El Montsec tindrà elaborat aquest any el Pla d'Acció de la Destinació Turística Starlight, amb la implicació directa del sector privat

query_builder   17 juny 2013 14:36

event_note Nota de premsa

El Montsec tindrà elaborat aquest any el Pla d'Acció de la Destinació Turística Starlight, amb la implicació directa del sector privat

· S’executarà els tres propers anys per aspirar a la renovació de la Certificació Starlight
 
· Ramon Farré afirma que ara cal que els emprenedors turístics treballin coordinadament per al desenvolupament conjunt de la marca Montsec
 
· Proposen intensificar la tematització astronòmica de l'oferta hostalera i de les activitats de lleure

La Comissió de Seguiment del Montsec i l’Associació Montsec Turístic tindran redactat el Pla d’Acció de la Destinació Turística Starlight (DTS) a finals d’aquest any i s’executarà en els tres propers, just abans de les noves auditories a què s’haurà de sotmetre el Montsec per seguir gaudint de la Certificació Starlight. Així ho han fet públic avui en el transcurs de la jornada “Montsec, Destinació Turística i Reserva Starlight: una oportunitat”, que han organitzat al Consell Comarcal de la Noguera com a tret de l’elaboració del pla d’acció, adreçada a administracions, entitats i emprenedors turístics de la zona d’influència de la serralada.

El Pla d’Acció de la DTS es redactarà seguint les bases fixades en el Pla de Desenvolupament Turístic “Montsec 2020”, aprovat l’octubre del 2012, i amb la incorporació de les recomanacions de la Certificació Starlight, que seran d’aplicació obligada per superar, probablement a principis del 2017, les noves auditories astronòmica i turística que hauran de determinar si el Montsec segueix sent reconegut com a Destinació Turística Starlight.
 
Els llocs Starlight no només han d’acreditar la qualitat del seu cel i els mitjans per garantir-ne la seva protecció, sinó també les adequades infraestructures i activitats relacionades amb l’oferta turística (principalment pel que fa allotjament i interpretació astronòmica) i la seva integració amb la natura i el patrimoni associats que els dóna sentit.   
 
Entre les recomanacions apuntades per la Fundació Starlight destaquen les següents:
 
·         Elaborar un pla de màrqueting i comunicació de la DTS adreçat a públic aficionat, curiós i general.
·         Informar i sensibilitzar a la població local de la rellevància de la preservació dels cels foscos del Montsec per al desenvolupament sostenible de la zona.
·         Fer pública la zonificació de la DTS.
·         Habilitar miradors estel·lars per la zona a fi de fomentar l’observació del cel nocturn i rutes de senderisme o bicicleta de nit, navegació nocturna, etc.
·         Creació de paquets turístics Starlight.
·         Organitzar cursos Starlight de prevenció de la contaminació lluminosa per a tècnics municipals, empreses i professionals responsables de projectes.
·         Facilitar cursos de Guies Starlight i accions de formació adreçades als empresaris turístics.
·         Convocar reunions i trobades anuals entre astrònoms professionals, aficionats i públic en general en el marc d’un esdeveniment, així com activitats pel territori.
·         Establir acords de cooperació amb altres DTS.
·         Incorporar eines de nova generació en la informació: apps per a smartphones i tablets, codis QR, realitat augmentada, geolocalitzacions, etc.
 
Per la seva banda, el Pla de Desenvolupament Turístic “Montsec 2020” ja preveu diverses actuacions possibles per identificar i millorar els productes turístics, reals o potencials de la zona del Montsec. Així, per exemple, proposa condicionar l’accés al Congost de Mont-rebei i ampliar l’àrea d’aparcament nord que permeti l’arribada d’autocars, així com crear noves rutes de senderisme i BTT aprofitant la passarel·la que ja uneix els dos costats del congost; posar en marxa una estació nàutica d’interior al Segre-Rialb; senyalitzar i comercialitzar el Camí de Sant Jaume del Segre; dissenyar i comercialitzar una xarxa de rutes de cicloturisme; ampliar el Centre BTT Montsec-La Noguera al nord per connectar-los amb el Centre BTT Pallars Jussà i al sud amb un nou punt d’acolliment a Balaguer; pel que fa al Tren dels Llacs, donar al tren de transport regular atributs i característiques de tren turístic; i potenciar el Museu d’Isona i Conca Dellà.
 
Oportunitat per als emprenedors turístics del Montsec
 
Ramon Farré ha explicat als assistents a la jornada que “la Certificació Starlight no és un objectiu final ja assolit, sinó una bona eina que, ben gestionada, ha de permetre al Montsec comptar amb una oferta turística distintiva i amb ensenya d’excel·lència d’abast mundial”. En aquest sentit, el delegat del Govern ha dit que, tot i la complexitat i la rigorositat dels treballs per aconseguir la Certificació Starlight, “la veritable feina comença ara, amb l’oportunitat de poder crear un producte turístic que té el gran privilegi de comptar amb l’aval d’una organització internacional com és la Unesco”.
 
Farré ha manifestat que, tot i el suport que estan disposades a seguir donant les diferents administracions, per aprofitar l’oportunitat que suposa la Certificació Starlight “serà imprescindible la implicació del sector privat, que n’és l’autèntic destinatari i el principal beneficiari”. Aquesta implicació, ha afegit, no ha de venir en forma de grans inversions en infraestructures ni equipaments, sinó “a través d’un nivell de despesa raonable i assumible per tothom, i, sobretot, amb molta cooperació i coordinació en la defensa global de la marca Montsec”.
 
Tematitzar l'oferta hostalera i les activitats de lleure
 
Ramon Farré ha fet esment de la la necessitat de tendir cap a l'orientació i tematització dels establiments i activitats de lleure del Montsec al voltant dels àmbits astronòmic i del coneixement.
 
El director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas, ha exposat algunes experiències de desenvolupament del turisme astronòmic aplicades en altres indrets Starlight. Així, per exemple, s'ha referit a l'illa de La Palma, on hi ha un gran nombre d'allotjaments decorats amb motius astronòmics, bars dedicats exclusivament a l'astronomia (fins i tot, amb begudes batejades amb noms d'aquest àmbit) o xarxes de miradors estel·lars.
 
Per la seva banda, el president de l'Associació Montsec Turístic, Jaume León, ha explicat que des de fa temps ja s'estan duent a terme algunes iniciatives vinculades a l'astronomia en establiments hostalers a la zona del Montsec, com ara menús astronòmics (sis hotels i restaurants ja els ofereixen), paquets turístics de cap de setmana i altres organitzats amb motiu d'esdeveniments astronòmics concrets, però ha insistit en què “el sector actua encara massa atomitzat”. “Cal que els empresaris turístics ens creguem realment les grans possibilitats del territori i actuar conjuntament”, ha conclòs.
 
La jornada ha comptat amb la i intervenció de la directora general de Turisme, Marian Muro, que ha parlat dels reptes i oportunitats del turisme a Catalunya i del paper que hi té reservat el turisme interior, i, dins d’aquest, l’oferta diferenciada del Montsec. A banda dels esmentats, també hi han participat l’alcalde de Balaguer, Josep Ma. Roigé; els presidents dels consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà, Pere Prat i Joan Ubach; el tècnic del Consell Comarcal de la Noguera, Josep Vilajoliu; el diputat provincial Gerard Sabarich i el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Jordi Blanch.

1  

Fitxers adjunts

Ramon Farré en un moment de la seva intervenció en la jornada

Ramon Farré en un moment de la seva intervenció en la jornada
JPG | 1306