La Generalitat i l'Obra Social 'la Caixa' restauren el claustre del monestir de Sant Daniel de Girona

query_builder   15 juny 2013 16:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat i l'Obra Social 'la Caixa' restauren el claustre del monestir de Sant Daniel de Girona

Visió de la planta baixa del claustre
Girona, 15 de juny de 2013.- El president de la Generalitat, Artur Mas; ha presidit avui la inauguració de la restauració del claustre del monestir de Sant Daniel. A l’acte també hi ha assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; la priora del monestir de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré; i el director executiu de "la Caixa" i director general adjunt de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Giró.
 
La rehabilitació integral del claustre del monestir benedictí ha estat possible gràcies a l'acord entre la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" i com a propietat, les religioses benedictines del Monestir de Sant Daniel. Aquesta actuació està inclosa dins el programa Romànic Obert que impulsen conjuntament "la Caixa" i el Departament de Cultura amb l'objectiu de donar un impuls renovat a la posada en valor, revisió, millora i prevenció d’aquest important llegat patrimonial.
 
D’acord amb el conveni, l'Obra Social "la Caixa" ha aportat íntegrament els 300.000 euros necessaris per fer possible la restauració del claustre, i el Departament de Cultura ha aportat els coneixements tècnics i els recursos humans per avaluar l’estat del monument i les accions necessàries per a la seva restauració i conservació.
 
Restauració i conservació
 
 
El primer objectiu de la intervenció ha estat la neteja de tota la planta baixa romànica i dels paraments gòtics de la planta primera, amb el nivell d’actuació que es detalla a continuació:
 
  • Murs i voltes de la planta baixa: s’ha realitzat una neteja projectant a baixa pressió silicat d’alumini i aigua per treure els encalats que deixaven ocults els carreus de pedra. Sha fet el buidat de les juntes de guix i s’han recomposat els forats d’obra a mig fer. Els paraments de carreus de pedra i de les voltes, s’han rejuntat i s’han estucat la resta de paraments que no estaven pensats per anar vistos.

 

  • Arcs de les columnes: S’ha realitzat una neteja manual amb bisturí per treure els encalats i les pàtines no originals i mantenir la pàtina original de color taronja. S’han rejuntat les parts que ho han necessitat.
 
  • Columnes, bases i capitells: En vista de la fragilitat de les peces esquerdades, s’ha optat per moure el mínim de peces del seu lloc. La consolidació s’ha realitzat amb cosits amb barres d’acer inoxidable roscades i morter amb resines. S’ha practicat un total d’uns 750 cosits entre fusts, bases, capitells i àbacs. S’ha canviat un total de quatre bases, un sol capitell i dos fusts.
 
També s’han restituït parcialment unes quantes peces en bases i capitells.
 
  • Paraments exteriors: S’hi ha fet una neteja amb aigua a pressió, s’han buidat les juntes de morter de ciment i s’han rejuntat amb morter de calç. També s’ha hidrofugat i s’han restituït les mancances de pedra. En les parts altes, on no hi havia carreus de pedra, els paraments s’han acabat amb un estucat de morter de calç.
 
  • Columnes de la planta primera: A la planta primera, a causa del diferent tipus de pedra, el tractament ha estat bàsicament de neteja a mà per respectar la pàtina ocre original i consolidar-la. Sols s’ha canviat una base i s’han restituït parcialment dos capitells, els quals havien perdut massa secció per exercir la seva funció sustentant.
 
A més de la neteja, s’han dut a terme un seguit d’intervencions especials, com el reforç de la volta una deformació de la secció que ja havia estat reforçada amb anterioritat; el desmuntatge de les cobertes de les ales sud i oest, que estaven en molt mal estat, i s’han executat unes cobertes noves acabades amb les teules re-aprofitade; el coronament de les façanes est i nord; el rebaix del paviment interior del pati i la il·luminació del deambulatori del claustre. 

 

Programa Romànic Obert

 
Aquesta restauració forma part del programa Romànic Obert. Aquesta línia d’actuació iniciada per la Generalitat i l’Obra Social ”la Caixa” per a la conservació del patrimoni arquitectònic català, disposa d’una inversió global de 18.425.000 euros per dur a terme dues accions paral·leles: una dirigida a la restauració i millora de monuments i elements romànics, i l’altra, a la difusió d’aquests béns patrimonials. 
 
Aquesta inversió per part de ”la Caixa” ha permès dur a terme diferents actuacions en un total de 77 monuments i elements del patrimoni romànic català. Les actuacions que s’hi fan inclouen, a més de treballs de restauració i conservació, intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació a persones amb dificultats de mobilitat.
 
A la demarcació de Girona, l’entitat financera inverteix 4,9 milions d’euros en 25 intervencions. Entre altres, gràcies al programa Romànic Obert s'ha pogut restaurar el Tapís de la Creació de la Catedral de Girona, i s'ha actuat també a l'església de Sant Pere de Galligants. Altres monuments de les comarques gironines que formen part del programa són el monestir de Sant Miquel de Cruïlles, el monestir de Santa Maria de Ripoll o el monestir de Sant Quirze de Colera, a Rabós d'Empordà.

 

1  

Imatges

Visió del Claustre

Visió del Claustre 2337

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: inauguració del Claustre de Sant Daniel

Dossier de premsa: inauguració del Claustre de Sant Daniel
PDF | 461