs de cloenda, el titular de Justícia ha explicat que “una Constitució amb majúscula és una norma suprema, però una constitució amb minúscula és allò de què estem fets”. En aquest sentit, Germà Gordó ha fet especial esment de la figura de l’Abat Oliba, bisbe de la diòcesi de Vic. De l’Abat Oliba, Germà Gordó ha explicat que va pactar amb nobles i bisbes l'acord de Pau i Treva, que establia unes dates anuals en què la guerra era prohibida. “És a dir, que Vic té molt a veure amb aquesta nostra constitució com a poble i amb la nostra tradició jurídica pròpia”, ha conclòs Gordó.
 
Ara que estem en un procés de transició nacional”, ha explicat el conseller, “és important que tinguem present que, de constitució, ja en vam tenir”. En aquesta mateixa direcció, Germà Gordó ha explicat que “no només hem disposat d’un dret civil propi, sinó que també vam tenir un dret públic completament autòcton i sobirà”. “I d’això no fa pas tantes generacions”, ha asseverat.
 
En la seva intervenció, el conseller de Justícia ha recordat també la figura del patró de l’advocacia, Sant Raimon de Penyafort, “la qual cosa no només ens fa recordar d’on venim com a persones vinculades al món del dret i de la justícia, sinó que, a més, ens enllaça molt directament amb l’època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació”.
 
El conseller Gordó ha tingut també paraules de reconeixement per als lletrats als quals s’ha distingit aquest vespre per haver complert 25 anys d’exercici professional i per als nous togats, dels quals n’ha ressaltat la importància perquè “reforcen el Col·legi d’Advocats de Vic amb saba nova”.
 
 
Defensa aferrissada de les competències en matèria de col·legis professionals
 
Una vegada més, el conseller de Justícia ha reiterat enèrgicament que, des del Govern català, “defensarem les nostres competències, els nostres advocats, els nostres procuradors, els nostres professionals i els nostres col·legis”, fent referència a l’Avantprojecte de llei de serveis professionals en què està treballant el Ministeri d’Economia.
 
Nosaltres –ha dit Gordó- ens oposem a la manera de regular l’accés a la professió d’advocat i de procurador dels tribunals” que preveu l’Estat perquè, tal com ha precisat el conseller, “la Generalitat és competent en aquestes matèries, tant pel que fa a l’accés i exercici de les professions, com pel que fa al seu ensenyament universitari”.
 
L’acte ha comptat també amb la participació del degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Antoni Molas; el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, i el president del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, Miquel Samper, entre altres personalitats del món de la justícia, la seguretat i el dret.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined